Cubul de fotbal „Gloria Bistrita” a primit saptamâna trecuta de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN) 700.000 de lei pentru instalatia de nocturna. Consiliul Judetean a decis alocarea acestei sume in cadrul sedintei ordinare, în vederea lucrarilor de executiea infrastructurii Stadionului municipal, care au început în toamna anului trecut.

În baza contractului de asociere, semnat în 2005, dintre Fotbal Club „Gloria Bistrita” si Consiliul Judetean, presedintele clubului, Jean Padureanu a înaintat, la începutul acestei luni, o adresa institutiei administrative judetene, prin care solicita un milion de lei pentru finalizarea lucrarilor. Solicitarea sa nu a fost însa aprobata în totalitate, deoarece din totalul de 700.000 de lei alocati pentru activitatea de sport, 100.000 au fost directionati catre alte ramuri sportive – box, handbal si gimnastica.

Gloria, favorita administratiei bistritene

Alocarile de fonduri în vederea realizarii infrastructurii stadionului si a montarii instalatiei de nocturna pentru „Gloria Bistrita” nu sunt primele de acest gen. Astfel, în 2005 clubul de fotbal bistritean a primit de la Consiliul Judetean BN 200.000 de lei, pentru baza materiala, desi la vremea respectiva s-a speculat ca alocarea acestei sume a fost facuta pentru onorarea contractelor jucatorilor. În 2006 si 2007, Gloria Bistrita a beneficiat de 600.000 de lei si respectiv 700.000 lei pentru acelasi motiv. La sedinta de consiliu judetean din 2006, au avut loc chiar discutii aprinse pe marginea acestui subiect a alocarilor de fonduri catre Gloria. La vremea respectiva, doi consilieri judeteni PRM, Constantin Pamfiloiu si Maria Ulecan, au criticat dur propunerea Comisiei buget-finante, motivând ca suma alocata clubului este exagerat de mare în conditiile în care pentru reparatiile drumurilor s-au alocat doar 450.000 de lei, iar spitalul judetean a obtinut, prin acelasi proiect de buget, suma de 400.000 de lei. Tot cu acea ocazie vicepresedintele CJ BN, Constantin pamfiloiu declara ca: „Nu se stie ce vor face cu banii cei de la Gloria. Nu au prezentat niciun fel de proiect si nicio lista de lucrari, asa cum s-au obligat prin contract. În aceste conditii, alocarea unei sume atât de mari mi se pare suspecta si lipsita de temei”. Pe atunci însa, cei care formau Alianta DA i-au sustinut din rasputeri pe cei de la Gloria, desi Pamfiloiuz avea dreptate. Sabin Iliesi a convins consilierii sa-si dea votul motivând ca vor supraveghea foarte strict în ce fel vor fi cheltuiti banii primiti din partea Consiliului Judetean. Numai ca Sabin Iliesi nu a mai apucat sa faca acest lucru, acesta, împreuna cu colegii sai din Alianta DA, fiind nevoiti sa demisioneze din consiliul judetean în încercarea lor de a-l da jos pe presedintele CJ BN, Gheorghe Marinescu.

Clubul nu este, însa, asociat doar cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, ci si cu Primaria Bistrita, din partea careia a beneficiat de sume mult mai consistente. Administratia locala a alocat în 2007 circa 500.000 de lei pentru infrastructura, iar pentru un proiect cu finantare nerambursabila Gloria a mai obtinut circa 1,75 milioane lei, din bugetul local, în vederea executiei aceluiasi obectiv. Tot pentru proiecte cu finantare nerambursabila, în 2006, clubul bistritean a obtinut 910.000 lei, iar în acest an 2,4 milioane lei.

Desi alocarile de la bugetul judetean si cel local au fost frumusele, banii publici reprezentând circa 80% din totalul sumei, se pare ca banii sunt insuficienti. Având în vedere ca o instalatie de nocturna costa aproximativ 700.000 de euro. Deocamdata, stadionul municipal este închis, aici derulându-se acum lucrarile de înlocuire a gazonului, motiv pentru care pe parcursul returului campionatului de fotbal care s-a încheiat recent, Gloria a jucat „acasa” la Reghin. Va urma apoi, montarea instalatiei de nocturna, despre care se spune ca va fi finalizata în luna iunie, desi lucrarile pentru aceasta au ca termen de gratie anul 2009.

