Coaliţia dintre PD-L şi PSD s-a destrămat. Partidul Social Democrat a ieşit de la guvernare, odată cu demisia reprezentanţilor săi în Guvern.
Liderul PSD Mircea Geoană îl învinovăţeşte de tot acest scandal pe preşedintele Traian Băsescu.

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc şi-a anunţat intenţia de a-l revoca din funcţie social-democratul pe Dan Nica, aflat la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), totodată şi vicepremierul Guvernului. Pentru interimat a fost propus Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, membru PD-L.
După câteva zile de acuze şi de ameninţări de o parte şi de alta a baricadei, preşedintele Traian Băsescu a semnat ordinul de revocare al ministrului de Interne, Dan Nica. La o jumătate de oră de la semnarea decretului de revocare, miniştri PSD au demisionat din Guvern.
Nouă luni şi jumătate, atât a durat mariajul de 70% dintre PSD şi PD-L. Despărţirea s-a pronunţat pe 1 octombrie şi s-a lăsat cu uşi trântite şi vorbe grele la Palatul Victoria. În timp ce guvernul se făcea ţăndări, Băsescu, aflat în vizită la Cluj pentru a participa la deschiderea anului universitar 2009 – 2010, juca hora cu studenţii.

Autocarele, bată-le vina!

Decizia remanierii ministrului Nica de la şefia MAI a fost luată după şedinţa Coaliţiei care a avut loc în prima zi a săptămânii trecute.

Remanierea intervenea în condiţiile în care Nica a afirmat că alegerile vor fi fraudate cu ajutorul turismului electoral. Potrivit premierului Emil Boc, Dan Nica a făcut declaraţii care, în conformitate cu investigaţiile guvernului, dar şi ale mass-media, nu se verificau.
Boc a declarat la acea dată că a cerut PSD ca în 24 de ore să facă o nouă propunere pentru ministerul de Interne, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în acest termen, va propune un interimat.
„Am solicitat informaţii de la ministrul de Interne legate de faptul că nu mai există autocare de închiriat în perioada alegerilor prezidenţiale şi aceste afirmaţii nu s-au putut confirma. Afirmaţiile au fost fără niciun fel de acoperire – o afirmaţie gravă ce pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor prezidenţiale. Utilizarea de către ministrul de Interne a afirmaţiei respective, fără nicio dovadă, este o afirmaţie gravă care pune în dificultate procesul electoral”, a spus premierul.
Pe lângă motivul acesta, Boc a mai invocat unul în susţinerea intenţiei sale de a-l revoca pe Nica – „siguranţa cetăţenilor care s-a deteriorat mult în ultimul timp”.
„În protocolul Coaliţiei este prevăzută sarcina de a creşte siguranţa oamenilor, însă din păcate strada a fost scăpată de sub control şi am avut mai multe situaţii de jaf armat. De aceea avem nevoie de un nou impuls. Siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat grav în ultimul timp, oamenii se simt ameninţaţi pe stradă şi în casă. Rata infracţionalităţii a crescut cu cel puţin 13% în acest an. Strada a fost scăpată de sub control”, a declarat premierul.

Băsescu, vinovatul de serviciu

PSD a reacţionat imediat şi i-a oferit premierului Boc 24 de ore să se răzgândească şi să-l reconfirme pe Nica în funcţie.

