Horia Simu, acuzat că a devalizat combinatul Elcond din Zalău – o afacere de 24 milioane de lei – este pus de o hotărâre judecătorească să plătească nici un milion de lei. Alături de el, ceilalți inculpați din dosar au fost puși să achite 150.000 lei. În proces sunt 7.000 de părți civile care au sperat ca judecătorii să dea o sentință prin care oamenii să fie despăgubiți. Procesul a ”pendulat” între instanțele din Zalău, Cluj Napoca și Baia Mare. Simu și ceilalți parteneri din dosar au ajuns să fie puși să plătească această sumă după ce judecătorii au prescris faptele penale pentru care oamenii de afaceri au fost trimiși în judecată.

Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis ca Horia Simu, Radu Ardelean și Gheorghe Avasilichioaie, inculpați într-un dosar de ”gestiune frauduloasă”, să plătească aproximativ un milion de lei pentru devalizarea combinatului Elcond din Zalău.

”Obligă pe inculpaţii SIMU HORIA (..), AVASILICHIOAEI GHEORGHE (..) şi ARDELEANU RADU CRISTIAN (..) în solidar, să plătească către partea civilă FONDUL PROPRIETATEA contravaloarea a 4.792.364 acţiuni x 0,1994 lei, sumă ce urmează să fie actualizată cu dobânda legală şi rata inflaţiei începând cu ianuarie 2006 şi până la achitarea efectivă. În temeiul art. 397 Cod procedură penală obligă pe inculpaţii Simu Horia, Avasilichioaei Gheorghe şi Ardeleanu Radu Cristian, în solidar, să plătească contravaloarea a 748 acţiuni x 0,1994 lei/acţiune, sumă ce urmează să fie actualizată cu dobânda legală şi cu rata inflaţiei începând cu 20 ianuarie 2003 şi până la achitarea efectivă către părţile civile şi moştenitorii părţilor civile decedate potrivit dispozitivului. În temeiul art.25 alin.6 Cpr.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă, în ce priveşte părţile vătămate decedate, ai căror moştenitori nu şi-au exprimat opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile potrivit dispozitivului. Menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților, măsura verificata prin încheierea nr. 31/02.02.2023 a Tribunalului Maramureș, potrivit dispozitivului. În temeiul art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul de Avocaţi Maramureş a onorariilor avocaţilor desemnaţi din oficiu pentru părţile civile/părţi vătămate, în sumă de câte 24.100 lei (pentru av. Giurgiu Adrian, Ţăranu Sorin, Hotea Nelica, Saplonţai Radu, Ciuban Anca Iuliana, Solcanu Andreea Paula), în sumă de 22.364 lei pentru doamna avocat Deneş Maria”, arată soluția pe scurt a instanței.

Practic, pentru un tun de aproximativ 24 milioane de lei, prejudiciu estimat de procurorii care i-au trimis pe cei trei oameni de afaceri în judecată, judecătorii au decis să despăgubească Fondul Proprietatea cu aproape 1 milion de lei.

Cei aproximativ 7.000 de foști muncitori ai combinatului Elcond, constituiți părți civile în dosar, ar trebui să își împartă între ei suma de aproximativ 170.000 lei.

La această soluție nu s-ar fi putut ajunge fără ajutorul instanțelor clujene. În 2021, judecătorii Adina Lupea și Elena Botezan (fost procuror șef la DNA Cluj, n.red.) au dat o sentință prin care au desființat prevederile care stipulau că cei trei inculpați trebuie să plătească un prejudiciu de un milion lei.

”Admite apelurile declarate de către inculpaţii Simu Horea, AVASILICHIOAIEI GHEORGHE, ARDELEAN RADU, persoana vătămată A.A.A.S. şi partea civilă C.R.F. împotriva sentinţei penale nr. 46 din 5 martie 2020 pronunţată de Tribunalul Maramureş pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul modului de soluţionare a laturii civile şi trimite, în aceste limite, cauza spre rejudecare instanţei competente, respectiv Judecătoriei Zalău. Menţine dispoziţiile din latura penală referitoare la încetarea procesului penal faţă de inculpaţii Simu Horea, AVASILICHIOAIEI GHEORGHE, ARDELEAN RADU”, se arată într-o parte din soluția pe scurt a instanței.

