Amanata vreme de aproape un deceniu, contestata, discutata si disputata, Legea salarizarii unice s-a impotmolit din nou. De aceasta data, sindicatele din educatie acuza guvernantii ca au modificat legea cu de la sine putere, micsorand coficientii negociati vreme de trei luni.
Scaderea lefurilor se va aplica insa la toti bugetarii si pare-se ca cei mai afectati nu vor fi profesorii, ci angajatii Ministerului Apararii Nationale si a Ministerului Administratiei si Internelor. Insa si salariul unui medic primar va scadea drastic fata de suma negociata initial, de la aproape 6000 de RON, la 3.450 de RON. Dar pana acum, cei mai vehementi au fost angajatii din invatamant. Inclusiv ministrul invatamantului Ecaterina Andronescu a declarat ca, dupa negocierile de la Ministerul Muncii, salariile cadrelor didactice au coborat cu doua pozitii in grilele din proiectul Legii salarizarii unice. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a recunoscut scaderea cu 40% a valorii coeficientilor stabiliti, dar a subliniat ca e vorba de negocierea propunerilor facute de ministere si sindicate. Totusi, federatiile sindicale din invatamant s-au aliat, si cer in cor, demiterea lui Sarbu si a altor functionari ai Ministerului Muncii. In comunicatul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant se arata ca: „Federatiile sindicale reprezentative din invatamant solicita Prim-Ministrului Emil Boc demiterea ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, Marian Sarbu si a subalternului acestuia, secretarul de stat Valentin Mocanu. FSLI, FEN, FSI “Spiru Haret” si FNS ”Alma Mater” considera ca acestia sunt principalii vinovati pentru diminuarea cu circa 40 % a coeficientilor de ierarhizare negociati timp de trei luni, in cadrul proiectului Legii salarizarii unitare a bugetarilor. In conditiile in care Premierul Emil Boc nu va lua aceasta masura, cele patru federatii considera ca intregul guvern este partas la acest scenariu prin care invatamantul este in continuare marginalizat si vor denunta Acordul semnat la inceputul lunii mai cu reprezentantii executivului, document asumat public de Emil Boc. FSLI, FEN, FSI “Spiru Haret” si FNS ”Alma Mater” considera ca personalul din invatamant a dat dovada de prea multa intelegere si rabdare, in timp ce clasa politica si-a batut joc de intreaga educatie romaneasca. Solicitam Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, precum si liderilor confederatiilor sindicale sa isi exprime public pozitia fata de modificarea unilaterala a formei negociate a Legii salarizarii unitare a bugetarilor”. Sindicalistii din educatie anunta ca, in cazul in care oficialii ministerului Muncii nu vor fi demisi si coeficientii de ierarhizare din Legea salarizarii unitare nu vor reveni la valorile negociate, cele patru federatii vor stabili o strategie comuna ce poate culmina cu redeschiderea conflictului de munca in invatamant. Insa, aceasta decizie va fi luata cel mai probabil abia dupa 1 septembrie, si, ar putea coincide cu campania electorala pentru alegerile prezidentiale, ceea ce complica si mai mult lucrurile.
Echivalarile din Legea salarizarii unice Functia de medic primar de clinica este echivalenta cu cea de conferentiar in Ministerul Educatiei, cu cea de maior in Ministerul Apararii, cu cea de consilier superior in Ministerul Finantelor, cu cea de judecator de tribunal, consilier probatiune si cea de asistent judiciar in Ministerul Justitiei, cea de consul in Ministerul de Externe, cea de artist liric de opera in Ministerul Culturii si cu cea de consilier superior in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Functia de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani este echivalenta cu cea de inspector in Ministerul de Interne, cu cea de locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat in Ministerul Apararii, cu cea de expert principal si expert vamal principal in Ministerul Finantelor, de grefier gradul II, cu cea de consilier de relatii gradul III din Ministerul de Externe, cu cea de muzeograf gradul II, cu cea de preot, cu cea de farmacist si cu cea de fiziokinetoterapeut din Ministerul Sanatatii, cu cea de expert principal, consilier juridic principal si de auditor principal din Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Functia de referent superior in minister si cu studii medii este echivalenta cu cea de agent de politie debutant in Ministerul de Interne, cu cea de secretar de scoala si cu cea de pedagog din Ministerul Educatiei, cu functiile corespunzatoare gradelor de soldat si gradat voluntar si cea de referent pentru personalul civil din Ministerul Apararii, cea de grefier cu studii medii din Ministerul Justitiei, cea de curier de relatii gradul II din Ministerul de Externe, cu cea de statistician si cea de medic laborant din Ministerul Sanatatii si cu cele de referent superior din Ministerul Culturii si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
„Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in cadrul acestora a unor sporuri care au un caracter general”, a declarat seful Executivului Emil Boc.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro