Un hacker de 22 de ani, Florin Moldovan, a fost prins saptamâna trecuta de politistii de la Crima Organizata cu sprijinul FBI si al ambasadei Statelor Unite. Acesta este acuzat ca ar fi comis mai multe fraude electronice. Moldovan s-a integrat într-o comunitate on-line de hackeri, cu ajutorul careia a strâns o baza impresionanta de date ale unor cetateni straini, dupa care le-a golit conturile.
Originar din Nasaud, tânarul este student al Universitatii Tehnice Cluj, iar reteaua de calculatoare a fost controlata timp îndelungat de catre acesta.

Politistii de la Crima Organizata din Cluj, cu sprijinul FBI si al Ambasadei SUA la Bucuresti, au reusit sa-l prinda pe Moldovan, dupa o ancheta complexa care a durat circa doi ani de zile. Acesta a reusit prin metoda "phishing", sa însele 50 de cetateni straini.

Prea multa inteligenta strica

Florin Moldovan provine dintr-o familie onorabila. De mic a fost fascinat de lumea calculatoarelor si a posibilitatilor uluitoare pe care le ofera internetul.
Nu s-a stabilit unde si când s-a declansat clik-ul, care a facut ca aceasta pasiune pentru informatica sa ia o directie pe lânga lege si, dintr-un tânar care promitea sa devina un bun specialist, a reusit sa devina un bun hacker si infractor.
Începând din 2004, acesta s-a documentat cum sa sparga conturile bancare. El a folosit aplicatii informatice care i-au permis sa acceseze conturile e-mail si messenger ale altor persoane.
„Pasiunea” aceasta si-a dezvoltat-o apoi începând din 2005, când a devenit student al Universitatii Tehnice din Cluj. Numai ca simtind mirosul banilor usor câstigati, tânarul a abandonat în acelasi an facultatea, iar activitatea sa infractionala si-a continuat-o din orasul sau natal. Cu sprijinul unor hackeri din SUA, Moldovan a strâns si a organizat o baza de date impresionanta, peste 10.000 de serii de carduri. Apoi si-a facut o pagina pe Internet aparent indentica cu cea atacata. Cu ajutorul clonei a trimis mii de mesaje, tot prin intermediul Internetului, cu o oferta atragatoare, dar falsa. Scopul a fost de a în posesia datelor unor numere de conturi si a parolelor acestora. Clientii au fost atrasi în "plasa pescarului" cu un site numit "deponenti virtuali", un asa-zis Credit Rapid. Astfel, a reusit sa goleasca conturile a circa 50 de cetateni din SUA si Japonia. Frauda electronica se cifreaza undeva în jurul sumei de 30.000 USD.

Bani pentru cadouri

Cu banii celor care i-au cazut în plasa, nasaudeanul a facut cumparaturi. El a achizitionat în special cosmetice (parfumuri), programe de calculator, telefoane mobile, jucarii sau articole sportive. Acestea erau platite în magazinele virtuale cu banii din conturile celor fradudati.
Florin Moldovan nu actionat însa singur. Mâna sa dreapta în toate aceste actiuni a fost un adolescent, în vârsta de 15 ani, tot din Nasaud, cu care Moldovan s-a împrietenit la catarama. Pe adresa adolescentului soseau toate bunurile cumparate prin frauda, dupa care pe majoritatea le facea cadou.
În paralel cu activitatea lui infractionala, tânarul de 22 de ani a mai reusit o performanta „notabila”, evident, în afara legii. A preluat controlul asupra retelei de calculatoare a Universitatii Tehnice din Cluj, reusind sa-i zapaceasca si sa-i terorizeze pe profesori si pe studenti cu mesajele sale. Devenit constient de puterea pe care a dobândit-o si de faptul ca se poate trai fara probleme de pe urma acestor haducii virtuale, Florin Moldovan si-a continuat activitatea în orasul sau natal, fara însa sa stie ca era totusi vizat de oamenii legii. Încrederea în propriile capacitati a fost probabil greseala care l-a adus în situtia de a fi descoperit.