Procesul ar fi trebuit să se judece la Tribunalul Sălaj, dar majoritatea judecătorilor au făcut cereri de abținere, așa că dosarul a fost trimis la Tribunalul Maramureș.

Anul trecut, această instanță a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale şi a încetat procesul penal pornit împotriva inculpaților Horia Simu, Gheorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean, acuzaţi de procurori că au devalizat Cupromul (fostul Elcond), cândva un gigant al cuprului.

Tunul de 24 de milioane de lei de la Zalău

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Avasilichioaei Gheorghe care, în calitatea de director general al SC Elcond SA Zalău, administra bunurile acestei societăţi, a încheiat un contract fictiv de împrumut în data de 01.07.2004, urmat de încheierea convenţiilor de dare în plată cu inculpatul Ardelean Radu-Cristian, care deţinea la momentul respectiv funcţia de preşedinte AGA (Adunările Generale ale Acţionarilor Fondului Proprietatea, n.red.). În această calitate, Ardelean l-a împuternicit pe inculpatul Avasilichioaie Gheorghe, directorul Elcond, să încheie contracte cu SC Cuprom SA, la care preşedinte AGA era inculpatul Simu Horia. Concomitent, acesta din urmă deţinea şi funcţia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, administrator al SC Elcond SA. Astfel, susnumiții au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti, valoarea acestora fiind de 24.230.432 lei la valoarea din anul 2004.

Totodată, prin acţiunile inculpaţilor Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe şi Ardelean Radu-Cristian, în 2004 a fost vândut în anul activul aparţinând SC Elcond SA denumit “Locuinţă de serviciu” către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.

Potrivit procurorilor, ”inculpatul Horia Simu a pus în aplicare un plan de transfer al patrimoniului S.C. ELCOND S.A. către S.C. CUPROM SA, întrucât suma de 6.500.000 dolari nu a fost investită și urma ca 30% din acțiunile cumpărate și gajate să reintre în patrimoniul său.

La data de 27.10.2003, s-a numit în funcția de administrator SC NORDEXO MANUFACTURING. La data numirii SC NORDEXO MANUFACTURING ca administrator al S.C. ELCOND S.A., acționarul majoritar era Radu Ardelean care deținea 93,73% din acțiuni. Imediat, SC NORDEXO MANUFACTURING a și lansat în luna ianuarie 2004 o ofertă publică pentru preluarea a 9,69 % din acțiunile S.C. ELCOND S.A. Zalău în vederea delistării de la Bursa de Valori București.

Procentul de 9,69 % din acțiunile S.C. ELCOND S.A. Zalău în număr de 9.130.914 erau acțiuni deținute de acționarii minoritari persoane fizice, aflate în circulație la un preț de 1.994 lei ROL pentru fiecare dintre cele 9.130.914 acțiuni. Intermediată de BCR SECURITIES, termenul de finalizare al ofertei a fost de 09.02.2004. Oferta a fost lansată în scopul transformării S.C. ELCOND S.A. ZALĂU în societate de tip închis și a retragerii acțiunilor de la tranzacționarea Bursei de Valori București”.

Industria neferoaselor pusă pe butuci

Cuprom Zalău are la bază structura fostei Companii de Cablu Electric Laminat, fondată în 1972 la Zalău, cu peste 3.000 de angajaţi la vremea respectivă. În 1990, ea a fost transformată în SC Elcond SA, o companie pe acţiuni. Cuprom Zalău a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investiţii importante, retehnologizare şi modernizare, Cuprom a devenit, înainte de 2008, cel mai mare producător de cupru din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Est.

Horia Simu implicat şi în dosarul Retrocedărilor frauduloase

Omul de afaceri Horia Simu a fost implicat, alături de Crinuţa Dumitrean, în Dosarul Retrocedărilor frauduloase. El era acuzat de spălare de bani pentru că de pe urma primirii unor proprietăţi din Constanţa, Simu şi-a cumpărat imobile în Franţa.

În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute din săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (…) a utilizat un cont deschis la banca (…) din Elveţia în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi de (…) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei”, se arată în rechizitoriu.

Din anchetă a reieşit că primul imobil a fost achiziţionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil şi terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

În urmă cu aproximativ un an el a fost achitat de toate acuzațiile.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.