Afaceristul Cristian Hoalbă a devenit din nou vedetă”! Ultima sa ispravă l-a costat 25.000 lei, amendă aplicată de către cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, după ce a blocat un drum în localitatea Colibița, unde acesta vrea să construiască mai multe pensiuni.

În stilu-i caracteristic, Cristian Hoalbă face trăsnăi des, nu respectă legile și se crede tare pe poziție. Recent, afaceristul bârgăuan a blocat un drum la Colibița și a depozitat pe malul lacului cu același nume o cantitate mare de pământ și pietriș, excavat de pe proprietatea sa.

S-a făcut stăpân pe drum și l-a blocat fără să-i pese de alții

Mai multe locuințe și 80 de case de vacanță din Colibița sunt izolate după ce Cristian Hoalbă (n. r. – nașul de cununie al lui Doru Crișan, primarului de Prundu Bârgăului), care deține o proprietate în preajma lacului, a săpat direct în drumul de acces și, în urmă cu câteva zile, l-a blocat în urmă cu câteva zile, conform timponline.ro.

Hoalbă, care deține circa două hectare de teren pe malul stâng al lacului, în zona cunoscută sub denumirile de ”Peste Lac” sau ”Sub Deal”, vrea să construiască, deocamdată, o pensiune, pentru care a obținut deja o autorizație de construire de la Primăria Bistrița Bârgăului.

“Când s-a amenajat barajul de la Colibița, în 1977, a fost prevăzut și un drum de contur al lacului, dar în 1989, când a căzut comunismul, lucrările nu erau gata, iar în acte nu apare drumul respectiv, ci un teren pe care îl deținea Hoanăs Vasile. Acum 15 ani, Hoanăs a vândut terenul unui cetățean din Suceava, în urmă cu 5 sau 6 ani, omul de afaceri Cristian H. a cumpărat terenul de la cetățeanul respectiv. El a văzut atunci că terenul e traversat de drum, dar în CF – care data din 1910 – nu apărea niciun drum pentru că vechiul drum era pe fundul lacului. El a venit cu un expert și și-a intabulat pământul tot fără să delimiteze drumul, a făcut un singur lot. A stat vreo 2-3 ani așa după care s-a dus la Primăria Bistrița Bârgăului și le-a spus celor de acolo că nu va mai permite nimănui să treacă pe proprietatea lui”, a declarat un cetățean pentru timponline.ro.

Însă, potrivit administrației locale, în 2016 când i s-a eliberat certificatul de urbanism, în document s-a specificat clar că pe terenul respectiv există un drum.

Numai că peste 80 de proprietari aveau și eliberate autorizații de construire de către administrația locală, astfel că oamenii au încercat să rezolve cumva situația după ce s-a auzit că Hoalbă s-a făcut proprietar și pe drum și există riscul să-l blocheze. În condițiile date, oamenii au vrut să pună mână de la mână câte 1.000 de euro și să răscumpere bucata de pământ în lungime de 500 m, cât traversează drumul proprietatea acestuia. Bașca, și Primăria Bistrița Bârgăului a vrut să îi plătească lui Hoalbă câte 10.000 de euro pentru fiecare 100 de metri pătrați din suprafața drumului. Afaceristul n-a vrut și pace, iar lucrurile au rămas în aer. Asta până pe 16 martie, când Hoalbă a băgat excavatoarele și s-a pus pe săpat, blocând astfel accesul a 86 de familii spre proprietăți. Și nu doar accesul proprietarilor, ci și, în caz de urgență, a ambulanței sau a pompierilor, viața și siguranța oamenilor fiind astfel pusă în pericol.

Ulterior, cei de la Primăria Bistrița Bârgăului au trimis un utilaj să repare cât de cât drumul și să-l facă accesibil. În acest context, atât proprietarii afectați de acțiunile lui Hoalbă, dar și administrația locală din Bistrița Bârgăului se gândesc să apeleze la instanță pentru a tranșa problema.

“Nu putem face legea cu mâna noastră! Am încercat să discutăm, să-l despăgubim, dar nu vrea. Noi am băgat acolo curentul, proiect de 43 de miliarde de lei, a fost de acord să băgăm curentul. Acum lucrăm la apă și la canalizare. În certificatul de urbanism pe care i l-am eliberat în 2016 se specifică clar faptul că acolo e un drum. El nu poate construi pe drum. Dacă a săpat niște șanțuri acolo, oamenii le-au astupat pentru că nu au pe unde să treacă efectiv. Sunt locatari de o viață. Pe unde să meargă? Nu pot să zboare. Ne-a indicat el un drum pe partea din sus pe care nu îl văd realizabil niciodată”, a spus, conform timponline.ro, primarul Vasile Laba.