Liderul PSD Mircea Geoană nu întârziat să facă declaraţii incendiare, aducând acuze la adresa preşedintelui Traian Băsescu pe care l-a catalogat a fi artizanul acestei remanieri. Astfel, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernământ, Geoană a declarat că propunerea premierului de a-l destitui din Guvern pe ministrul de Interne, Dan Nica, este scandaloasă, şi se datorează intenţiei preşedintelui Traian Băsescu şi a PD-L de a frauda alegerile prezidenţiale.
„Aşa cum anticipam, domnul Traian Băsescu a decis să dicteze prim-ministrului Emil Boc şi celor de la PD-L o mutare politică pe care cu toţii o aşteptam. În condiţiile scăderii în popularitate şi în condiţiile încercării de a frauda alegerile, Emil Boc a propus înlocuirea cu domnul Vasile Blaga, cel care coordonează campania PD-L şi a preşedintelui Traian Băsescu. Aceasta arată disperarea domnului Băsescu şi încercarea de a pune mâna pe instrumentele care i-ar putea ajuta să fraudeze alegerile prezidenţiale”, a declarat Mircea Geoană.
Ceilalţi membri marcanţi ai PSD, în frunte cu Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, au făcut front comun cu Dan Nica şi Mircea Geoană.
„Este un act samavolnic. Este neconstituţional. Premierul nu are dreptul să demită un ministru. Remanierea se face, dacă vrea să o facă premierul, la propunerea lui şi la decizia preşedintelui. Când remanierea duce la modificarea compoziţiei politice a guvernului, şi noi avem de a face cu un astfel de guvern care are o compoziţie bazată pe două partide, nici măcar preşedintele nu poate aproba o asemenea remaniere. Trebuie să treacă prin Parlament. Deci, ceea ce a făcut Boc astăzi este de o samavolnicie care ignoră şi protocolul cu PSD, dar şi prevederile constituţionale. El nu poate demite un ministru, ba mai mult nu poate să numească un interimar de la un alt partid”, a declarat Ion Iliescu.
Social-democraţii nu s-au sfiit să-l acuze direct pe preşedintele Traian Băsescu, ca fiind adevăratul artizan al acestui scandal politic. Mircea Geoană a fost de părere că în spatele acestei demiteri se ascund interesele politice ale lui Băsescu, cu atât mai mult că se apropie alegerile prezidenţiale. „Adevăratul motiv este dorinţa evidentă şi obsesia permanentă a domnului Băsescu şi a PD-L de a frauda alegerile prezidenţiale din decembrie”, a declarat liderul PSD.

Convocat la preşedinţie

Chiar dacă social-democraţii ameninţau cu demisiile miniştrilor din guvern în termen de 24 de ore, în cazul în care premierul nu revine asupra deciziei de demitere a lui Dan Nica, timpul scurs a fost ceva mai lung.

Preşedintele Băsescu a declarat la un moment dat că cel pe care îl va numi la conducerea Ministerului de Interne va fi un membru al Opoziţiei sau un independent. S-a arătat chiar dispus să poarte o discuţie cu Dan Nica, dar nu pentru a-l linişti pe acesta că va rămâne mai departe în Guvernul Boc, ci pentru a-l convinge că cea mai bună soluţie este să demisioneze. Potrivit declaraţiilor ulterioare ale lui Dan Nica, întrevederea de la Cotroceni nu a durat mai mult de zece minute, iar el a refuzat să-şi semneze demisia, spunând că Boc este cel care ar trebui să demisioneze.
„M-a chemat, am avut o discuţie, mi-a sugerat demisia. I-am spus că nu iau în calcul această variantă. Cel care trebuie să îşi dea demisia este Emil Boc. Cel care a venit cu cele două minciuni ar trebui să îşi dea demisia. Eu, ca să pot să demisionez, ar trebui să fi făcut ceva”, a declarat Nica. „Stabilitatea României depinde de seriozitatea, de înţelepciunea şi de avutul minţii întregi a celor care se ocupă de această ţară. Cum credeţi că i-au privit românii pe Boc şi Băsescu când vin şi propun ca ministru de Interne, cu două luni de zile înainte de alegeri, şeful de campanie electorală al lui Băsescu?”, a mai spus Nica.

Minister incomod

Dan Nica s-a arătat ferm convins că revocarea sa din funcţia de ministrul al Internelor a avut la bază intenţia de fraudare a alegerilor prezidenţiale. Din această cauză, Ministerul de Interne a devenit incomod pentru premier şi preşedinte.

„Lucrurile sunt mai profunde. Actul de guvernare şi modul în care acţionează acest tandem Băsescu – Boc – PD-L are o agendă care nu are nicio treabă cu România. Am ajuns la un parteneriat cum facem să furăm România cu totul. Eu am jurat credinţă românilor”, a declarat Nica.
„Este o acţiune mult prea bine pusă la punct, este o acţiune care este mult prea sistematică. La Parlamentul European s-a făcut încercarea şi acum vor să dea marea lovitură. Ministerul de Interne este incomod”, a mai adăugat el.
„După ce nu voi mai fi ministru, în calitate de membru al Parlamentului, dacă voi intra în posesia unor date care arată că s-a furat în ţara asta, că sunt reţele organizate pe diverse zone economice, nu voi întârzia să le fac publice”, a mai susţinut Nica.

Nica, out!

Cu toate ameninţările social-democraţilor, inevitabilul s-a produs. În dimineaţa zilei de 1 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a semnate decretul de revocare al ministrului de Interne Dan Nica. Drept urmare, aşa cum au promis, miniştrii social-democraţi au demisionat.

