Guvernul a decis declasificarea ultimelor documente din Dosarul Revoluţiei din 1989 care includeau informaţii clasificate secrete de stat, nivel strict secret şi secret, a anunţtat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului. În acest sens, Cabinetul a adoptat, marţi, o Hotărâre de Guvern. Documentele vor putea fi accesate după publicarea în Monitorul Oficial. 

 

 

"Din acest moment, datorită faptului că asemenea informaţii, dezvăluite, nu mai pot prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică sau interesele persoanelor de drept public sau privat, după publicarea în Monitorul Oficial pot fi accesate de persoanele interesate", a declarat premeirul Emil Boc la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

Boc a apreciat că, prin decizia Guvernului, dosarul Revoluţiei din 1989 va avea "cât mai multă transparenţă cu putinţă", iar adevărul despre Revoluţie va fi validat în baza documentelor declasificate.
Premierul a susţinut că, pe această cale, Guvernul mai face încă un demers extrem de important pentru a asigura toate informaţiile necesare "astfel încât Dosarul Revoluţiei din 1989 să aibă cât mai multă transparenţă cu putinţă, din perspectiva rolului autorităţilor statului,iar adevărul să fie acela care să poată fi validat pe baza documentelor care astăzi nu mai au caracter de secret de stat". El a ţinut să-i mulţumească ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pentru "operativitatea" cu care a răspuns unei asemenea solicitări şi pentru că a prezentat în Guvern a proiectului de act normativ prin care se vor declasifica ultimele documente pentru ca ele să "poată servi interesului public şi aflării adevărului".

Emil Boc a mai declarat că declasificarea documentelor  legate de Revoluţia din decembrie 1989  nu are vreo legătură cu fostul preşedinte Ion Iliescu, ci urmăreşte clarificarea lucrurilor, el arătând totodată că la început a fost convins că Revoluţia a fost una reală, dar acum are "unele semne de întrebare".

La începutul lunii februarie, Executivul a decis, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, să declasifice mai multe documente privind Revoluţia din decembrie 1989. Ministerul a precizat atunci că au fost declasificate 7617 file din documente cu nivel de clasificare "secret de stat" emise de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit Mediafax. Gabriel Oprea anunţat, de altfel, la începutul lunii martie, că Guvernul va declasifica şi ultimele documente solicitate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către Asociaţia 21 Decembrie 1989.

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.