La mijlocul lunii octombrie a avut loc la Bucureşti întâlnirea regională europeană a Comisiei Trilaterale. Aceasta este o formaţiune care îşi propune să implice cei trei poli de putere economică ai lumii – Europa, America de Nord şi Asia, în protejarea pieţelor mondiale de capriciile politice ale statelor. Membrii Comisiei Trilaterale sunt unii dintre cei mai puternici oameni din lume – directori de corporaţii, bancheri, oameni politici sau magnaţi media. Există voci care suspectează că membrii Comisiei sunt aleşi din rândul francmasoneriei şi că aceasta îşi propune de fapt să obţină dominaţia mondială.
La sfârşitul săptămânii trecute, între 15 şi 17 octombrie a avut loc întâlnirea regională europeană a Comisiei Trilaterale. Pentru prima dată în istoria sa, aceasta s-a desfăşurat la Bucureşti.
Comisia Trilaterală este supranumită ”Guvernul mondial din umbră” deoarece reuneşte unii dintre cei mai influenţi oameni din lume. Formaţiunea îşi trage numele de la cei trei poli – Europa Occidentală, America de Nord şi Asia – de unde vin membrii săi. Din Comisia Trilaterală fac parte politicieni, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, industriaşi, guvernatori de bănci centrale, bancheri, profesori universitari sau magnaţi media. Doar regiunea europeană însumează 170 de membri din 25 de ţări.
Comisia se extinde
Comisia are cam 300-350 de membri, numărul de membri per regiune fiind împărţit în mod proporţional. Membrii care au obţinut poziţii în guvernul propriei ţări trebuie să demisioneze din Comisia Trilaterală. Din America de Nord vin 107 membri, printre care 15 canadieni şi şapte mexicani. La început, din Asia şi Oceania participau doar japonezi. În 2000, s-au alăturat Comisiei şi coreeni, australieni, neo-zeelandezi şi membri ai naţiunilor ASEAN (Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore şi Tailanda), numărul lor total ajungând la 117.
”Pe măsură ce convingerea că mai mult ca niciodată Comisia rămâne importantă pentru a ajuta ţările să-şi îndeplinească responsabilităţile în sistemul mondial s-a întărit, şi noi ne-am schimbat. Ne-am extins componenţa pentru a reflecta schimbările mai mari din lume. Astfel, grupul japonez a devenit grupul Asia-Pacific, incluzând în 2009 membri chinezi şi indieni. Membri mexicani au fost adăugaţi grupului Nord American. Grupul European a continuat să crească deodată cu lărgirea Uniunii Europene. Continuăm de asemenea în acest trieniu practica noastră de a invita un număr de participanţi din alte domenii-cheie”, se specifică pe pagina web a Comisiei Trilaterale.
În Comisia Trilareală au fost admişi doar doi români. Este vorba de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
Destinată protejării marilor corporaţii
Principalul scop al Trilateralei este protejarea afacerilor şi industriilor de pericolele reprezentate de instabilitatea politică, mascat de misiunea declarată de a promova ”cooperarea trilaterală strânsă pentru a menţine pacea, a administra economia globului, a promova renovarea economică, a diminua sărăcia mondială, permiţând astfel evoluţia paşnică şi liniştită a sistemului mondial global”. Se bănuieşte că membrii Comisiei Trilaterale sunt francmasoni deoarece cei opt delegaţi care au participat la şedinţa de înfiinţare din partea Statelor Unite ale Americii erau toţi membri ai Comisiei pentru Relaţii Externe.
Comisia Trilaterală a fos înfiinţată în 1972 de către familia Rockefeller. David Rockefeller a acţionat în numele Comisiei Trilaterale prin întreaga lume în ultimele decenii, potrivit dezvaluiri.go.ro. În 1964 s-a întâlnit cu Nikita Hrusciov, cu 4 luni înainte ca acesta să fie schimbat, iar în 1989 l-a vizitat pe Gorbaciov şi a oferit Uniunii Sovietice intrarea în Fondul Monetar Internaţional şi în Banca Mondială. În iulie 1972, Rockefeller a convocat prima întâlnire, care a avut loc la domeniul său din statul New York, iar la aceasta au participat 250 de persoane alese pe sprânceană şi selectate din rândul elitei finanţelor şi industriei. Prima întâlnire oficială a comisiei a avut loc la Tokio în octombrie 1973, când s-au stabilit şi întâlnirile bianuale.