La o zi distanță după această declarație, același primar a declarat pentru propolitica.ro faptul că s-ar fi înțeles cu Hoalbă și au căzut de acord să rezolve amiabil problema, în sensul să nu blocheze drumul. Cât de bine s-au înțeles, Dumnezeu știe, fiindcă edilul bârgăuan spune că ar putea să apeleze și la instanță, dacă totuși afaceristul nu se conformează.

Ars de Apele Române

Pe lângă faptul că a blocat drumul, Hoalbă s-a apucat de excavat pe terenul său, iar pământul și pietrișul rezultate în urma acestor lucrări au fost depozitate fix pe malul lacului Colibița.

Pentru că a depozitat pământ și pietriș pe malul lacului, lucru total interzis de lege fără a avea aprobare, au intrat pe fir cei de la Apele Române, respectiv inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, care i-au administrat o sancțiune usturătoare.

“Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud s-au autosesizat ca urmare a unor informații apărute în mass-media, în data de 16 martie 2021, privind existența unui depozit ilegal de pământ în zona acumulării Colibița. Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului.

Reprezentanții Inspecției Teritoriale a Apelor au constatat faptul că depozitul ilegal de pământ și pietriș era amplasat pe malul stâng al acumulării Colibița, în zona de protecție, pe o suprafață de 1.523,9 metri pătrați.

Cetățeanul care a depozitat ilegal pământul, fără a deține acte de reglementare în domeniul apelor, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 25.000 de lei, conform prevederilor Legii apelor. Totodată, inspectorii instituției noastre au dispus dezafectarea depozitului ilegal.

Menționăm că orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră”, au transmis cei de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Colibița, cu lipici pentru naș și fin

Coincidență sau nu, în zona respectivă urmează să fie realizată o pârtie de schi, parte a domeniului schiabil visat de finul lui Hoalbă, primarul Doru Crișan, investiție care este estimată la circa 16 milioane de euro.

Concret, comuna Prundu Bârgăului deține o bucată bună de pădure și teren la Colibița, pe care pregătește un domeniu schiabil, menit să lege Colibița de Tihuța. La începutul acestui an, administrația locală condusă de primarul Doru Crișan a început să lucreze la scoaterea terenului din fondul forestier și obținerea autorizațiilor de mediu. De altfel, în toamna anului trecut, a și fost depus spre aprobare la Agenția pentru Protecția Mediului un PUZ cu privire la acest proiect.

Proiectul făcut public de Agenția pentru Protecția Mediului prevede amenajarea unui domeniu schiabil compus din 5 pârtii de schi, cu dificultăți variate, de la foarte ușor la dificil și două zone destinate unei școli de schi, respectiv o pistă pentru schi fond.

Lungimea totală a pârtiilor ar urma să fie de 5.335 de metri, cea mai lungă pârtie având 1.565 de metri. Proiectul prevede și un telescaun cu o lungime de 1.350 de metri și două instalații de tip teleschi de 535 de metri și respectiv 320 de metri. Instalațiile ar urma să fie completate și de o bandă transportoare de 130 de metri.

În apropierea stațiilor inferioare ale instalațiilor se propune amenajarea a două zone de parcări auto cu 500 de locuri pentru mașini mici și 50 pentru autocare. Domeniul schiabil ar urma să aibă și grupuri sanitare, pavilioane din lemn, post medical de prim ajutor, salvamont.

Și nu doar Cristian Hoalbă investește bani în cel puțin o pensiune în Colibița, ci și însuși primarul Doru Crișan, evident prin firma deținută de soția sa – White Wings DDC SRL. În 2018, White Wings DDC a început să solicite autorizațiile necesare la Agenția de Protecție a Mediului, pentru construirea unei pensiuni agroturistice în Colibița.

Potrivit proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, pensiunea era prevăzută cu parter plus mansardă, suprafața construită fiind de 223 de metri pătrați. La parter urma să fie amenajată o recepție, o spălătorie, grupuri sanitare, bucătărie, spațiu de depozitare, cameră tehnică, cameră de zi cu loc de luat masa și patru camere cu baie proprie.

