Afaceri pe banii primăriei: gropile din oraş au fost scoase la licitaţie şi pe lângă Direcţia de Servicii Publice, firma de casă a primăriei, încă două societăţi s-au aruncat în luptă.
Pentru a mulţumi pe toată lumea, municipalitatea a împărţit ciolanul în părţi egale şi a licitat două loturi de străzi. Astfel, marea peticeală a străzilor din oraş a fost adjudecată de SC Lucrări Drumuri şi Poduri şi Construct Perom.

Direcţia de Servicii Publice (DSP) a primit prin încredinţare directă o felie compusă din 40 de străzi. Directorul Ioan Creţiu îşi asumă răspunderea şi susţine că pachetul de străzi care i-a fost încredinţat va arăta cel mai bine. Interesant este faptul că DSP a primit pachetul de străzi prin adjudecare directă, la preţul cel mai mic, respectiv 36.28 de lei pe metru pătrat şi va moderniza o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi.

Primăria, obligată să liciteze străzile pline de gropi

Metoda străzilor împărţite a fost preferată deoarece Direcţia de Servicii Publice din cadrul primăriei nu putea face faţă la volumul mare de muncă. Acesta a fost motivul pentru care au intrat în joc încă două firme de asfaltări: una ce aparţine Consiliului Judeţean şi una condusă de fost director din primărie, care s-a privatizat ulterior şi acum face bani din lucrările finanţate de la buget.
Direcţia de Servicii Publice este prinsă pe mai multe fronturi, motiv pentru care s-a decis externalizarea a două loturi în suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi fiecare. Licitaţia a fost câştigată de Lucrări Drumuri şi Poduri, respectiv Construct Perom. Ambele societăţi au venit cu preţuri mult mai mari decât DSP, respectiv 48,26 lei pe metru pătrat Construct Perom şi 45,90 de lei pe metru pătrat – LDP.
Străzile care vor fi modernizate de DSP sunt următoarele: Izvorului; Simion Bărnuţiu; Aleea Şieului; Aleea Iasomiei; Intrarea Turturelelor; Gheoghe Pop de Băseşti;1 Mai; Scurtă; Serg.mj.Octavian Popa; Aleea Privighetorilor; Panait Cerna; Intrarea Violetelor; Intrarea Cireşului; Axente Sever; Pescarilor; Intrarea Castanului; Mărăşti; Mărăşeşti; Garoafei; Intrarea Vişinului; Aleea Clopoţeilor; Intrarea Toporaşului; B-dul Independenţei – pista pentru biciclete; Codrişor; Ion Vidu; Victor Onişor; Aleea Tihuţa; Colibiţei; Aleea Fântânele. Intrarea Muncelului; Intrarea Fagului; Intrarea Pinului;. Intrarea Pârcălabului; Pasaj VIII;. Pasaj IX;Pasaj X;. Pasaj XI;Pasaj XII;Pasaj XIII. Lucrările la pasaje implică doar covorul asfaltic.
În plus, DSP lucrează la modernizarea cartierelor Ştefan cel Mare, Petre
Ispirescu şi Independenţei, lucrări estimate la 1.5 milioane de lei.
Construct Perom, firma ce aparţine unui fost director al primăriei a câştigat străzile din zona centrală: Tudor Vladimirescu; Vasile Lupu; Gen. E. Grigorescu;. Grădinilor; Cimitirului; Aleea Străjerului; Vasile Conta; Ion Minulescu;Ostaşului;Grănicerilor;Aleea Greuceanu; Aleea Voinicului; Aleea Merilor;Aleea Basmului; Aleea Pârâiaşului;B-dul Gen Gr. Bălan; Barbu Lăutaru; Vasile Alecsandri;Zorilor;Piaţa Mică;Vasile Naşcu;Albert Berger; Parcului;Vadului; C.D. Gherea;Alexandru Vlahuţă;Ciprian Porumbescu; Dogarilor; George Coşbuc; Baba Novac; Ţibleşului;Nicolae Titulescu; Piaţa Centrală; Gheorghe Şincai;1 Decembrie;Piaţa Petru Rareş; Piaţa Unirii; Liviu Rebreanu; Dornei; Barbu Ştefănescu Delavrancea; I. L. Caragiale;Spiru Haret; Lupeni; Nicolae Bălcescu; Solomon Haliţă; Octavian Goga Aleea Tineretului;Dragoş Vodă; Aleea Şoimilor; Aleea Sălciilor; Sigmirului; Strâmbă; Abatorului; Simpozionului; Tiberiu Bredniceanu; Piaţa Morii.
Bătălia între cele trei mari firme de asfaltări va fi cruntă, iar locuitorii Bistriţei vor putea face comparaţie între calitatea lucrărilor pe tronsoanele pe care lucrează fiecare societate. De asemenea, este un test pentru lucrătorii primăriei, care sunt acuzaţi că lucrează de mântuială.

