Comunicatul sec al DIICOT din data de 2 aprilie 2014, privind anihilarea unei grupări de crimă organizată specializată în trafic de autoturisme de lux, ascunde de fapt o muncă de mai mult de 4 ani de zile desfășurată de către ofițeri specializaţi din cadrul Serviciilor Secrete, respectiv Serviciul Român de Informaţii şi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, ofiţeri de Poliţie Judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi ai Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate.
Ca orice “afacere” de acest gen, la început a fost informaţia, iniţial subţire, firavă, dar pe măsură ce capătul firului se derula din ghemul uriaş al infracţiunilor specifice fenomenului “crimă organizată”, tot mai consistentă, iar în final a fost “desenat” tabloul complet al cazului.
O grupare mafiotă extrem de bine organizată şi structurată transfrontalieră, cu ramificaţii în mai multe ţări din UE, respective Bulgaria şi Italia, dar şi extinsă ca un cancer generalizat în mai multe judeţe din România, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud.
Nu trebuie ignorat faptul că această grupare a putut fi destructurată graţie cooperării între structurile naţionale specializate în combaterea crimei organizate transfrontaliere şi cele similare din Bulgaria şi Italia.
Cazul a debutat pe la mijlocul anului 2011, când ofiţerii specializaţi pe investigarea infracţiunilor de “crimă organizată”, din cadrul SRI şi DIPI, au obţinut primele informaţii legate de această grupare şi preocupările ei ilicite, specializată în trafic de autoturisme de lux. Perioada relativ lungă în care sau desfăşurat investigaţiile specifice este explicată de complexitatea cazului, de măsurile de autoprotecţie şi conspirare a activităţilor infracţionale desfăşurată de către componenţii grupării.
Serviciile secrete implicate au folosit toată gama de măsuri şi procedee specifice, recrutarea şi dirijarea de informatori din rândul membrilor reţelei, infiltrarea de investigatori sub acoperire, monitorizarea electronică comunicaţiilor folosite de către infractori, folosirea de tehnică ambientală pe moment operative, acţiuni complexe de filaj.
Procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Piteşti, în cooperare cu ofiţerii serviciilor secrete implicate în caz, dar şi cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi Bihor, Serviciile de Combatere a Criminalităţii Organizate Argeş, Vâlcea, Sibiu, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, au efectuat începând cu data de 28 martie 2014, 19 percheziţii domiciliare în tot atâtea locaţii de pe raza judeţelor Argeş, Sibiu, Vâlcea, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud, în cadrul operaţiunii vizând destructurarea grupării infracţionale organizate formată din 34 de persoane, cel puţin până la data declanşării operaţiunii.
Derularea anchetei la “vedere”, când cei investigați şi nu numai, știu de acțiunea autoritarilor, poate să ducă la identificarea şi a altor componenți ai grupării infracționale.
Din județul Bistrita-Nasaud sunt vizate un număr de trei persoane, acestea nu ocupă poziții importante în ierarhia grupării, îndeplinind mai mult rolul de intermediarii în traficarea autoturismelor de lux.
Până la această dată, din investigaţiile efectuate şi din probatoriul instrumentat de către procurorii DIICOT, au fost reţinute mai multe acuzaţii la adresa activităţilor ilicite desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, structurate pe două paliere infracţionale, legate unele de altele.
Cele 24 de persoane reținute şi care urmează să fie prezentate Curții de Apel Pitești cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, sunt acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni, de înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii, un prim palier şi traficul efectiv cu autoturisme de lux, al doilea palier de acuzaţii.
Gruparea infracțională este compusă din cetățeni români, bulgari şi italieni, liderul grupării fiind un individ din județul Argeș.
Investigații similare, la cererea părţii române, au avut loc şi în ţările de unde provin ceilalţi componenţi ai grupării infracționale, respectiv în Bulgaria şi Italia.
Ancheta procurorilor din cele trei ţări este desfăşurată şi coordonată în baza unui plan comun.
Începând cu mijlocul anului 2011, membrii grupării infracționale, cetățeni români, bulgari italieni, constituiți în grupul infracțional, au introdus în România autoturisme de lux, provenite din Italia, din clasa Audi Q5, Audi Q7, BMW X5, BMW Rover Sport, Porsche Cayenne, Ford Mondeo, Infiniti 451H,Mercedes, Land Rover Evoque şi BMW 320 la preţuri variind între 20-100.000 euro.
“Operaţiunea” pusă la cale de membrii grupării infracţionale se derula după următoarea rețetă. Un segment al grupării avea “misiunea” de a introduce pe teritoriul României, în baza unor documente falsificate şi cu seriile de motor şi caroserie modificate, autoturisme furate din Italia. Acestea figurau în bazele de date ale autorităţilor italiene ca fiind sustrase, iar persoanele şi firmele cărora le aparțineau încasau sume de bani de la societățile de asigurări. După ajungerea în România, un alt segment al grupării infracționale se ocupa de întocmirea unor documente noi, cărţi de identitate, numere de înmatriculare, care confereau autoturismelor în cauză o nouă identitate.
Un ultim segment al grupării infracționale se ocupa de comercializarea autoturismelor, prin intermediul unor magazine auto, pe internet, anunțuri la mica publicitate în presa locală etc.
Inițial, autoturismele pe care puneau ochii infractorii erau închiriate cu acte în regulă, aparent legal, de la firma de Renta a Car, apoi se înscena furtul, se raporta la politie şi la societatea de asigurări.
Ulterior comercializării lor în România către cumpărători de bună credință, titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora.
Un segment important al grupării se ocupa de falsificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a facturilor fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor care închiriau autoturismele în patrimonial membrilor grupului infracțional.
Autoturismele astfel cosmetizate, cu documente de identitate falsificate, erau preluate de şeful grupării din Romania, care, prin intermediul unor complici ce dețineau funcții de execuție în anumite instituții ale statului, obțineau ilicit omologarea autoturismelor de la reprezentantele Registrului Auto Roman din județele amintite.
Până la această dată au fost identificate un număr de 31 de autoturisme de lux care au fost comercializate la un preț total de circa 1 milion de euro, însă valoarea lor de piață reprezintă dublul acestei sume, circa 2.000.000 euro.
Toate persoanele reținute, inclusiv cei trei indivizi din Bistrița, au fost duse la sediul DIICOT-ST Pitești unde urmează să fie audiate, urmând a dispuse măsurile legale în cauză.
Suportul de specialitate al operațiunii, tehnic şi informativ-operativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie şi Departamentul de Informaţii şi Protecție Internă, toate din MAI.
La finalizarea operațiunii au participat şi forte ale Jandarmeriei Române.
În funcție de evoluția cercetărilor în caz, vom reveni cu noi elemente de interes public în numerele viitoare ale Gazetei.