În plină criză financiară, din milă pentru preoţime, Senatul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care măreşte salariile preoţilor. Decizia vine la aproximativ o jumătate de an de la ultima majorare a salariilor clericilor din România. Statul va finanţa în proporţie de 65% salariile preoţilor din zonele urbane şi cu 80% a celor din zonele rurale. Fondurile alocate în acest an sunt mult mai mari decât cele aprobate la mijlocul anului trecut de Guvern.
Culmea tupeului
La doar trei lini de la această mărire de salariu, Patriarhia Română a cerut Ministerului Finanţelor Publice elaborarea unui proiect de lege pentru majorarea salariilor preoţilor cu 20%, astfel încât acestea să fie măcar egale cu cele ale profesorilor preuniversitari. Purtătorul de cuvânt la Patriarhiei declara la acea vreme că veniturile preoţilor sunt foarte mici raportate la nevoile lor ! „În zonele defavorizate, adică în mediul rural, preoţii nu obţin venituri din contribuţiile credincioşilor sau, dacă le obţin, acestea sunt foarte mici, pentru că, acolo, oamenii sunt săraci. Dorim să se găsească soluţii pentru a-i putea ajuta pe preoţii din aceste zone” a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Pofta ce-au poftit
Plenul Senatului a votat la începutul săptămânii trecute, cu 89 de voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere, ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care aduce salariile preoţilor mai aproape de nivelul profesorilor cu grade similare. Senatorii motivează gestul prin faptul că remuneraţia infimă a personalului clerical, care câştiga, înaintea aplicării ordonanţei, între 700 şi 1200 de lei pe lună, la care se mai adăugau contribuţiile credincioşilor, i-a determinat să adopte actul normativ. Potrivit acestuia, salariul unui preot va ajunge la 65 % din ceea ce primeşte un profesor cu grad profesional echivalent. În cazul parohiilor mai sărace, cum este cazul celor din mediul rural, unde contribuţiile enoriaşilor la fondul Bisericii sunt relativ modeste, salariul preotului va fi de 80 % din salariul de bază al unui cadru didactic. Ordonanţa este valabilă pentru toţi preoţii, indiferent de cult, care primesc un salariu de la stat conform legii. Proiectul legislativ va trebui să treacă şi de Camera Deputaţilor, însă acest lucru nu va constitui un impediment, cunoscute fiind relaţiile strânse dintre conducerea Guvernului şi cea a BOR. Majorarea salariilor din partea Executivului vor fi valabile pentru toate cultele religioase recunoscute în România. Astfel, un preot cu studii superioare şi gradul I, cu o vechime cuprinsă între 6 şi 10 ani, va primi un salariu de 65% din cel al unui profesor cu studii superioare şi gradul I cu aceeaşi vechime, a cărui retribuţie este de 1.599 lei. Restul de 35 de procente va fi completat la salariul clericilor din veniturile parohiilor unde funcţionează. În parohiile sărace, corelarea se va face în cuantum de 80% din salariile profesorilor, restul de 20% fiind completat din cotizaţiile enoriaşilor.
BOR mulţumită de rezultat
Reprezentanţii Patriarhiei Române au susţinut, imediat după aflarea rezultatului din plenul Senatului, că majorarea sprijinului financiar al statului pentru salariile preoţilor şi personalului deservent, prevăzută de proiectul bugetului de stat pentru 2009, se impunea. Unul dintre principalele argumente invocate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române este acela că fondurile alocate clerului erau cele mai mici, în comparaţie cu sumele destinate celorlalte categorii sociale. Patriarhia menţionează că preoţii nu sunt salarizaţi de către stat, ci primesc doar un sprijin financiar, restul salariului fiind completat din contribuţiile benevole ale credincioşilor, care devin „din ce în ce mai săraci”.
Măsură pur electorală
Analiştii politici consideră această iniţiativă a Guvernului ca fiind una pur electorală, ţinând cont de faptul că România resimte din plin efectele crizei economice. Unele voci susţin că „se vede din cer că este o măsură pur electorală”, deoarece anul acesta vor avea loc atât alegerile europarlamentare, cât şi cele prezidenţiale. Guvernul Boc pare că a luat exemplu de la fostul Guvern Tăriceanu care în prag de alegeri ademeneşte Biserica cu ochiul dracului. Anul trecut, chiar înainte de alegerile locale, Guvernul Tăriceanu scotea din fondul de rezervă a statului suma de 2,4 milioane de lei pentru restaurarea şi întreţinerea a 82 de lăcaşuri de cult. După această pomană, în data de 20 august anul trecut Patriarhia primea, tot din fondul de rezervă, tot din dispoziţia Guvernului, o jumătate de milion de lei pentru cheltuieli de întreţinere. Cum nu ar fi fost suficient, la exact o săptămâna mai târziu, Executivul aproba un alt proiectul de lege prin care, cultele din ţara noastră vor primi mai mulţi bani, fie pentru clădiri, fie pentru personalul neclerical, iar mai târziu majorarea salariului din partea Guvernului. Deşi măsurile Guvernului Tăriceanu au fost mult criticate de PD-L, actualul Executiv pare să-i calce exact pe urme, uitând complet de bugetul de austeritate anunţat la începutul mandatului.
Iulia Balazs