Deşi preşedintele Băsescu a lăsat impresia că stă oarecum în cumpănă în ceea ce priveşte revocarea lui Nica, din declaraţiile sale ulterioare reiese că acesta a fost de acord de la bun început cu propunerea premierului. Astfel, şeful statului l-a acuzat pe Dan Nica pentru că a discreditat Ministerul de Interne şi a combătut şi el teoria turismului electoral cu autocarele. Aceasta a spus că respinge categoric „orice afirmaţie sau speculaţie că o instituţie a statului român este sau poate fi implicată în fraudarea alegerilor; niciodată până acum nu s-a pus problema fraudării alegerilor de către instituţii ale statului”.
„Era imposibil să refuz o propunere de remaniere venită de la primul-ministru. Niciodată nu am refuzat o propunere de remaniere venită de la premier”, a mai spus Traian Băsescu.

Săbiile au zăngănit

Astfel, prin demisia miniştrilor social-democraţi, Guvernul Boc a rămas cu doar 10 oameni în echipă.

Miniştrii care s-au retras joi de la guvernare au reiterat ideea că principalul vinovat este preşedintele Băsescu. De asemenea, Mircea Geoană, liderul PSD, a susţinut că Traian Băsescu a reuşit să facă ceea ce a făcut în ultimii cinci ani – să provoace o criză politică care se suprapune peste una economică.
Reacţiile membrilor marcanţi ai PSD au curs rapid, toate având ca vinovaţi principali pe preşedintele Băsescu şi premierul Boc.
„Lucrurile sunt încheiate şi clare. Răspunderea totală este a preşedintelui ţării”, a declarat Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD. „Băsescu a demarat o lovitură de stat de catifea”, a fost reacţia lui Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. El a susţinut că Traian Băsescu a dat o „lovitură de stat de catifea” prin toate acţiunile pe care le-a iniţiat în ultimul timp. Fostul contracandidat al lui Băsescu la alegerile din 2004, unul dintre puţinii social-democraţi care s-a împotrivit formării coaliţiei de guvernare între PSD şi PD-L, a făcut referire la revocarea lui Nica, dar şi la referendumul pentru Parlamentul unicameral şi la ordonanţa de urgenţă care forţează Parlamentul să avizeze plebiscitul în termen de 20 de zile.
Adrian Năstase a adăugat că, din păcate, România se află într-o situaţie dificilă, iar criza politică va avea un efect extrem de grav asupra economiei. El a reluat acuzaţiile la adresa lui Băsescu, afirmând că acesta a aruncat România în haos, timp de 5 ani, întrucât este „un om care are mintea îndreptată doar către scandaluri şi dezbinare”.
Democrat-liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos în tot acest război al acuzaţiilor, pasând răspunderea crizei politice în spatele social-democraţilor.
„PSD a premeditat şi a hotărât ieşirea de la guvernarea înainte de a lua preşedintele Traian Băsescu orice decizie. Vom merge probabil cu un alt Guvern în faţa Parlamentului. Mizez pe responsabilitatea Parlamentului pentru că nu cred că toţi parlamentarii gândesc că e bine ca România să intre într-o criză politică. Ne asumăm în continuare guvernarea”, a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei.
„Dacă PSD crede poate să conteste deciziile şi drepturile constituţionale ale premierului se înşeală. Dacă PSD ar fi desemnat un interimar nu am fi ajuns în această situaţie”, a mai precizat acesta.

FSN-urile şi Băsescu să plece!

Liberalii au reacţionat şi eu cu ocazia acestui scandal. Liderii PNL nu s-au lăsat mai prejos cu acuzaţiile, aceştia arătând cu degetul pe ambele partide aflate săptămâna trecută încă la guvernare.

