Fratii Grozav, Ioan si Pavel, din Nasaud, detinatorii mai multor societati din Bistrita-Nasaud, au fost retinuti saptamâna trecuta de procurorii din cadrul DIICOT sub acuzatia de trafic de migranti. Cei doi au fost prezentati instantei cu propunerea de arestare, dar acestia au fost pusi în libertate.

Ziua de 5 iunie 2008, nu a debutat sub auspicii prea fericite pentru fratii Grozav, regii neîncoronati ai transportului si turismului de persoane, legal si mai putin legal, din judetul Bistrita-Nasaud, în opinia procurorilor DIICOT.

Actiune simultana la Nasaud si Bistrita

Acestia au devenit celebri, nu numai pe plan national, dar si pe plan international, datorita faptului ca una dintre firmele pe care le administreaza acestia, SC "Grozav Trans" SRL Nasaud, a fost implicata în tot felul de scandaluri, legate de activitatea desfãsurata – transportul de persoane catre destinatii ca Italia, Spania, Franta si Germania. Posibil ca din aceste motive, activitatea fratilor Grozav a intrat în vizorul oamenilor legii, care, o perioada de timp, i-au monitorizat.

În 5 iunie, autoritatile au hotarât sa puna capat activitatii ilegale desfasurata de fratii Grozav. Forte însemnate din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii de Crima Organizata si Antidrog din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN), sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Bistrita, au actionat simultan, atât în Nasaud, cât si în Bistrita, la mai multe locatii unde au efectuat perchezitii si au retinut patru persoane.

Retinuti doar 24 de ore

Printre cei retinuti s-au numarat doi dintre fratii Grozav, Ioan si Pavel.

Pavel Grozav a fost "agatat" de oamenii legii, în Bistrita, la benzinaria OMW, din Calea Moldovei, un loc celebru de întâlnire a oamenilor din lumea buna a judetului. A mai fost ridicat si dus la audieri, de asemenea, Ioan Grozav, precum si numitii Florin Belbe si Ion Panaitov, ultimul cetatean din Republica Moldova.

Acuzatiile care li se aduc acestora se refera la constituirea unui grup infractional organizat în vederea comiterii de infractiuni si trafic de migranti. Pe numele celor patru procurorii DIICOT au semnat mandate de retinere pentru 24 de ore.

În urma perchezitiilor efectuate în mai multe locatii din Nasaud si Bistrita, au fost ridicate documente care vor fi verificate de procurori. Bine sfatuiti de avocatul angajat, cei patru au recurs la dreptul la tacere, refuzând sa raspunda întrebarilor procurorilor, afirmând ca îsi vor sustine apararea numai în fata judecatorilor.

Conform legilor în vigoare, arestarea oricarei persoane în România se decide numai de catre un judecator, în baza probelor administrate, atât de acuzare, respectiv procurorii DIICOT, cât si a celor invocate de catre cei retinuti si de aparatorii lor.

O judecatoare miloasa i-a pus în libertate

Fiind prezentati unei instantei Tribunalului Bistrita-Nasaud, în dupa-amiaza zilei de 6 iunie, grupul celor patru a fost pus în libertate. Desi minuta punerii în libertate nu a fost înca motivata, surse judiciare ne-au relatat ca judecatoarea care a decis acest lucru a fost mai mult decât miloasa si a luat o decizie în favoarea celor patru, respingând în acelasi timp propunerea de arestare preventiva ceruta de procurorii DIICOT. Judecatoarea a argumentat ca probele prezentate de procurori nu justifica cererea lor. Ca masura preventiva, judecatoarea, care s-a pronuntat în cauza celor doi frati Grozav, Ioan si Pavel, dar si a celor doi presupusi complici, Florin Belbe si cetateanul din Republica Moldova, Ion Panaitov, dar si a altor persoane cercetate în acest dosar, a mai dispus ca acestia sa nu paraseasca România, pentru o perioada de 30 de zile si interdictia de-a intra în legatura, sau sa comunice între ei în toata aceasta perioada de timp. Mai curioase sunt niste masuri colaterale dispuse de judecatoarea cauzei, care a hotarât ca cei doi frati Grozav, Ioan si Pavel, în calitate de administratori ai SC "Grozav Trans" SRL " sa nu mai desfasoare activitati în exercitarea carora au savârsit faptele, respectiv sa nu mai efectueze activitati de transport de persoane, atât cu mijloace de transport aflate în proprietatea personala, cât si cu mijloace de transport apartinând SC "Grozav Trans" SRL sau altor societati comerciale".

