Că vrem sau nu să recunoaştem, "Gloria" Bistriţa este brandul cel mai bine vândut în ultimii 20 de ani de pe aceste meleaguri.
Faptul că "Gloria" joacă în prima ligă a făcut ca judeţul Bistriţa-Năsăud să fie cunoscut nu numai în fiecare colţ al României, dar şi în străinătate.

Pe terenul Gloriei din Bistriţa au jucat echipe celebre ale lumii, făcând cunoscut municipiul reşedinţă de judeţ pe toate meleagurile lumii. Pentru mulţi este o enigmă, care nu va fi dezlegată poate niciodată, cum reuşit un judeţ şi o comunitate mică aşa cum este Bistriţa, să promoveze în prima ligă fotbalistică a ţării, dar şi să se menţină acolo sus în top, vreme de 20 de ani.

Vâlvă şi discuţii

Sunt încă vii în mintea multora vâlva creată şi discuţiile care au urmat, pro şi contra, după aprobarea de către Consiliul Local (CL) Bistriţa a unei sume de bani pentru "Gloria" Bistriţa, circa două milioane lei (20 de miliarde de lei vechi). Sunt mulţi dacă ne raportăm la sumele care au fost repartizate altor proiecte, sunt puţini dacă ne raportăm la efortul pe care îl fac alte comunităţi mult mai mari pentru a menţine în prima ligă de fotbal echipele oraşelor respective. Desigur, alocarea sumei de bani în discuţie, de către CL Bistriţa, a avut loc într-un context uşor neprietenos – criza economică şi financiară, care începe să se manifeste din plin şi pe meleagurile noastre, o evoluţie mai puţin bună a echipei şi eforturile aproape supraomeneşti a jucătorilor şi a conducătorilor clubului de a se salva de la retrogradare. Rezultatele echipei din această a doua parte a campionatului nu au avut darul de a atrage cel puţin o atitudine un pic mai amicală din partea unei mari părţi a presei locale şi a opiniei publice. De asemenea, poate şi lipsa unei explicaţii clare privind necesitatea sumei respective de bani pentru supravieţuirea "Gloriei" Bistriţa în prima ligă fotbalistică a ţării nu a fost destul de convingătoare. „Gloria” avea nevoie ca de aer de aceşti bani, iar efortul financiar făcut de întreaga comunitate locală, prin CL Bistriţa, conjugat cu eforturile conducătorilor clubului şi în primul rând ale jucătorilor, a fost menit să evite retrogradarea, dar şi să pună activitatea de viitor pe nişte baze mai solide.

Datorii de 800.000 de euro

Asociaţia FC "Gloria" Bistriţa a înaintat CL Bistriţa un proiect, destinat finanţării nerambursabile, intitulat "Susţinerea activităţii sportive din municipiul Bistriţa, promovarea sportului de performanţă ca fenomen social de interes strategic local, seniori, copii, juniori".

Clubul avea nevoie de această mână întinsă de comunitatea locală, pentru a supravieţui. Echipa este de fapt a comunităţii. Cheltuielile pentru a întreţine o echipă în prima ligă nu sunt deloc mici, salariile jucătorilor, masă, cazare, deplasări, plata arbitrilor şi alte angarale.
La ora actuală, "Gloria" are datorii de circa 800.000 de euro, dar nimeni din conducerea clubului ori sponsorii nu disperă, lucrurile încet, încet se vor rezolva. Cei care au votat pentru ca suma respectivă de bani să intre în contul "Gloriei", respectiv consilierii locali, au făcut-o în deplină cunoştinţă de cauză, proiectul a fost eligibil şi fundamentat corect. Cu toată campania anti "Gloria", sau mai bine spus, împotriva faptului că s-a alocat această sumă de bani echipei fanion a municipiului şi judeţului, opinia publică a perceput corect gestul consilierilor locali.

