Mai multe semnale transmise de Hamas și Israel păreau să îndepărteze joi perspectiva unei rupturi a acordului de încetare a focului, în ciuda incertitudinilor persistente legate de numărul ostaticilor care ar trebui eliberați sâmbătă de către gruparea palestiniană și de obstacolele legate de livrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, transmite agenția Reuters.

Încetarea focului, intrată în vigoare pe 19 ianuarie în enclavă, atârnă de un fir de păr, de când beligeranții se acuză reciproc de încălcarea angajamentelor asumate.

Într-un comunicat difuzat joi, Hamas a reafirmat că dorește să respecte încetarea focului, „inclusiv schimbul de prizonieri conform calendarului stabilit”.

Gruparea palestiniană, al cărei lider de rang înalt, Khalil al Hayya, se află la Cairo, a declarat că mediatorii egipteni și qatarezi își continuă eforturile pentru „eliminarea obstacolelor și depășirea divergențelor”.

O sursă palestiniană apropiată discuțiilor a dat asigurări că ambele părți au convenit să respecte încetarea focului și să procedeze la schimbul de ostatici și deținuți palestinieni.

Hamas a anunțat luni că amână pe termen nelimitat eliberarea a trei ostatici, programată pentru sâmbătă, acuzând Israelul că încalcă acordul de încetare a focului prin refuzul de a permite intrarea masivă a materialelor umanitare în Fâșia Gaza.

Într-o reacție la declarațiile președintelui american Donald Trump, care a promis „iadul” pentru Hamas dacă nu eliberează „toți” ostaticii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns a doua zi amenințând cu ruperea încetării focului, care ar trebui să dureze 42 de zile, dacă ostaticii nu sunt eliberați până sâmbătă la prânz, fără a preciza numărul acestora.

În comunicatul său, Hamas a respins „limbajul amenințărilor și intimidărilor” folosit de liderii american și israelian.

AJUTORUL UMANITAR, ÎN CENTRUL DISCUȚIILOR

Potrivit grupării islamiste palestiniene, discuțiile de la Cairo vizează, printre altele, livrarea în enclavă de locuințe mobile, corturi, utilaje grele pentru degajarea dărâmăturilor, medicamente și combustibil.

Salama Marouf, responsabilul Hamas pentru relația cu presa, a declarat pentru Reuters că 73.000 de corturi, din cele 200.000 prevăzute, au fost trimise în teritoriul palestinian. COGAT, organismul israelian care gestionează administrația teritoriilor palestiniene, a precizat că a autorizat livrarea a 400.000 de corturi.

Conform unor surse apropiate serviciilor de securitate egiptene, echipamente de construcție urmau să fie trimise joi în Fâșia Gaza, aceasta fiind o condiție impusă de Hamas pentru eliberarea ostaticilor.

Reprezentanți ai unor ONG-uri au declarat că ajutorul umanitar a început să intre în Fâșia Gaza, în ciuda unor dificultăți logistice majore.

„Am observat o îmbunătățire, deși răspunsul este încă departe de a satisface nevoile unui număr atât de mare de oameni afectați de distrugeri”, a declarat Shaina Low, de la Norwegian Refugee Council, cu sediul la Amman, capitala Iordaniei.

Ministrul israelian Avi Dichter, membru al cabinetului de securitate, a spus că nu crede că Hamas va rupe încetarea focului. „Nu vor putea oferi mai puțin decât ceea ce s-a convenit în acord”, a declarat el pentru radioul public israelian. „Nu cred că Hamas va putea acționa altfel.”

Până acum, 16 dintre cei 33 de ostatici care ar trebui eliberați în prima etapă a acordului de încetare a focului au fost deja eliberați și s-au întors în Israel, în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni.

Negocierile pentru a doua etapă, care vizează eliberarea ostaticilor rămași și retragerea completă a trupelor israeliene din enclavă, ar fi trebuit să înceapă săptămâna trecută la Doha, însă delegația trimisă de Benjamin Netanyahu s-a întors în Israel luni, la două zile după sosirea în Qatar.

Declarațiile lui Donald Trump privind o eventuală preluare a controlului Fâșiei Gaza de către Statele Unite, pentru a o transforma într-o „Riviera a Orientului Mijlociu” golită de populația sa palestiniană, declarații aplaudate de guvernul israelian și condamnate de statele arabe, au contribuit și ele la creșterea incertitudinilor privind viitorul deja fragil al acordului de încetare a focului.

g4media.ro

Citește și: Încep negocierile între Trump și Putin pentru oprirea războiului din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.