Ludovic Orban, prin declaraţiile sale dintr-o emisiune a postului de televiziune Realitatea, a făcut un remember al originii celor două partide – FSN – formaţiunea pe care o au la bază de fapt PSD şi PD-L.
„Cele două FSN-uri, după ce au minţit cu neruşinare românii, au generat o prăbuşire economică fără precedent, ar trebui să plece acasă. Practic, războiul între cele două partide este un război pentru controlul alegerilor, un război pentru a fura cât mai mult la alegeri”, a spus Orban.
Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că pe lângă cele două partide care ar trebui să părăsească guvernarea, şi Traian Băsescu ar trebui sa plece de la Cotroceni. „Cred că dacă vor cu adevărat să facă bine în România trebuie să plece acasă atât PSD cât şi PD-L. PNL considera că demiterea acestui Guvern e condiţia minimă, indispensabilă, pentru ca în România lucrurile să revină cât de cât la normal, iar condiţia esenţială e ca Traian Băsescu să nu mai fie preşedinte. Singurul lucru bun pe care pot să-l facă e să se ducă acasă. Soluţia crizei politice e ca Traian Băsescu să nu mai fie preşedintele României”, a declarat Orban.
De asemenea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii vor depune o moţiune de cenzură împotriva noului guvern pe care îl va forma Emil Boc. Din punctul de vedere al lui Antonescu, acest nou guvern nu mai este reprezentativ. Liderul PNL a propus ca următorul guvern să fie format din tehnicieni. De asemenea, Antonescu şi-a exprimat speranţa că PSD va susţine moţiunea de cenzură pe care liberalii intenţionează să o depună curând.
„Cei din PSD vor trebui să susţină moţiunea noastră de cenzură, pentru că vor trebui să înţeleagă că jocul Geoană-Hrebenciuc, dus de nouă luni de zile, în dauna României, în interesul politicianist al celor din PSD a eşuat. Vom vedea cum îşi împart interimatele şi punctul nostru de vedere îl vom exprima printr-o moţiune de cenzură pentru că e un Guvern care nu mai are nicio majoritate parlamentară”, a spus liderul PNL.

Câte unul pe două fotolii

Imediat după ce miniştri social-democraţi au demisionat din guvern, premierul Emil Boc a anunţat nominalizările pentru asigurarea conducerii interimare a ministerelor rămase fără conducere.

„În urma demisiei miniştrilor PSD am decis, potrivit Constituţiei, să asigurăm din rândul membrilor Guvernului interimatul pe o perioadă de maxim 45 de zile, după cum urmează: la Afaceri Externe, domnul Cătălin Predoiu, care îşi păstrează în continuare calitatea de ministru independent în cadrul cabinetului; la Sănătate, domnul Adriean Videanu; la Agricultura, Radu Berceanu; la Mediu, Elena Udrea, la Muncă, Gheorghe Pogea; la IMM-uri, Gabriel Sandu; la Relaţia cu Parlamentul, Sorina Plăcintă; la Educaţie, Emil Boc”, a declarat premierul.
„Puteam să aştept 15 zile cu miniştri demisionari PSD. Am decis să pun capăt unei asemenea stări de incertitudine şi să avem pe această perioada de interimat miniştri care să fie responsabili de deciziile care vor fi luate şi, evident, în intervalul celor 45 de zile urmează să ne prezentăm la Parlament pentru a obţine un vot pentru validarea noilor miniştri care vor fi propuşi în urma plecării de la guvernare a miniştrilor PSD”, a mai precizat Emil Boc.

Previziuni economice sumbre

Scandalul politic care a marcat săptămâna trecută România nu a rămas fără urmări pe plan economic.

Astfel, Bursa de la Bucureşti a pierdut pe 1 octombrie 790 de milioane de euro, reprezentând diminuarea capitalizării bursiere ca urmare a scăderii indicilor bursieri în medie cu 2% şi a deprecierii leului faţă de euro.
Analiştii economici sunt de părere că în cazul în care criza politică se va adânci se va scumpi cu siguranţă creditul pentru România cu 1-2 puncte procentuale. Asta deoarece băncile din România se refinanţează de pe pieţele internaţionale, iar cum România va fi percepută ca o ţară riscantă, banii vor fi luaţi cu un cost mai mare. La rândul lor, băncile vor acorda credite mai scumpe.
La finalul lunii iulie datoria externă a României cu scadenţa până într-un an era de 17 miliarde de euro, iar o eventuală scumpire a creditului cu 2% va costa minimum 340 de milioane de euro. De asemenea, un efect negativ al acestei crize politice va fi şi amânarea unor eventuale investiţii în România.
Schimbările politice sunt însoţite de schimbări de organigramă în interiorul ministerelor până la nivelul eşaloanelor trei-patru, nou-veniţilor, de multe ori aduşi din afara problematicii zonei respective, fiindu-le necesare luni întregi pentru a se familiariza cu proiectele în curs, stadiul lor, procedurile UE etc. Prefecturile nu au scăpat nici ele de spectrul schimbării, o serie de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, care au fost propuşi de PSD, fiind deja înlocuiţi.


Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.