Sondaj inedit

La întrebarea adresată opiniei publice, prin intermediul unui cotidian on-line local, "Dacă sunteţi de acord ca două milioane din cele 3,5 milioane alocate proiectelor cu finanţare nerambursabilă să meargă către Gloria Bistriţa? Dacă nu, către ce domeniu aţi vrea să fie alocaţi aceşti bani?", rezultatul cred că este concludent – Gloria este iubită şi oamenii, cea mai mare parte din cei care au votat la ineditul sondaj, au fost de acord cu suma dată clubului de fotbal. Astfel, din cele 1.698 de voturi exprimate, 400 de voturi, adică 24% spun că "Da, banii să meargă la "Gloria", 148 sau 9%, spun că la secţiunea pentru Tineret, 296-17% – Protecţia Mediului, 140-8% – la Sport, 44-3%, – Culte religioase, 121-7% – Cultură, 362-21% – Educaţie etc. Ceea ce s-a dorit a fi demonstrat, s-a demonstrat, iar subiectul ar trebui închis. Cea mai mare parte a bistriţenilor au nevoie de fotbal la cel mai înalt nivel, Liga I. Cred că aceasta este concluzia acestui inedit sondaj de opinie.

Meciul cu Pandurii, o gură de oxigen

Meciul cu Pandurii Tg-Jiu a fost unul extrem de important. Gloria a obţinut o victorie extrem de preţioasă, în proporţie de 90% echipa fiind salvată de la retrogradare.

Cu o primă repriză mai bună, deşi golul a fost înscris în partea a doua a meciului, de portughezul Diogo, în minutul 2 al reprizei secunde, Gloria a câştigat mai clar decât a arătat tabele de marcaj. După 1-0, echipa lui Sabău s-a închis şi a apărat rezultatul de pe tabelă. Finalul meciului le-a adus celor de la Gloria trei puncte de aur, care erau mai mult decât necesare în lupta pentru evitarea retrogradării. Gloria a rezistat şi că va mai rezista, probabil, încă mulţi ani în prima ligă.
Campionatul 2008 – 2009 a fost unul deosebit de greu şi complicat în acelaşi timp, pentru echipă şi pentru cei din preajma acesteia. De foarte mulţi ani Gloria a evitat să se mai implice în anumite jocuri de culise, meciurile acesteia fiind curate, iar activităţile celor care se ocupă de echipă, desfăşurându-se într-o transparenţă totală. Desigur, nu a fost uşor pentru cei din conducere echipei să izoleze şi, în final, să elimine un virus care putea deveni fatal echipei. S-a ajuns până acolo încât, din interiorul grupului care se ocupa de mersul echipei, a fost iniţiată şi demarată o adevărată campanie anti-Gloria, în scopul distrugerii în final a acesteia. S-au plătit se pare banii grei ca scopul respectiv să fie atins, inclusiv unui mercenar de presă. Dar Gloria nu a putut fi învinsă.
Declaraţiile de după meci ale antrenorului Gloriei Bistriţa, Ioan Ovidiu Sabău, reflectă emoţiile şi tensiunea în care trăieşte acesta. Consideră că victoria echipei a fost muncită, meritată, cu o primă repriză în care a controlat jocul şi a avut mai multe ocazii de gol. Meciul cu Pandurii a fost o realizare deosebită, nu numai o victorie. A însemnat câştigarea a trei puncte imense în lupta pentru evitarea retrogradării.
Până la închiderea ediţiei nu ne-a parvenit rezultatul meciului cu Gaz Metan Mediaş, un meci de asemenea important, dar nu capital. A fost desigur un meci al orgoliilor, un meci direct, la urma urmelor, între maestrul Jean Pădureanu şi fostul lui ucenic, Ioan Horoba. Câştigarea a cel puţin un punct în lupta cu găzarii ar rezolva definitiv lupta pentru evitarea retrogradării Gloriei, dar şi plecarea în liga secundă a adversarilor.
Finalul de campionat, în mod normal, nu ar trebui să ridice nici un fel de probleme pentru jucătorii Gloriei. Meciul cu Otopeniul, penultimul din acest campionat, nu poate avea în mod logic decât un singur câştigător, Gloria Bistriţa. Ultimul meci al campionatului, cel cu cealaltă Glorie, cea din Buzău, credem că va fi unul de palmares, care va consemna ultima victorie a Gloriei Bistriţa în campionatul 2008-2009.

ZAHARIA COTOC

2 COMENTARII

  1. ASA VA VREM HANDICAPATILOR CA NE-ATI TINUT DESTUL IN TENSIUNE,FATALAILOR,AVETI TOT CE VA TREBUIE SI NU PUNETI OSUL,CA HANDICAPATII DE LA DINAMO !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.