Greu de invins!
Statul, obligat de Curtea de Apel Cluj sa respecte hotararea CEDO in cazul lui Dorin Teodorescu

Cazul Teodorescu vs. Statul roman este unul foarte cunoscut opiniei publice din judet, dar si din tara. Acesta dovedeste ca institutiile statului, prin reprezentantii sai aflati la conducere, dau dovada ori de incompetenta ori de rea vointa.
Dupa 12 ani de lupte prin instantele romanesti si CEDO, Dorin Jean Teodorescu a reusit sa mai invinga inca o data Prefectura Bistrita-Nasaud, institutia reprezentata a Statului roman. Prin decizia civila nr. 391/R/2012, instanta Curtii de Apel Cluj obliga Statul Roman, prin Ministerul Finantelor, sa ii plateasca lui Dorin Teodorescu suma de 5.000 de euro stabilita prin hotararea CEDO in anul 2008, suma pe care institutia statului a incercat cu o indarjire inexplicabila sa o „economiseasca”. Decizia Curtii de Apel Cluj este irevocabila.

Este foarte grav atunci cand persoanele afectate intr-un drept al lor se judeca cu Statul si dovedesc ca au dreptate, dar acest Stat incalca orice decizie a instantelor de judecata. Este de la sine inteles ca institutiile Statului au obligatia sa lupte pentru a dovedi ca dreptatea este de partea lor, insa in cazul lui Dorin Teodorescu aceasta lupta a fost dusa la extrem, iar legea, parametrul suprem al unui stat de drept, a fost incalcata flagrant.

Capii relelor

Dorin Teodorescu a fost concediat abuziv de conducerea Prefecturii Bistrita-Nasaud in anul 2000, el ocupand la acea vreme functia de director al Directiei de Resurse umane, Secretariat si Relatii cu Publicul din cadrul institutiei, care era condusa de liberalul Valer Bindea in postura de prefect. Alaturi de Bindea statea pe post de secretar general al Prefecturii, un alt liberal la acea vreme, binecunoscutul Sabin Iliesi.
Motivul oficial a fost cel al reducerii personalului prin desfiintarea unor posturi din cadrul Prefecturii, invocandu-se in acest caz art. 130 lit. a din Codul Muncii, coroborat cu art. 92, lit. d din Legea 188/1999, conform unui ordin al prefectului din data de 28 iunie 2000. Astfel, postul lui Teodorescu a fost desfiintat odata cu departamentul pe care acesta il conducea.
Motivul real a fost insa altul, acela ca Dorin Teodorescu nu a vrut sa ia parte la complicitatile si matrapazlacurile care vizau cheltuirea banilor publici in institutia statului. Teodorescu avea „prostul obicei” sa observe lucruri pe care nu trebuia sa le vada sau sa refuze intocmirea si semnarea unor documente menite sa rotunjeasca, in mod artificial si nemeritat, veniturile unor functionari.
Un episod de acest gen a fost faptul ca Sabin Iliesi s-a autopropus pentru salariu de merit, odata cu el propunand-o si pe Letitia Marica, sefa Serviciului financiar. Cum Teodorescu nu a fost de acord cu actiunea lui Iliesi, acesta in calitate de secretar general al Prefecturii i-a intocmit un referat directorului de la Resurse Umane. In baza acestui act al lui Iliesi, Teodorescu a fost dat scurt afara, pe data de 26 iunie 2000, prin ordin al prefectului.
Cateva luni mai tarziu, Directia de Resurse Umane din cadrul Prefecturii a fost reinfiintata, prin Ordinul prefectului nr. 33/02.02.2011, la propunerea aceluiasi Sabin Iliesi, fara insa ca Dorin Teodorescu sa fie repus in functie, conform prevederilor legale. Intre timp, fostul director de la Resurse Umane a contestat ordinul prefectului la Judecatoria Bistrita, instanta admitand actiunea acestuia. Totodata, instanta bistriteana a dispus ca Dorin Teodorescu sa fie reintegrat pe postul pe care el il ocupase pana la concediere, plus plata unor sume de bani aferente perioadei cat acesta a fost privat de locul sau de munca. Decizia a fost irevocabila si trebuia pusa in aplicare cu maxima celeritate.