Mansarda era prevăzută cu patru camere cu baie propriu și spațiu de depozitare, iar în curtea imobilului trebuiau amenajate 6 locuri de parcare, acces pietonal, un loc de joacă de 150 de metri pătrați și o terasă acoperită de 100 de metri pătrați.

Comportament de vechil pe moșie

Cristian Hoalbă nu este la primul comportament de genul unui vechil pe moșie. În 2017, afaceristul a obținut de la primăria condusă de finul său Doru Crișan o autorizație de construire pentru a edifica o hală în care să funcționeze un depozit de materiale de construcție. Asta figura în documente, fiindcă în realitate, afaceristul bârgăuan pregătea se pare un service pentru tiruri.

În momentul în care Hoalbă s-a apucat să construiască gardul împrejmuitor pe limita de proprietate, el a intrat puţin şi în proprietatea vecină, fiind încălcate astfel prevederile legii. Proprietarele respectivului teren – Emilia Tăut și Maria Cireș – au sesizat administrația locală din Prundu Bârgăului cu privire la faptul că lucrările care se efectuează pe terenul vecin le încalcă proprietatea, cerând totodată stoparea lucrărilor. Câteva zile mai târziu, primăria recunoaşte că o porţiune din zidul construit de Hoalbă le încalcă proprietatea, însă nu s-a făcut nimic pentru remedierea situaţiei.

În condiţiile în care nimeni le ceruse acordul, în calitate de vecine, pentru demararea investiţiei, după consultarea documentelor aferente proiectului, femeile au constatat că acestea nu erau deloc în regulă.Mai mult, nu exista nici hotărâre de consiliu local privind schimbarea destinaţiei imobilelor proprietatea lui Ioan Cristian Hoalbă – teren şi casă de locuit.

Drept urmare, au ajuns în instanță, unde au cerut, în prima fază, suspendarea și mai apoi anularea autorizației de construcție obținute de Hoalbă. Iar instanța le-a dat dreptate în ambele dosare, atât Tribunalul Bistrița-Năsăud, cât și Curtea de Apel Cluj.

Până să îi fie anulată definitiv prima autorizație de construcție, Hoalbă și-a pregătit din timp următoarele mișcări, dovedind astfel că nu avea de gând să renunțe cu una cu două la investiție.

Astfel, în iulie 2018, apare un act încheiat în fața notarului, din care reiese faptul că SC Brunnestein SRL este de acord ca Hoalbă și soția sa Nicoleta Trufan să construiască hala metalică. Ce se întâmplase de fapt? Anterior acestui act notarial, Hoalbă a renunțat la o suprafață de 32 mp de teren care se află chiar către proprietățile Emiliei Tăut și Victoria Cireș, astfel încât acestea să nu mai fie vecine directe cu proprietatea nașului primarului. Surpriza vine însă de la SC Brunnenstein SRL, noua proprietară a terenului cu pricina, care are drept proprietar pe Nicoleta Trufan, și care are ca obiect de activitate transporturi rutiere de mărfuri. Mai pe românește spus, Hoalbă și soția i-a vândut/donat tot soției terenul respectiv. Cu noul document la purtător, Hoalbă a mers la primărie și a cerut o nouă autorizație de construire, care de fapt era anulată, pentru modificare proiectului în timpul execuției.

A urmat un nou proces, fiindcă Emilia Tăut și Victoria Cireș, și de data aceasta și Maria Morariu, au cerut în instanță, într-o primă fază, suspendarea noii autorizații de construire. Și au câștigat din nou, atât la Bistrița, cât la Cluj, instanțele ajungând la concluzia că actul este nelegal. În plus, instanța a dispus și stoparea lucrărilor, însă Hoalbă nu s-a conformat.

Evident, cele trei bârgăuance au solicitat în instanță și anularea celei de-a doua autorizații de construcție, dând în judecată atât pe Hoalbă, cât și Comuna Prundu Bârgăului, Primăria Bistrița – Bârgăului, cât și pe Primarul comunei Prundu Bârgăului. Procesul pe fond, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, s-a finalizat în iunie anul acesta, cu o sentință favorabilă celor trei femei, în sensul în care instanța a anulat autorizația de construire, dispunând totodată și demolarea construcției. În același timp, instanța a admis lipsa calității procesuale a Comunei Prundu Bârgăului și a Primăriei Prundu Bârgăului. Sentința a fost atacată în apel la Curtea de Apel Cluj de Hoalbă și Primăria Prundu Bârgăului, însă judecătorii clujeni au dat dreptate tot femeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.