Aventura unui PUZ

La capitolul financiar, Gloria Bistrita nu sta foarte bine. Cel putin în ultimii ani, conducerea clubului a fost nevoita sa apeleze la vânzarea unor jucatori pentru a supravietui din punct de vedere financiar, desi cu toate acestea a facut cunoscut numele judetului si a municpiului în tara si pe plan extern.

Anul trecut Gloria Bistrita s-a chinuit oarecum sa intre pe piata afacerilor imobiliare a municipiului. Ghinionul însa s-a tine scai de oficialii clubului, din cauza consilierilor municpali, care s-au încapatânat sa-si dea acordul definitiv pentru avizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) impunând o lunga lista de conditii. Odata cu avizarea acestui PUZ, usa pentru vânzarea unui teren, al carui proprietar este clubul bistritean, ar fi fost deschisa. Se pare ca exista chiar si un potential cumparator, un om de afaceri care ar fi fost dispus sa ofere circa 600.000 de euro pentru o suprafata de 920 metri patrati. Exista însa conditia necesara ca acest teren sa aiba un PUZ.

Terenul cu pricina se afla situat vizavi de Autogara Bistrita, unde acum îsi desfasoara activitatea câteva chioscuri alimentare si tarabe cu produse de o calitate îndoielnica sau legume-fructe.

Pretul practicat de agentiile imobilare pentru terenuri aflate într-o asemenea zona este de circa 500.000 de euro. Clubul de fotbal avea însa posibilitatea de a obtine un pret mult mai bun, daca odata cu terenul i s-ar fi înmânat viitorului proprietar si un PUZ. Banii pe care conducerea Gloriei i-ar fi putut obtine pentru acest teren este echivalentul unei guri de oxigen, având în vedere situatia financiara. În acea perioada se afirma chiar faptul ca daca tranzactia nu va avea loc si nu vor fi obtinuti banii necesari este foarte posibil ca antrenorul Ovidiu Sabau, des ofertat de marile cluburi bucurestene, sa plece de la cârma echipei. De asemenea, o alta repercusiune era, si este de fapt, aspura posibilitatilor clubului de a face investitii pentru modernizarea bazei materiale sau pentru a putea revigora echipa prin eventuale transferuri. Pâna acum conducerea Gloriei Bistrita a fost nevoita sa vânda jucatori pentru ca cei de baza sa poata fi platiti la timp.

Gloria Bistrita nu a fost de altfel la prima tentativa de obtine acordul administratiei locale în vederea construirii unui bloc cu 10 etaje, spatii comerciale, spatii pentru birouri si parcare subterana cu 60 de locuri si 14 amplasate suprateran pe acel teren din zona Autogarii Bistrita. La Primaria Bistrita exista o solicitare mai veche a conducerii clubului pentru eliberarea unui certficat de urbanism în baza caruia sa poata construi pe terenul de lânga Autogara. În luna octombrie 2007, proiectul de hotarâre a fost respins de catre Comisia de urbanism, deoarece în PUZ nu erau prevazute suficiente spatii verzi, si nu existau studiile de însorire si de circulatie în zona. La sedinta în plen a consiliului local, din luna decembrie 2007, cu toate rezervele exprimate de unii consilieri, PUZ-ul Gloriei Bistrita a primit aviz favorabil. Comisia tehnica a consiliului local a pus în vederea beneficiarului si amenajarea unor locuri de joaca pentru copii, în conditiile în care din cei 920 mp suprafata construita este de 890 mp. Trebuia, însa, obtinut si acordul vecinilor, cu atât mai mult cu cât în zona exista câteva case, care au scapat ca prin urechile acului de demolarile din perioada comunista prin simplu fapt ca acolo locuiau persoane cu nume de rezonanta, aflate în posturi cheie în acea vreme.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.