Interlopii Adrian Groșan și Vasile Ciasar sunt ceruți din nou de autoritățile judiciare din Ungaria, pe numele cărora au emis două mandate de arestare temporare. Groșan și Ciasar mai fost ceruți și în 2021, dar din cauza numeroaselor dosare penale în care ei erau anchetați, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au amânat predarea lor. Situația penală a celor doi este la fel de proastă ca și în urmă cu 3 ani, astfel că nu ar fi exclus ca și de data aceasta instanța clujeană să ia o decizie similară.

Adrian Groșan, Vasile Ciasar și Alex-Mihai Todica, zis Bombardierul din Dej, au fost acuzați de autoritățile judiciare din Ungaria de comiterea infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu, fapte comise în perioada ianuarie-martie 2020. Cel puțin atât au probat anchetatorii maghiari.

S-au dat polițiști și au jefuit

Concret, pe 18 ianuarie 2020, cei trei au furat plăcuțele de înmatriculare de la două autoturisme, plăcuțe pe care le-au folosit în ziua următoare la comiterea unei tâlhării.

Anchetatorii maghiari susțin că, Groșan, Todica și Ciasar au pătruns prin efracție într-o locuință din localitatea Debrecen, unde i-au așteptat pe proprietari, soț și soție. Când aceștia au sosit, cei trei au susținut că sunt ofițeri de poliție și au solicitat valută, legând mâinile și picioarele victimelor și agresându-i pe cei doi soți. Agresorii au găsit o cutie cu bani cash în valoare de 32.500.000 forinți (aproximativ 90.280 euro), după care au fugit, lăsând victimele legate. Bărbatul a suferit leziuni ce au necesitat 8 zile pentru vindecare.

De asemenea, în seara zilei de 4 martie 2020, cei trei români, care din nou au susținut că sunt ofițeri de poliție, folosindu-se de obiecte ce semănau cu arme, au intrat într-o locuință din Kaba, unde i-a agresat agresându-i pe locatari, patru la număr, dintre care unul foarte în vârstă, legându-i și cerându-le banii. După ce au căutat în casă și în autovehicul, atacatorii au găsit 115.000 forinți (aproximativ 315 euro). Leziunile aduse persoanei vârstnice au necesitat mai mult de 8 zile pentru vindecare, în timp ce alte două victime au necesitat până în 8 zile de îngrijiri medicale.

În 2020, instanța a amânat predarea

După emiterea mandatelor europene de arestare, în august 2020, cei trei au fost arestați preventiv timp de două săptămâni, până la lămurirea situației. La finele aceleiași luni, singurul predat autorităților maghiare a fost Todica, care neavând la acel moment niciun dosar pe numele său în anchetă sau trimis în judecată, a fost dat pe mâna ungurilor.

În ce în privește pe Groșan și Ciasar, aceștia aveau și mai au și la acest moment o listă lungă de dosare. Astfel în dreptul lui Groșan erau notate următoarele dosare penale:

dosar nr. 3396/3/2021,aflat pe rolul Tribunalului București, având ca obiect infracțiunea de grup infracțional organizat (art. 367 C.pen.);

dosar nr. 1956/219/2021, aflat pe rolul Judecătoriei Dej, având ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe (art. 193 alin. 2 C.pen.) – cauză restituită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, în toamna anului trecut, pentru refacerea probatoriului;

dosar nr. 1607/186/2017, aflat pe rolul Judecătoriei Beclean, având ca obiect infracțiunile de vătămare corporală din culpă (art. 194 alin. 1 lit. e C.pen.), tulburarea ordinii și liniștii publice (art. 371 C.pen) și lovire (art. 193 alin. 1 C.pen.) – în februarie anul acesta instanța de la Beclean a constatat că faptele s-au prescris, astfel că procesul penal a încetat;

dosar nr. 441/P/2019, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 229 alin. 1lit. d și art. 2 lit. b C.pen. – netrimis în judecată;

dosar nr. 1087/P/2018, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița – Năsăud (n. r – tâlhăria petrecută asupra familiei Harșianu), cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 234 alin. 1 lit. f C.pen., – nu se mai știe nimic de soarta acestei anchete;

dosar nr. 215/P/2020, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, prev. art. 193 alin. 2 C.pen. și tulburarea ordinii și liniștii publice prev. art. 371 C.pen., dosar trimis în judecată la Judecătoria Dej:

dosar nr. 2097/P/2017, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 229 alin. 1lit. d și art. 2 lit. b C.pen – clasat între timp după ce procurorii nu au putut dovedi că Groșan, acuzat de fapt de complicitate la furt calificat, ar fi implicat în vreun fel.

dosarului nr. 828/P/2020, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 C.pen. – nu figurează ca fiind trimis în judecată.

