În urma a 40 de percheziții domiciliare efectuate de procurorii DIICOT și polițiștii SCCO Bistrița-Năsăud, 20 de persoane au fost duse la audieri. Anchetatorii au descoperit că, infractorii nu se ocupau doar cu traficul de țigări, ci și cu trafic de droguri și de motorină. În urma descinderilor, procurorii au descoperit peste 27.000 de lei, aproape 2.000 de euro și peste 6.600 de pachete de țigarete de contrabandă.
La data de 8 iunie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud, au efectuat 40 de percheziții domiciliare, în județul Bistrița – Năsăud, informează IPJ Bistrița-Năsăud
„Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de deținere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi supuse marcării, contrabandă, evaziune fiscală, eliberarea pentru consum, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi transportul, oferirea spre vânzare sau vânzarea de produse energetice și abuz în serviciu.
În cauză, s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, 16 persoane, din județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigarete, în formă agravantă”, a transmis Paul Rodilă, purtătorul de cuvânt al IPJ BIstrița-Năsăud.
Din investigații a reieșit că liderul grupului, cetățean ucrainean, ar fi procurat țigarete de contrabandă, la comanda membrilor grupării.
„Țigaretele ar fi fost introduse în mod fraudulos, pe teritoriul României, de către acesta, ascunse în paleți cu peleți și material lemnos, importați din Ucraina.
Ulterior, ar fi fost comercializate către ceilalți membri ai grupării, care le-ar fi distribuit altor persoane.
Polițiștii au mai descoperit că liderul grupării ar fi achiziționat cherestea, la preț redus, fără acte justificative și ar fi deținut și comercializat motorină, introdusă ilegal în țară, din Ucraina, pentru care nu ar fi fost achitate accizele aferente”, a mai precizat sursa citată.
Un alt membru al grupului ar fi avut preocupări legate de deţinerea și comercializarea de droguri, fiind bănuit că ar fi vândut asemenea substanțe în diferite localuri din Bistrița și Rodna.
Potrivit DIICOT, grupul infracțional a fost sprijinit de către un agent de poliție care îi asigura protecție, inclusiv ca antemergător, în cazul unor transporturi de cantități mai mari de țigarete.
În urma perchezițiilor de astăzi, au fost descoperiți 27.300 de lei, 1.750 de euro, 6.650 de pachete de țigarete de contrabandă, un dispozitiv de mărunțit metalic ce prezintă urme de substanță vegetală, alcool etilic produs în afara antrepozitului fiscal, mai mulți paleți cu peleți, mai multe telefoane mobile și produse pirotehnice.
20 de persoane au fost conduse la audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud.
Pe parcursul investigațiilor din dosar, în urma unei percheziții efectuate la 21 octombrie 2020, în județul Ilfov, au fost descoperite 39.000 de pachete de țigarete de contrabandă, transportate de societatea liderului grupării, într-un depozit pe care acesta l-ar fi închiriat.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, luptătorilor de acțiuni speciale din Bistrița-Năsăud, Sibiu, Cluj, Neamț, Maramureș, Alba, Bihor, Hunedoara, Harghita, Iași, Suceava, Botoșani și Brașov.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
CITEȘTE ȘI: