In 1990, Gloria a reusit sa dobandeasca de la statul roman stadionul pe care-si disputa meciurile, fiind singurul club de fotbal din tara care are in proprietate arena. Mai marii gruparii din parcul municipal recunosc ca s-au achitat de salariile propriilor jucatori, dar ca datoreaza sume mari de bani unor persoane fizice. Salvarea echipei de la un posibil colaps financiar s-ar putea face prin transformarea clubului intr-o societate pe actiuni, fapt care ar constitui o premiera in istoria clubului de fotbal bistritean. De asemenea, gruparea din parcul municipal intentioneaza sa vanda actiuni tuturor bistritenilor interesati sa le cumpere.
“La ora actuala, banii sunt mai necesari ca aerul”
(Heinrich Schorsch, vicepresedinte Consiliu Director)
Pe locul al 11-lea dupa un numar de 18 etape jucate din sezonul competitional, Gloria Bistrita a inceput pregatirile pentru returul care va incepe pe data de 25 februarie, elevii lui Nae Manea urmand sa joace in deplasare contra Astrei Ploiesti. Daca Nae Manea are dureri de cap cu privire la “reformatarea” lotului, Jean Padureanu se gandeste la modul cel mai serios cum sa faca rost de bani. Daca in anii trecuti, gruparea din parcul municipal a mai respirat, banii primiti de la Consiliul Local si sponsori fiind suficienti dar niciodata indeajuns, de ceva timp incoace lucrurile par sa patineze, iar clubul de fotbal bistritean sa se apropie de fundul sacului. Cel putin cam asta a reiesit din declaratiile facute in avanpremiera pentru istoria acestui club de fotbal de sefii gruparii. Cu toate acestea, faimoasele declaratii au fost facute de vicepresedintele Heinrich Schorsh si Vasile Bar, Jean Padureanu preferand sa nu ajunga la intalnirea cu presa.
Un comunicat sec si o conferinta de presa iesita din tipare
Incepand cu 1995, toate Adunarile Generale Ordinare ale Gloriei Bistrita erau publice, iar presa avea acces pe toata durata lucrarilor acestora. De vreo doi ani incoace, sedintele AGA s-au consumat departe de ochii presei, iar la finalul sedintei aparea cate un comunicat cat se poate de oficial si de sec: nimic nou sub soare nici la inceputul acestui an, desi, informatii asupra problemelor financiare cu care se confrunta fotbalul bistritean ne-au venit pe diferite cai si surse. Nu este nici primul, dar nici ultimul club de fotbal care are probleme cu banii. Pentru a demonstra faptul ca de data asta lucrurile sunt cat se poate de serioase, redam integral comunicatul, urmat de declaratiile oficiale ale lui Schorsh si Bar.
Asa grai comunicatul
La stadionul Municipal Gloria s-a desfasurat Adunarea Generala Ordinara a ACF Gloria 1922 Bistrita, care a avut pe ordinea de zi: prezentarea raportului asupra indeplinirii obiectelor de activitate pe anul 2010; raport al Comisiei de cenzori; prezentarea proiectului planului de activitate pe 2011 (inclusiv calendarul sportiv si BVC); expunere asupra intentiei ACF Gloria 1922 Bistrita de participare la infiintarea unei societati comerciale pe actiuni; proceduri organizatorice.
In finalul sezonului 2009/2010 prima echipa a ocupat locul 11, iar la finalul primei parti a campionatului 2010/2011 se afla pe aceeasi pozitie.
Activitatea competitionala a echipei a doua (Liga a III-a) a stat sub semnul obiectivelor inserate in planul de activitate pentru 2010, si anume promovarea (titularizarea) a doi-trei jucatori in echipele nationale de tineret/juniori si la prima echipa a clubului.
Veniturile pe 2010 au fost realizate din drepturi TV, vanzari de jucatori, contracte de asociere, publicitate, sponsorizari. Cheltuielile sunt in echilibru cu veniturile.