„Potrivit art. 114 din Legea nr. 302/2004, la predarea amânată sau temporară se face referire că se aplică disp. art. 58 alin. 1 – 5 și 7 în mod corespunzător din aceeași lege, astfel că, potrivit art. 58 alin. 1 ce reglementează predarea amânată în cazul extrădării, în situația în care persoana predată este condamnată cu executarea în regim de detenție a pedepsei predarea se amână până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen, text aplicabil și în prezenta cauză, având în vedere că față de persoana solicitată Groșan Adrian s-a dispus trimiterea în judecată în trei dosare și punerea în mișcare a acțiunii penale în alte cinci dosare, impunându-se în acest context amânarea predării. (…)

În baza art. 114 alin. 1 raportat la art. 58 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, va dispune amânarea predării persoanei solicitate Groșan Adrian către autoritățile judiciare din Ungaria, până la soluționarea definitivă a cauzelor ce fac obiectul dosarelor nr. nr. 3396/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, dosar nr. 1956/219/2021, aflat pe rolul Judecătoriei Dej, dosar nr. 1607/186/2017, aflat pe rolul Judecătoriei Beclean, dosar nr. 441/P/2019, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, dosar nr. 1087/P/2018, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, dosar nr. 215/P2020, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, dosar nr. 2097/P/2017, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița şi a dosarului nr. 828/P/2020, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla sau, în cazul în care va fi condamnată la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenție, până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen. (…)

Va dispune revocarea măsurii arestării provizorii dispuse față de persoana solicitată Groșan Adrian prin încheierea penală nr. 5 din 17 august 2021 și punerea de îndată în libertate, dacă nu este arestat în altă cauză.

În temeiul art. 104 alin.(6) din Legea nr. 302/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, va dispune luarea măsurii arestării în vederea predării către autoritățile judiciare din Ungaria a persoanei solicitate Groșan, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data încetării motivelor care au justificat amânarea predării.

În baza art. 104 alin.(13) din Legea nr. 302/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, va dispune emiterea mandatului de arestare a persoanei solicitate Groșan Adrian, conform celor dispuse”, a decis în urmă cu 3 ani Curtea de Apel Cluj.

Între timp, mai precis în 2023, Groșan a fost trimis în judecată într-un alt dosar care nu se afla pe lista din 2021, pentru trafic de droguri.

S-a strecurat cum a putut mai bine

În cazul lui Ciasar, situația este una similară, astfel că și predarea acestuia autorităților maghiare a fost amânată din cauza dosarelor penale în care este inculpat.

Astfel, din 2017, el a este judecat la Judecătoria Huedin – dosar nr. 2028/242/2017pentru complicitate la furt calificat, iar procurorii de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău îl anchetează în dosarul penal nr. 441/P/2019 pentru trei fapte de furt calificat, în care este anchetat și Groșan, plus dosarul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud – nr. 1087/P/2018, alături tot de Groșan.

De-a lungul timpului, Vasile Ciasar a dat numeroase spargeri de locuințe în multe județe din Transilvania, însă procurorii nu prea au reușit să-l trimită după gratii. Chiar dacă anchetatorii au avut probe clare, Ciasar a găsit un tertip, perfect legal, să scape de pușcărie și să râdă de anchetatori și de toată munca lor, iar mai apoi să continue comiterea de infracțiuni: se împăca cu victimele dându-le înapoi banii furați.

Anul trecut însă, Ciasar a fost cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și mai trimis în judecată pentru tentativă de furt calificat, în dosar nr. 13402/211/2023, infracțiuni pentru care a încasat 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

În motivarea sentinței chiar și instanța remarcă faptul că “inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, din examinarea fişei de cazier judiciar a acestuia putând fi observată o bogată experienţă infracţională”. Pedeapsa aplicată în acest dosar a devenit definitivă la începutul acestei luni, după apelul judecat de Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.