Coaliţia de guvernare trăieşte săptămânile acestea cele mai grele clipe de la constituire. Atât PSD, cât şi PDL cer înfiinţarea de comisii de anchetă pentru ministerele conduse de partenerul de coaliţie. Se pune atât problema unei remanieri pentru ministerele cu probleme, cât şi, eventual, ieşirea de la guvernare a PSD. În cazul unei remanieri, premierul Emil Boc riscă să încalce protocolul de guvernare dacă nu cere şi acordul partenerilor de coaliţie

Chiar dacă, din punct de vedere constituţional, premierul Emil Boc este singurul care are dreptul de a remania sau demite miniştri, protocolul de guvernare semnat cu PSD stipulează faptul că acesta nu poate schimba niciun ministru fără a consulta social-democraţii. Ultimele săptămâni au adus, însă, la capătul răbdării ambele partide de guvernare, fiecare dintre ele cerând remanierea unor portofolii din ministerele deţinute de parteneri.

Udrea, mărul discordiei

Primul motiv care i-a împins pe democrat-liberali să se gândească la o posibilă remaniere este reprezentat de înfiinţarea comisiei de anchetă pentru Ministerul Turismului condus de Elena Udrea. Totodată, Ministerul Educaţiei, cel al Muncii, al Agriculturii şi al Administraţiei şi Internelor au fost dur criticate  săptămâna trecută de premierul Emil Boc. „Le solicit partenerilor de la PSD să fie alături în parteneriat, să realizăm legea salarizării unice, să ducem la bun sfârşit reforma şi restructurarea agenţiilor guvernamentale, să înfăptuim reforma sistemului educaţional, implicit rezolvarea problemei de la «Spiru Haret». Le cerem partenerilor de la PSD să fie alături să realizăm reforma sistemului de pensii, atât de cerută de români. Le solicit partenerilor de la PSD să fie alături de Parteneriatul pentru România, pentru a face din România o ţară exportatoare de produse agroalimentare şi de a nu mai fi în situaţia de a importa 70% din produsele agricole pe care le avem astăzi pe piaţa României. Le solicit partenerilor de la PSD să mergem cu procesul de descentralizare până la capăt, adică sunt câteva proiecte de care Parteneriatul acesta şi-a legat numele, iar românii speranţele. Am fost elegant, am tot dat termene, am solicitat în Guvern, nu se întâmplă nimic în educaţie şi a apărut problema «Spiru Haret». Mai tot aşteptăm?… Va apărea altceva!”, a anunţat Boc.

Miniştri problemă

Fiecare dintre cele două partide care formează coaliţia de guvernare are deja o listă cu miniştrii de care ar dori să scape, listă întocmită, conform unor surse din politică, nu doar pentru bunul mers al ţării, ci mai ales cu scop electoral, având în vedere că se apropie alegerile prezidenţiale, iar PDL şi PSD sunt partidele favorite în această cursă. Astfel, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, este aspru criticat pentru introducerea impozitului forfetar şi pentru semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Totodată, ministrul Economiei este criticat de social-democraţi pentru afacerile pe care le are, dar şi pentru salariile directorilor de agenţii din subordinea ministerului. Ministrul Justiţiei este deja veteran în scandalurile iscate în coaliţie, deşi nu face parte din niciunul dintre cele două partide. Raportul pe Justiţie publicat de Comisia Europeană a nemulţumit social-democraţii, un alt motiv pentru care aceştia ar cere remanierea lui Predoiu fiind şi faptul că a pierdut procesul cu magistraţii cu privire la sporurile salariale pe care ministerul le-a redus. Ultima pe lista PSD, dar şi cea mai dur criticată este ministrul Turismului, Elena Udrea, care este acuzată că a cheltuit bani publici în campania pentru promovarea turistică a României, dar şi pentru că este considerată o apropiată a familiei Băsescu.

