Perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi extinsă cu trei luni pentru anul 2009, iar angajatorul şi salariaţii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), pe durata întreruperii temporare a activităţii, pentru un interval de trei luni, a decis, miercuri, Guvernul.
În lunile următoare peste 200 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă după ce reprezentanţii societăţilor au anunţat ca vor face disponibilizări. Angajaţii aparţin unor firme cu profil textil şi fabricarea sticlei din judeţ.
În luna ianuarie 2009, şase agenţi economici care activează în construcţii, mase plastice, hoteluri, restaurante şi textile au disponibilizat 297 de persoane.
În luna februarie 2009, alţi doi agenţi economici cu profil textil şi-au anunţat intenţia de a disponibiliza 144 de persoane, atât muncitori necalificaţi, cât şi croitori şi confecţioneri tricotaje. O altă firmă, care este producătoare de cabluri şi conductoare a disponibilizat 102 angajaţi.
În ceea ce priveşte lunile martie şi aprilie,vor fi disponibilizaţi 239 de angajaţi.
Din cele 239 persoane care vor fi disponibilizate în următoarea perioadă, 79 muncesc la o firmă de cablaje auto din oraşul Năsăud şi alţi 70 de angajaţi muncesc la o firma din industria textilă.
Încă alţi 151 de angajaţi vor rămâne fără serviciu în luna aprilie, fiind vorba de o firmă care se ocupă cu fabricarea sticlei.
Luna trecută, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Bistriţa Năsăud au fost înregistraţi aproape 5.500 de şomeri, dintre care 4.045 sunt şomeri indemnizaţi. Alte 1.424 de persoane sunt şomeri neindemnizaţi.
Ajutor de şomaj, prelungit
Guvernul a aprobat săptămâna trecută prelungirea cu trei luni a perioadei în care se acordă indemnizaţia de şomaj, în 2009, dar şi măsura privind scutirea angajatorilor şi salariaţilor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, timp de cel mult trei luni, în cazul in care salariaţii se afla în şomaj tehnic.
„Am adoptat un act normativ prin care am prelungit pentru anul 2009 perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj cu trei luni şi, de asemenea, prin acest act normativ am reglementat situaţia şomajului tehnic. Timp de trei luni de zile, contribuţiile de asigurări sociale pe care trebuie să le plătească salariatul şi angajatorul, acestea vor fi plătite de către stat pe această perioadă a şomajului tehnic”, a anunţat, săptămâna trecută, premierul Emil Boc.
De asemenea, pentru şomerii, care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj, perioada de acordare se prelungeşte cu trei luni, de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, de care beneficiază salariaţii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu va fi inclusă în veniturile salariale şi nu va fi impozabilă, pentru o perioadă de cel mult trei luni în anul 2009.
Aşadar, persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgentă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Greu de găsit un loc de muncă dacă nu ai studii
În Bistriţa sunt peste 1.000 de şomeri înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care nu pot urma nicio formă de calificare sau recalificare fiindcă nu au nici măcar studii primare. Singura lor şansă pentru a obţine un loc de muncă ar fi să lucreze ca muncitori necalificaţi.
Paul Bucur