Ovidiu Creţu nu vrea nici în ruptul capului ca gunoaiele oraşului Beclean să fie aduse la groapa de gunoi din Bistriţa. În opinia sa, soluţia optimă ar fi depozitarea acestora direct la groapa de gunoi de la Tărpiu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud spun că ţinerea sub observaţie timp de 30 de ani a spaţiilor pentru depozitarea deşeurilor implică sume extraordinar de mari. Deci, reducerea numărului acestora este cât se poate de utilă. În plus, spun aceştia, groapa de gunoi de la Beclean este inundabilă. Cu alte cuvinte, se pare că bistriţenii vor „găzdui” şi gunoaiele beclenarilor. Cum era de aşteptat, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, nu e ,,nici pro, nici contra”.
Ovidiu Creţu, nu şi nu! La fel şi Avram!
Edilul municipiului Bistriţa este ferm pe poziţie şi afrirmă că nu concepe un astfel de lucru şi că totul este rezultatul lipsei de idei, iar varianta cea mai bună ar fi ca deşeurile să rămână în urbea de pe Someş, până cănd vor fi finalizate lucrările de la groapa de gunoi de la Tărpiu, unde ar putea fi prelucrate. Asta deşi cei care au întocmit proiectul pentru mutarea deşeurilor de la Beclean la Bistriţa spun că groapa de gunoi din municipiul reşedinţă de judeţ are capacitatea necesară şi că nu există nici pe departe riscul poluării. Pentru groapa de gunoi de la Tărpiu, aflată la circa 20 de kilometri de Bistrita, este alocata suma de 33 de milioane de euro, urmând ca în acest perimetru să fie construită şi o zona administrativă, o statie de carburanţi şi o platformă de compost. Acest proiect este cofinanţat din fonduri europene şi mai prevede un centru de management integrat al deşeurilor în Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa, respectiv a patru puncte de transfer, în Nasăud, Sângeorz-Băi, Beclean şi Galaţii Bistriţei. Nici viceprimarul George Avram, prin declaraţiile pe care le-a făcut în ultima perioada de timp nu s-a arătat încântat de idee, motivând că trebuie să fim conştienţi de riscul la care sunt supusi oamenii prin deplasarea unei cantitaţi atât de mari de gunoaie, pe o distanţă de asemenea mare. Nici viceprimarul George Avram nu este de acord cu această acţiune. Acesta a declarat reporterului Gazetei de Bistriţa: ,,Bineînenţeles că nu sunt de acord, ar trebui să se găsească altă soluţie. Sunt total împotriva să le aducă la Bistriţa. Să aştepte deschiderea noului spaţiu de depozitare a deşeurilor. Noi am predat gropa de gunoi pentru închidere, nu pentru depozitarea altor gunoaie din tot judeţul.” Avram a mai subliniat faptul ca a sesizat în scris Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsaud faptul c autorităţile locale sunt împotriva transportului deşeurilor de la Beclean la Bistriţa şi ca aşteapta ca reprezentanţii legislativului judeţean să dea dovadă de înţelepciune şi să gasească o alternativă viabilă. Viceprimarul spune că s-a opus cu vehemenţă acestui proiect, dar ca acum totul este tardiv. În plus este nevoie de aproximativ 3.000 de transporturi de la Beclean la Bistriţa, pe DN 17, asfel încât deşeurile să fie mutate la ,,noua locuinţă”.
Nicolae Moldovan nu are de ce să fie nemulţumit!
Primarul Becleanului este totalmente de acord cu transferul gunoaielor de la Beclean la Bistriţa. De ce l-ar deranja? Scapă de aceste deşeuri, pe care , de altfel, niciun edil nu şi le doreşte. Nicolae Moldovan a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: ,,Eu am aflat între timp ce s-a stabilit. Pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. N-am facut demersuri, nici nu m-am depus vreo sesizare. Noi avem autorizaţie până în 2016, deci îi priveşte pe alţii , nu pe noi. Noi avem autorizaţie, deci…nu mă interesează speculaţiile unora, cum că aş fi nemulţumit. Repet, nu ne interesează cine o închide, unde o mută. Eu nu sunt nici pro, nici contra.” În altă ordine de idei, primarul Moldovan îi lasă pe cei de la Consiliul Judeţean să facă ce vor cu gunoaiele din Beclean.
