Executivul a aprobat, miercuri, un set de opt Hotărâri de Guvern pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale.
Aceste Hotărâri stabilesc programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României, aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii scrutinului, stabilirea secţiilor de votare speciale, a modelului buletinului de vot, a modelului ştampilei, a timbrului colant şi a copiei de pe lista electorală permanentă.
"Prin prevederile aprobate astăzi (n. r. – 23 septembrie) de Guvern şi măsurile luate de Ministerul Administraţiei şi Internelor dorim să avem un proces electoral curat. Caracteristica acestui proces electoral dorim să fie domnia legii", a declarat vicepremierul Dan Nica.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că potrivit uneia dintre Hotărârile aprobate de Guvern, vor fi înfiinţate peste 3.500 de secţii de vot speciale, în care vor vota numai cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului. De asemenea, persoanele care vor vota în aceste secţii speciale vor depune o declaraţie pe proprie răspundere, în care se precizează că au luat la cunoştinţă faptul că votul multiplu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Un alt element de noutate adus de actul normativ constă în amplasarea, la intrarea în toate secţiile speciale de vot, a unor camere web conectate la calculator, care vor înregistra video pe toată perioada votului. Potrivit vicepremierului, pregătirea instalării acestor camere web a început în urmă cu peste o lună şi nu presupune cheltuieli suplimentare. Dan Nica a precizat că declaraţiile pe proprie răspundere şi fişierele cu înregistrările video vor fi predate Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente pentru a fi folosite ca probe în eventualitatea unor procese. De asemenea, noile reglementări introduc ştampilele de vot personalizate, pe care sunt precizate numărul secţiei de vot şi judeţul, astfel încât în cazul pierderii, aceste ştampile să nu mai poată fi folosite în alte secţii de votare.
Vicepremierul Dan Nica a mai precizat că Executivul a alocat aproximativ 150 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor prezidenţiale.
Liana Mureşan