Avocatul inculpatilor a aratat ca firmei "Grozav Trans" nu i s-a interzis sa îsi opreasca activitatea. Interzicerea desfasurarii unor asemenea activitati de transport international de persoane se refera doar la cei cercetati de DIICOT, pe perioda de derulare a cercetarilor. Firma, a mai aratat avocatul, îsi va continua activitatea, dar cu o alta conducere, cu un nou director legal si a mentionat ca nu vor mai fi probleme.

În 2007, un alt scandal pentru “Grozav Trans”

Se pare ca activitatea de transport international de persoane a celor doi frati Grozav, Ioan si Pavel, a intrat de mai mult timp în atentia oamenilor legii, odata cu scandalurile în care a fost implicata firma. Aceasta s-a întâmplat din cauza unor activitati derulate pe lânga lege, respectiv scoaterea ilegala din România a unor persoane straine.

În cursul anului 2007, la un control de rutina efectuat la Vama Bors asupra unui mijloc de transport al firmei, un autocar care se pregatea sa intre în Ungaria, au fost descoperiti, ascunsi în cala autocarului respectiv, care avea drept destinatie Spania, doi cetateni din Republica Moldova. Cercetarile efectuate la timpul respectiv de catre formatiunea specializata a Politiei de Frontiera, intens mediatizate în media nationala si internationala, au stabilit ca încalcarea legii a fost gândita si pusa în aplicare de catre unul dintre administratorii firmei de transport, Ioan Grozav. Pentru fiecare persoana scoasa ilegal din tara se încasau circa 2.000 euro. Au fost descoperiti în cala de odihna a soferilor din autocar, Nicolae F. de 21 de ani si Maria J. de 32 de ani, cetateni ai Republicii Moldova. Ulterior, cercetarile efectuate au mai stabilit ca cei doi, au intrat legal în România în data de 13 iunie 2007, ajungând la Iasi. De aici au fost preluati de catre un complice al grupului si transportati la Bistrita, unde au fost cazati la o pensiune periferica. În aceasta locatie, cei doi moldoveno au stat de vorba cu actorul principal al afacerii, un anume "Ionel", stabilindu-se toate detaliile afacerii. La un anumit semnal, au fost preluati de o alta persoana care i-a transportat cu un autoturism la iesirea din Oradea, spre Vama Bors, într- o statie de benzina. De aici, au fost preluati, conform scenariului stabilt, de catre un autocar al firmei "Grozav Trans" si ascunsi în cala pentru odihna a soferilor, unde au fost descoperiti de politistii de fontiera bihoreni. Cercetarile ulterioare ale acestora au mai stabilit un lucru – "Ionel" a fost identificat în persoana lui Ioan Grozav, unul dintre administratorii SC "Grozav Trans".

Referitor la cauza aflata în atentia procurorilor DIICOT si pe rolul instantei de judecata a Tribunalului Bistrita-Nasaud, dupa motivarea minutei deciziei care a dus la punerea în libertate a celor patru, va urma recursul pe care îl vor promova procurorii DIICOT la Curtea de Apel Cluj. Urmatoarele vesti despre aceasta complexa cauza, le vom afla peste circa o luna de zile când se va judeca recursul, la Curtea de Apel Cluj.

Mihnea Rosenberg

3 COMENTARII

  1. Mafia,dar si politia este mina in mina cu ei. Daca nu ar fi poate ca lucrurile s-ar schimba. Oricum, nu se va intimpla in viitorul apropiat, cu toata coruptia care exista in sistemul judiciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.