De 12 ani, in razboi cu statul

De aici a inceput tevatura si calvarul pe care Dorin Teodorescu il suporta de 12 ani, fiindca partea cu REINTEGRAREA in vechiul post nu a fost pe deplin inteleasa de conducerea Prefecturii Bistrita-Nasaud, aceasta confundand acest termen cu reangajarea.
Daca reintegrarea pe post presupune ca persoana care fost concediata abuziv sa fie repusa in drepturi exact pe functia pe care a ocupat-o anterior in institutia respectiva, fara ca vechimea sa in munca sa ii fie afectata cu absolut nimic, ca si cum relatiile sale contractuale cu institutia angajatoare nu ar fi avut nimic de suferit.
In schimb, reincadrarea, sau reangajarea, presupune ca fostul angajat revine in institutie, dar pe un alt post, posibil inferior celui anterior, cu alte drepturi, cu o alta salarizare, intr-un cuvant institutia statului incheie un alt contract de munca.
Deci, avand in vedere ca oficialii din conducerea Prefecturii au confundat, voit sau nu, reintegrarea cu reangajarea, acestia nu au acceptat decizia instantei bistritene. Au urmat recursuri din partea Prefecturii, desi in timp la carma institutiei s-au perindat Viorel Pupeza si Ioan Szilagyi, pana cand in 2008 Dorin Teodorescu a ajuns cu cazul sau la CEDO, unde i s-a dat din nou dreptate.
Astfel, CEDO a constatat incalcarea art.6 din Conventia Drepturilor Omului prin neexecutarea hotararii judecatoresti din martie 2001 a Judecatoriei Bistrita, prin care a fost anulata decizia de concediere a lui Teodorescu si s-a dispus totodata reintegrarea acestuia in functia pe care o detinuse la data concedierii. Drept urmare, CEDO a obligat Statul roman la plata unor despagubiri, in valoare de 8.226 de euro in cel mult trei luni de la data ramanerii definitive a deciziei Curtii Europene, plus inca 5.000 de euro, suma suplimentara calculata in baza inflatiei. Deci Dorin Teodorescu ar fi trebuit sa primeasca despagubiri in valoare totala de 13.226 de euro de la Statul roman, „plus orice suma care ar putea fi datorata cu titlu de impozit, cu titlu de daune materiale”.
De la Prefectura Bistrita-Nasaud, Dorin Teodorescu a primit insa doar cei 8.226 de euro si a fost reangajat, nu reintegrat, in 2009, sub conducerea prefectului Ioan Szilagyi, pe un post din cadrul Directiei de Afaceri Europene. De aici reiese foarte clar ca decizia CEDO nu a fost pusa in aplicare in totalitate, ea fiind partial ignorata.
In acelasi an, 2009, Dorin Teodorescu actioneaza din nou in instanta Prefectura Bistrita-Nasaud, la Tribunalul Bistrita-Nasaud, unde solicita diferentele salariale intre suma acordata prin hotarare de CEDO, de 2.367.000 ROL, si salariile indexate, majorate si reactualizate de care ar fi beneficiat daca nu era concediat abuziv, pentru perioada 28.06.2000 – 15.01.2009, data reincadrarii in munca, plus celelalte drepturi salariale (prime, indemnizatii, tichete de masa, etc.), aferente aceleiasi perioade. Totodata, Teodorescu a mai solicitat ca Prefectura sa fie obligata sa plateasca, catre institutiile abilitate, contributiile ce cad in sarcina angajatului , corespunzatoare drepturilor salariale de care ar fi beneficiat daca nu era concediat abuziv. Instanta admite in parte actiunea lui Teodorescu, si decide ca Prefectura sa ii plateasca 128.494 lei (RON) reprezentand drepturi banesti restante aferente perioadei 15.07.2000 – 14.01.2009 actualizata cu rata inflatiei la data de 31 iulie 2009, dar si plata contributiilor datorate bugetului consolidat al statului, la care au fost adaugate majorari de intarziere si penalitatile de intarziere, suma totala fiind de 99.580 lei.
In paralel, Dorin Teodorescu merge mai departe cu procesele in instanta in ceea ce priveste si plata celor 5.000 de euro si reintegrarea sa pe postul detinut pana la dat concedierii sale din Prefectura Bistrita-Nasaud. La finele anului trecut, Dorin Teodorescu declara recurs la sentinta civila pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud in dosarul nr. 2796/112/2011, la Curtea de Apel Cluj.
In 31 ianuarie 2012, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de Dorin Teodorescu impotriva sentintei civile, pe care, conform solutiei, o modifica in parte „in sensul ca admite in parte actiunea formulata de reclamant in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si in consecinta: Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma suplimentara de 5.000 Euro stabilita prin Hotararea CEDO din data de 29.07.2008, in cauza Teodorescu impotriva Romaniei (cererea nr. 29762/02), ca urmare a constatarii neexecutarii de catre Statul Roman a obligatiei de reintegrare efectiva a reclamantului in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii. Mentine restul dispozitiilor sentintei atacate. Decizia este irevocabila”.
Ce anume a solicitat Dorin Teodorescu, instantei Curtii de Apel Cluj, si ce a retinut instanta pentru pronuntarea deciziei, vom prezenta pe larg in numarul de saptamana viitoare.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.