De doi ani sub lupa legii

Cazul a fost unul deosebit de complex, politistii de la Crima Organizata din Cluj, în cooperare cu FBI si cu specialisti din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, au lucrat circa doi ani de zile pâna au reusit sa documenteze activitatea infractionala desfasurata de Florin Moldovan. Desi a fost un as în folosirea calculatorului, o mica greseala l-a dat de gol. Din neatentie acesta a lasat o urma virtuala neacoperita pe unul din site-urile folosite, greseala care i-a fost fatala. De obicei, dupa ce dau o "teapa", hackerii îsi sterg urmele si dispar în neantul virtual.
Pentru faptele sale, Florin Moldovan a fost trimis în judecata, în stare de libertate, sub acuzatia de comitere a unor fraude prin mijloace electronice, riscând o pedeapsa cu închisoarea între doi si sapte ani. Dosarul sau se afla pe rolul Tribunalului Bistrita-Nasaud.

Cei mai tari între hackeri

Phishing, în termeni tehnici, înseamna ca infractorii încearca sa "pescuiasca", informatii personale si financiare ale utilizatorilor internetului. Statisticile indica faptul ca desi numai 3-5% din tintele atacurilor sunt pacalite, costurile sunt devastatoare. GAZETA, prin intermediul unor alte materiale a dezvaluit faptul ca internetul si utilizatorii acestuia, fara luarea unor masuri de securitate, pot deveni victime sigure ale hackerilor.
Conform unor diferite definitii, hacker, înseamna târnacop, topor de taiat piatra, taietor de piatra sau salahor, muncitor care lucreaza cu târnacopul/toporul. Iar hack înseamna cal de povara, rob, dar si a ciopârtii, a taia. Adica identic cu verbul românesc „a hacui”, provenit din cuvântul german „hacken” si care înseamna a taia în bucati mici, a toca marunt, a sfârteca, a ciopârti. Pe de alta parte, specialisti din domeniul IT sustin faptul ca hack este un cuvânt derivat din limbajul studentilor de la Masachussets Institute of Technology, utilizat pentru a defini glumele facute de studenti si în acelasi timp impunea respect. O legatura electrica se definea "hack simplu", un "hack" trebuind sa fie inovator, sa denote stil si pricepere tehnica.
Despre hackerii, se mai spune ca detesta orice individ, instrument sau lege care încearca sa împiedice cunoasterea. În lumea lor, oricine poate sa demonteze un lucru pentru a-l îmbunatati este binevenit. Însa, daca accesul la acel lucru este îngradit, daca între hacker si informatii exista bariere, atunci hackerul afirma ca este vorba de birocratie, de o birocratie de-a dreptul periculoasa.
Cele mai multe înselaciuni pe Internet, provin din România, sute de mii de detinatori de carduri din strainatate sunt pacaliti de români, oameni trezindu-se peste noapte, fara bani în conturi. Mai nou hackerii încearca sa-i pacaleasca si pe români, iar clonarea site-urilor unor banci celebre li se pare cea mai buna solutie. Într-un top al "pescarilor electronici" figureaza la loc de cinste tineri din Vâlcea, Craiova si Bacau. Judetul Bistrita-Nasaud nu se lasa mai prejos si intra în acest clasament prin Florin Moldovan din Nasaud. Tinta înselaciunilor pe Internet, a phishing-ului, sunt cu preponderenta bancile, clientii din strainatate si renumite site-uri de comert on-line. Metoda este foarte simpla si dupa litera si spiritul ei a actionat si Florin Moldovan.

Zaharia Cotoc

1 COMENTARIU

  1. fratilor, hacker=creaza programe
    craker=distruge tot(programe, sparge coduri bancare)
    in postura asta a fost Florin, este o mare, mare diferenta intre hacker si craker(phisher,si altele)aici se incurca lumea(ziaristi, si cei ce ii asculta)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.