Cu privire la imagine si relatii publice, principalul obiectiv a fost si este in continuare atragerea unui public cat mai numeros la stadion. In cadrul programelor de actiuni pentru 2011, obiectivele pe termen scurt si mediu sunt: la finele campionatului 2010/2011, prima echipa sa realizeze clasarea pe unul dintre locurile 8-12, iar la finele campionatului 2010/2011 acelasi obiectiv, clasarea pe unul dintre locurile 8-12; echipa a doua, participanta in campionatul Ligii a III-a, sa se situeze pe locurile 1-3 la finele campionatelor 2010/2011 si 2011/2012, si sa promoveze jucatori la prima echipa; la nivelul Centrului de juniori, cerintele vor fi orientate spre perfectionarea activitatii, spre calitate, spre promovarea de jucatori la loturile nationale. Va continua selectia in scopul omogenizarii componentei grupelor, a cresterii valorice a acestora si a asigurarii calitatii fondului de jucatori.
Pentru anul 2011, printre directiile de actionare se numara modernizarea bazei materiale in conformitate cu exigentele manualului de licentiere al FRF, valorificarea la cote superioare a activitatii de marketing, dezvoltarea legaturilor cu sponsorii si partenerii nostri, atragerea de noi parteneri, sustinerea intr-un mod cat mai transparent a imaginii clubului, dezvoltarea relatiei cu sustinatorii clubului.
Surprize, surprize, surprize
Marele absent de la intalnirea cu presa de dupa sedinta AGA a Consiliului Director a fost insusi Jean Padureanu. Absenta sa a fost suplinita de Heinrich Schorsh, Vasile Bar dar si de Nae Manea. “Ostilitatile” au fost deschise de Heinrich Schorsh, omul de afaceri baimarean si unul din cei mai vechi sponsori ai Gloriei, a amintit ca a sosit la Bistrita in urma cu opt ani: “Sunt de 8 ani la Bistrita si nu am intalnit nicaieri oameni ca aici, conducatori care sa tina atat de mult la acest club pentru a-l mentine in Liga. Am o satisfactie mare sa vin la Bistrita. La Baia Mare, unde am investitii, nu am gasit oameni cu suflet mare ca si aici”.
Dupa amabilitati, Schorsh a atacat frontal si a facut primele dezvaluiri asupra situatiei financiare jenante in care se gaseste Gloria: “Clubul a strans cureaua de 2 ani. Nu avem datorii la jucatori si la staff-ul tehnic. Avem alte datorii, lucru care este dureros. Apelez din tot sufletul – veniti langa acest club ca este nevoie. Dorinta noastra este sa incheiem aceasta editie de campionat pe locurile 9-12 si o sa reusim. Daca Gloria renunta maine si vinde jucatorii, platim toate datoriile si gata. Dar Bistrita nu va mai avea fotbal. Iar noi nu vrem acest lucru. Vrem ca echipa sa continue”, spune Schorsh.
Cautam sponsori: gasitorului recompensa
Dupa ce a tras cortina, Schorsh a aprins si luminile de pe scena: “Cautam sponsori, orice ajutor e binevenit si apelez la toti oamenii din oras sa ajute acest club, pentru ca e mare nevoie. Sponsorii nostri nu mai pot da bani asa cum o faceau in trecut, e criza financiara. Daca nu ne ajuta nimeni, nici performanta nu poate fi si e pacat. Am propus in Adunarea Generala sa vindem patrimoniul, ma refer la stadion, catre primarie. Asa cum se face in tarile civilizate, primaria sa ia baza si sa o dea spre folosinta intregului sport bistritean. Din cate am inteles insa, si primaria are bani putini. Daca nu ne ajuta si administratia locala, nu vad un viitor frumos sportului bistritean”, a recunoscut Schorsh situatia deloc roza din punct de vedere financiar a clubului de fotbal bistritean.