Remanierabilii PSD

De cealaltă parte, PDL ar vrea să scape de Ecaterina Andronescu pentru scandalul iscat cu diplomele de la Universitatea “Spiru Haret”, pentru faptul că nu a implementat pachetul de legi pentru Educaţie al vechii guvernări, dar şi pentru problemele apărute la tezele cu subiect unic de anul acesta. Totodată, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, se află pe lista PDL pentru o eventuală remaniere, mai ales că în cazul acestuia există deja o comisie de anchetă pentru banii cheltuiţi de la minister pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu. La fel, şi Ilie Sârbu şi Marian Sârbu sunt acuzaţi de cheltuirea banilor statului pentru publicitate.

“Exclus guvernare PDL-PNL”

Părerile despre o posibilă remaniere guvernamentală sunt împărţite în mediul politic. Astfel, deputatul PDL, Petru Călian, este de părere că, dacă tot s-a intrat în această coaliţie, ambele partide ar trebui să meargă mai departe împreună şi să schimbe doar miniştrii care au creat probleme grave. “Această coaliţie, dacă tot a pornit la drum, ar trebui să meargă până la capăt. Sigur, după cum s-a văzut, avem şi oameni incompetenţi care trebuie schimbaţi şi pot să dau două exemple clare: Nicolae Nemirschi şi Ecaterina Andronescu. Sunt sigur, însă, că PSD nu va renunţa la guvernare. Sunt puţine şanse să renunţe la ciolan. PDL ar putea guverna, oricum, foarte bine şi singur. Are resurse nebănuite în acest sens, are oameni foarte capabili”, spune deputatul clujean. Acesta nu crede că, în cazul în care PDL ar decide să scape de social-democraţi, ar exista posibilitatea ca PDL să mai încerce o guvernare alături de PNL. “Ideea de reînfiinţare a Alianţei D.A. ar fi viabilă dacă PNL ar ieşi din sfera perversităţii. Sunt prea multe orgolii la mijloc. În plus, au existat deja discuţii de culise între PNL şi PSD”, este de părere Călian. Conform acestuia, Traian Băsescu nu va renunţa niciodată la Emil Boc ca premier. “Băsescu nu va încerca niciodată să îl schimbe pe Boc. România nu a avut, de 20 de ani încoace, un premier atât de dedicat ţării, care să pună aşa mult suflet în măsurile luate”, ne-a declarat deputatul PDL.

PSD ar putea pleca în septembrie

Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, spune, însă, că se va discuta în Biroul Permanent al PSD posibila ieşire de la Guvernare. “Chestiunea ieşirii de la Guvernare se va discuta, cel mai probabil, în Biroul Permanent, în septembrie, dacă va fi cazul. Sigur, acum se pune problema ministerelor cu probleme. Eu nu cred, totuşi, într-un guvern minoritar în perioade de criză. Nu cred că măsurile necesare acum ar putea fi luate de un guvern minoritar. Iar o alianţă între PDL şi PNL nu mai văd acum, chiar dacă, iniţial, la Cluj, Emil Boc s-a înţeles bine cu partenerii din Alianţa D.A. Sigur, în politică nu poţi fi niciodată sigur, dar la ce divergenţe au existat între cele două partide, nu cred că o asemenea alianţă mai este posibilă”, este de părere Cuibus.

“PDL va scoate de la guvernare PSD”

Liberalii au o altă viziune asupra situaţiei actuale. Astfel, preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, crede că PDL va scoate PSD de la guvernare. “Cred că PSD va fi scos de la guvernare. Se vehiculează prin mediul politic că PDL ar purta discuţii cu UDMR şi cu minorităţile pentru crearea unei guvernări minoritare fără PSD, după alegerile prezidenţiale, dacă Traian Băsescu va câştiga un nou mandat. Şansele, însă, ca PDL să guverneze singur sunt foarte mici, pentru că o majoritate extrem de fragilă s-ar prăbuşi prima dată când ar lipsi câţiva dintre membrii ei. În plus, dacă România nu s-ar redresa din punct de vedere economic, acest lucru ar fi pentru că Guvernul nu a ştiut să producă măsurile necesare. Iar o guvernare alături de PNL nu cred că mai este posibilă. Într-adevăr, la nivel local eu am colaborat bine cu Emil Boc, până în campania electorală. Atunci el s-a debarasat de mine şi şi-a atribuit nişte merite care erau, de fapt, ale Consiliului Judeţean.

Simona Curcian-Maleş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.