În primele luni de la alegere, preşedintele Obama a numit 12 membri ai Comisiei Trilaterale în funcţii-cheie din administraţia americană, printre care şi ministrul de finanţe, Tim Geithner, ministrul de externe, Hillary Clinton, sau directorul Comitetului de Redresare Economică, Paul Volker, potrivit cotidianul.ro. Preşedintele de onoare din Europa, Peter Sutherland, ocupă sau o ocupat o mulţime de funcţii de mare influenţă, printre care preşedinţia Goldman Sachs, cea a BP, funcţia de procuror general al Irlandei, de director Royal Bank of Scotland, director al Grupului Bilderberg, membru de onoare al Institutului de Afaceri Europene, ambasador şi reprezentant special ONU, preşedinte London School of Economics, consilier financiar la Vatican, comisar european pentru competiţie şi educaţie sau director general GATT (WTO).
Componenţă masonică?
Din rândul scepticilor, senatorul Barry Goldwater a declarat legat de Comisia Trilaterală: ”Ceea ce intenţionează trilateraliştii să facă în realitate este crearea unei supraputeri economice mondiale deasupra guvernelor politice ale statelor naţionale afectate. Ca administratori şi creatori ai sistemului, ei vor stapâni lumea”. Există cercetători ai masoneriei care pun pe seama Comisiei Trilaterale o serie de evenimente care au schimbat destinul unor state. Printre acestea se numără exilarea şahului Iranului, care a adus stabilitate în Iran, predarea Canalului Panama unui dictator marxist pentru ca acesta să-şi poată plăti datoriile la băncile americane, sau instaurarea dictaturii totalitare în Nicaragua.
Într-un document al Comisiei Trilaterale se menţionează că ”principalul scop este să facem lumea mai sigură prin interdependenţă, protejând beneficiile pe care fiecare ţară le are de ameninţările interne şi externe care vor apărea în mod constant din partea celor care pun preţ pe autonomie naţională. Aceasta ar putea însemna să reducem viteză cu care se dezvoltă această interdependenţă şi să verificăm unele din aspectele sale. Mai des, însă, va trebui să fim cu ochii pe implicarea guvernelor naţionale în schimburile internaţionale de bunuri economice şi non-economice”. Pe site-ul Comisiei Trilaterale aflăm mai multe despre acest concept al interdependenţei. Mai recent, se foloseşte termenul de globalizare, fenomen care a făcut ca recenta criză economică să fie simţită în întreaga lume. Deşi criza a afectat puternic încrederea în sistemul internaţional, Comisia Trilaterală consideră că nevoia pentru leadership-ul ţărilor membre a crescut, pentru că acestea sunt ancorele globalizării.
Diana Gabor
Printre membrii Comisiei Trilaterale se numără:
• David Rockefeller: Fondatorul Comisiei; Director al Băncii Chase Manhattan; Preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe; membru pe viaţă al Bilderberg Group
• Preşedinţii Statelor Unite ale Americii George H.W. Bush, Jimmy Carter şi Bill Clinton
• Oamenii politici americani Dick Cheney, William Cohen, Dianne Feinstein, David Gergen, Henry Kissinger
• Yotaro Kobayashi, preşedintele companiei
• John H. Bryan, membru în consiliul de administraţie Goldman Sachs, General Motors, British Petroleum
• James E. Burke, director executiv Johnson & Johnson
• Frank Greenberg, fost preşedinte şi director executiv al American International Group (AIG), cea mai mare corporaţie de asigurări şi servicii financiare
• Lee Raymond, preşedinte şi director executiv ExxonMobil, director al J.P. Morgan Chase & Co.
Comisia Trilaterală este frecvent asociată cu Clubul Bilderberg. Clubul Bilderberg este o organizaţie din care fac parte cam 180 de personalităţi politice, culturale, economice, universitare, mass-media etc. Bildelbergers se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în Europa şi America, din aproape 50 de ţări.
Câţiva dintre cei mai importanţi reprezentaţi sunt Zbigniew Brzezinski, preşedinte al Comisiei Trilaterale şi important agent Rockefeller, George Bush, Allen Dulles, fost şef CIA, Henry Ford II, Felipe Gonzales, secretar general al Partidului Socialist spaniol şi mai târziu prim-ministru, Henry Kissinger sau David Rockefeller.