Ioan Creţiu, pe făraş?

Pe toată desfăşurarea acestor ample lucrări de modernizare a Bistriţei, scaunul lui Creţiu se clatină, postul său fiind scos la concurs. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a scos la concurs funcţia de director executiv al Direcţiei de Servicii Publice.
„Oricine poate ocupa funcţia pe care mă aflu momentan. Sunt cel mai vechi director din primărie, dar asta nu înseamnă că nu o să mă pregătesc sau că nu o să am emoţii la examen”, susţine Creţiu.
Din comisia de examinare fac parte oamenii primarului Creţu, respectiv arhitectul Monica Pop, Cecilia Pungovschi, Ioan Găzdac şi Camelia Ilovan, toţi funcţionari din cadrul primăriei şi încă doi reprezentanţi din partea Prefecturii.
Concursul pentru director executiv al DSP va avea loc la sediul Primăriei Bistriţa.

Societatea Lucrări Drumuri şi Poduri prinde un contract salvator

Cu mari probleme la încasări, peticirea gropilor din Bistriţa a căzut la fix pentru SC Lucrări Drumuri şi Poduri, societate al cărei acţionar unic este Consiliul Judeţean. Pentru a recupera banii, societatea a dat în judecată primăriile datoare, dar chiar şi aşa au nevoie urgent de lucrări pentru a salva de la faliment.
Liviu Ciupe, directorul societăţii se află în concediu prelungit, motiv pentru care contractul cu primăria a fost semnat de directorul economic al LDP. Preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu a criticat în dese rânduri calitatea lucrărilor executate de LDP şi a refuzat să achite banii datoraţi tocmai din aceste motive. De data aceasta, LDP a prins un contract frumos, în valoare de aproximativ 750.000 de lei şi trebuie să demonstreze că poate executa lucrări de calitate.
Străzile contractate de SC „LDP” S.R.L. Bistriţa sunt următoarele: Grigore Pletosu; Calea Moldovei – parţial; Năsăudului; Andrei Mureşanu; B-dul Decebal; Aleea Brânduşei; Aleea Trandafirilor; Romană; Tărpiului; Sucevei;. Emil Gârleanu; Bârgăului; Mesteacănului; Florilor; Aleea Ineu; Aleea Rotundă; Aleea Heniu; Cerbului; Intrarea Zorelelor; Lt. Călin; Păcii; Aleea Ghiocelului; Aleea Plopilor; Aleea Margaretelor; Zimbrului;. Liliacului;Aleea Zambilelor; Lăcrămioarelor; Mihai Eminescu; Înfrăţirii; Călimani; Poligonului;Valea Căstăilor; Industriei; Nicolae Drăgan; Griviţei; Cezar Boliac; Narciselor; Eroilor;Oituzului; Gavril Tripon; Vasile Pârvan; Alexandru Mureşanu; Dimitrie Cantemir; Horea; Crişan; Cloşca; Caraiman; Apicultorilor; Arţarilor – parţial; Drumul Dumitrei Vechi.

Suplimentări de fonduri, metoda preferată de asfaltatori

Valoarea lucrărilor de peticire a fost estimată la 1.487.650 lei. Estimarea unei lucrări este o modalitate confortabilă de a lucra pe bani Publici, dar perfect justificată, în opinia şefului DSP.  
„Spre exemplu, noi avem o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi. La atât am estimat, însă dacă lucrările se dovedesc mai complexe, aşteptăm o suplimentare de fonduri, la rectificările de buget ce vor urma, pentru că nu putem şti cu exactitate cât ne costă, decât după ce finalizăm lucrările”, susţine Creţiu.
Conform caietelor de sarcini, lucrările de modernizare a străzilor din Bistriţa vor dura trei luni, adică până în 1 iunie, tot oraşul trebuind să arate impecabil.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.