Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.
"Astazi nu ne permitem sa platim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal si de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilitatii financiare", a spus Boc.

El a aratat ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care sa reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
Se pare ca Executivul ia in calcul angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizarii in invatamant pe considerentul ca asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanta de urgenta, dupa ce CC a declarat neconstitutional un act similar Guvernului Tariceanu.

La sfarsitul anului 2008, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta care amana termenul de intrare in vigoare a Legii de majorare a salariilor in invatamant cu 50% si stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost insa declarat drept neconstitutional la Curtea Constitutionala, cu argumentul ca amanarea cresterii salariilor profesorilor afecteaza drepturi fundamentale, respectiv dreptul la munca, la protectia sociala a muncii si la un nivel de trai decent.

Uniformizarea salariilor

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a propus sindicatelor un proiect de act normativ pentru uniformizarea salarizarii in invatamant, astfel incat cei care au castigat in instanta majorarea salariilor sa nu beneficieze de aceste sume si sa ramana cu salarii egale cu ale celorlalti profesori.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca ministrul Daniel Funeriu le-a propus sindicalistilor sa accepte acest proiect de act normativ care prevede o grila de uniformizare "in minus" a tuturor salariilor din educatie.

"Daca Guvernul adopta o astfel de Ordonanta de Urgenta inseamna ca anuleaza toate hotararile salariatilor care au castigat in instanta, ceea ce este ilegal si anticonstitutional, iar noi vom ataca acest act in instanta", a spus Liviu Pop.

Reprezentantul FSLI Constantin Rada a spus ca peste 80 la suta dintre cadrele didactice care au intentat proces statului pentru majorarea salariala de 33 la suta au castigat in instanta, iar sindicatele nu pot fi de acord cu anularea acestui drept.
"Suntem de acord cu uniformizarea salarizarii, dar nu in minus, ci in plus", a precizat Rada, care a participat la discutiile de la Ministerul Educatiei.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a sesizat ICCJ cu recurs in interesul legii dupa ce s-a constatat ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se refera la cresterile salariale pentru personalul din invatamant.

In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la "aplicarea dispozitiilor Legii nr.221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, referitor la pretentiile formulate de aceasta categorie de personal, avand ca obiect plata diferentelor dintre drepturile salariale incasate si cele cuvenite in baza acestui act normativ, incepand cu data de 1 octombrie 2008, actualizate in functie de coeficientul de inflatie pana la data efectiva a platii", se arata in preambulul actiunii procurorului general.

Intr-o opinie majoritara, instantele au apreciat ca pretentiile reclamantilor sunt intemeiate, iar paratii au fost obligati la plata diferentelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008 astfel cum a fost aprobata cu modificari prin Legea 221/2008 si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009.
Legea 221/2008 prin care se mareau salariile profesorilor cu 50 la suta, incepand din octombrie 2008, a fost aprobata in Parlament in septembrie. Legea a fost promulgata in octombrie de presedintele Traian Basescu.

La cateva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amana intrarea in vigoare a legii. Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2008, ca OUG 136 este neconstitutionala, insa Guvernul a emis o noua ordonanta – 151/2008 – prin care erau prevazute majorari graduale ale salariilor profesorilor cu pana la 28 la suta, in doua transe, din martie si din septembrie 2009, de cele mai mari cresteri urmand sa beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodata, era abrogata vechea ordonanta declarata neconstitutionala.

La inceputul lunii iunie 2009, Curtea Constitutionala a scos in afara legii articolele din OUG 151/2008. Curtea Constitutionala a admis doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate in mai multe procese dintre sindicate si scoli.

In motivarea deciziilor de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionale arata prin succesiunea actelor normative privind salariile profesorilor nu s-a respectat Constitutia, suprematia sa si a legilor.

Guvernul a aprobat in 8 decembrie 2010 OUG 113 referitoare la esalonarea platii, pe o perioada de trei ani, incepand din 2012, a drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.

Sindicalistii din invatamant au castigat sute de procese prin care solicita recuperarea sumelor neacordate de Executiv. (AC)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.