Protecţia Mediului e de acord cu închiderea gopii de gunoi de la Beclean
Reprezentanţii instituţiei anerior amintita agrează însă ideea transportului deşeurilor de la Beclean la Bistriţa, motivând că întreţinerea unei astfel de gropi costă foarte mult, iar închiderea celei din oraşul de pe Someş ar reduce mult cheltuielile cu depozitarea şi prelucrarea gunoaielor. În plus, groapa de la Beclean este, spun aceştia, inundabilă. Acestia mai dau asigurari că nu va exista niciun fel de poluare, cu maşini speciale, care se închid etanş. Groapa de la Beclean ar urma să fie sigilată, iar 50 de maşini ar trebui să transporte gunoiul. Din punctul de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa- Năsăud totul e în roz. Să-i credem pe cuvânt? Totuşi, la Beclean sunt peste 50.000 de metri cubi de gunoaie!
Doina Petri: ,, Noi nu ne mai ocupăm de transportul deşeurilor”
DSP Bistriţa-Năsăud ,,stă pe tuşă” şi poate doar să privească neutru acest ping-pong al gunoielor. Directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri, a punctat în cadrul unui interviu telefonic: ,, Noi nu mai ocupăm de transportul deşeurilor, ci Mediul. Deci întreaga responsabilitate este a lor.” Cum cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud sunt de acord cu transportul deseurilor pe ruta Beclean-Bistriţa, se pare ca zarurile au fost aruncate, iar bistriţenii vor deveni ,, gazde cu acte în regulă’’ a gunoielor beclenarilor.
Ecologiştii bistriţeni sunt îngrijoraţi
Într-un comunicat de presă, Alexandru Marian Toniuc, îşi manifesta totala opoziţie faţă de această intenţie, arătând că : ,,Acest mod de a gestiona problema deseurilor din municipiul Bistriţa contravine atât legislaţiei de mediu, cât şi regulilor bunului simţ. O cantitate imensă de gunoaie se dooreşte să fie răscolită şi pusă pe drumuri, fără niciun argument economic sau logic . Groapa de gunoi a oraşului trebuia să fie închisă încă din 16.06.2009, capacitatea de preluare a acesteia fiind depăşită. Iată că, acum, Consiliul Judeţean găseşte de cuviinţă să transfere la Bistriţa tot gunoiul produs în Beclean în ultimii 50 de ani. Pentru aceasta, toţi locuitorii judeţului vor trebui să suporte timp de câteva luni traficul continuu de maşini pline de gunoi, pe ruta Beclean- Bistriţa, iar bistriţenii care locuiesc peste podul Budacului şi cei din Zăvoaie cu greu vor mai putea ieşi din casă în următoarele luni, din cauza maşinilor de gunoi.”
Remember
Gunoaiele pot afecta serios sănătatea populaţiei în urma unor eventuale inundaţii. În anii trecuţi gropile în care erau depozitate deeuri au fost inundate la Reteag, Uriu, Rebrişoara, Maieru, Nimigea şi Sângeorz-Băi. Atunci, Autoritatea de Sănătate Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud era extrem de îngrijorată şi de situaţia gropii de gunoi din Bistriţa, mai ales ca oricând aici se poate declanşa, orivând, un incendiu de proporţii. Să ne aducem aminte că în anul 2008, în urma unui astfel de incendiu, firele retelei de înalta tensiune aflată în imediata apropiere s-au încins, iar o parte a oraşului a rămas fara curent electric. Timp de doua săptămâni groapa de gunoi a ars fără încetare, iar nori grei de fum toxic s-au raspândit în zonă. Se pare că incendiul a fost declanşat de o ţigară aprinsă. Autorităţilor nu le rămâne altceva de facut decât să spere ca astfel de incidente nu se vor mai repeta. Greu de crezut, ţinând cont de gradul de civilizaţie a unor semeni.
Raimond Petruţ