Apel catre bistriteni
“Fac un apel la toti locuitorii Bistritei sa sprijine acest club. Toata lumea ar trebui sa aprecieze rezultatele acestei echipe, care e de 20 de ani in Liga I. La acest club, de la primul pana la ultimul om, se fac eforturi extraordinare pentru a mentine echipa in Liga I, acesti oameni sunt dispusi la orice sacrificiu”, ii roaga Schorsh pe toti locuitorii judetului Bistrita-Nasaud.
In privinta achizitionarii stadionului din parcul municipal de catre primaria Bistrita, Heinrich Schorsh a aratat ca un precedent exista si in Germania: “De exemplu la Dortmund, clubul a vandut primariei stadionul, si dupa ce si-a revenit si a promovat inapoi in Bundensliga, l-a rascumparat”, a explicat vicepresedintele Heinrich Schorsch.
Transformarea in SA
Demersurile pentru transformarea Gloriei Bistrita in SA ar putea demara chiar din primavara acestui an. Confirmarea a venit din partea lui Vasile Bar, celalalt vicepresedinte al Consiliului Director prezent la intalnirea cu presa: “Ne-am tot stors creierii vizavi de posibilitatea de a mai aduce completari la sumele care nu sunt acoperite in buget. Una dintre propuneri este infiintarea unei societati comerciale pe actiuni. Va trebui gasita cea mai buna solutie privind aportul ACF Gloria si atragerea de resurse din mediul economic local”, a explicat Bar.
Actiuni la club pentru toti bistritenii
Mai mult, Bar a mai precizat ca AGA se gandeste la posibilitatea de-a face un prospect de emisiune de actiuni, “astfel incat inclusiv locuitorii din judet sa poata fi detinatori de actiuni la Gloria. E o idee pe care o consideram interesanta si importanta. Necesitatea infiintarii unei astfel de societati a pornit de la faptul ca an de an ne chinuim in ceea ce priveste asigurarea bugetului, o treime ramane neacoperita”, a mai precizat Vasile Bar.
El a explicat ca actuala forma juridica nu prezinta interes pentru investitori: “Trebuie niste evaluari, care dureaza destul de mult. La mijlocul acestui an cred eu ca putem discuta de un anumit stadium”, a conchis Bar.
Antrenorul Nicolae Manea a precizat ca Gloria e a bistritenilor: “Nu cred ca va veni un investitor din afara. Cei care iubesc aceasta echipa, s-o si sprijine”, a spus Manea.
Sechestru pe peluza
Inainte de anuntul cu vanzarea stadionului catre Primaria municipiului Bistrita, Gloria Bistrita s-a mai ciocnit cu o problema destul de grava: finantele au pus sechestru pe peluza stadionului, toate cele 2.151 de scaune, alaturi de mai multe spatii din interior, plus pasarela de acces. Anuntul de vanzare cu toate detaliile tehnice a a fost postat si pe site-ul ANAF. Eventualii cumparatori vor fi acceptati numai dupa ce platesc 10 procente din pretul de pornire.
ANAF a impartit bunurile sechestrate de la Asociatia de Fotbal Gloria 1.922 in doua active : peluza cu o suprafata de 1.233 mp, plus incaperile de sub peluza de 322,50 mp, care adapostesc printre altele si cantina au fost estimate la 1,176 milioane de lei, fara TVA. Un al doilea activ, cu licitatie separata este pasarela de acces peluza care are o lungime de 21 de metri. Pentru pasarela ANAF a stabilit un pret de pornire de 33.200 de lei, la care se adauga inca 24% taxa pe valoarea adaugata.
Pretul scade la urmatoarele runde
In situatia in care licitatie nu va adjudecata, urmeaza o a doua etapa, cand pretul va scadea la 25% si o a treia daca si aceasta esueaza, situatie in care pretul ajunge la jumatate. Cei de la fisc recunosc ca peluza va fi greu de vandut. Ei spun ca nu cunosc cu exactitate situatia datoriilor de la Gloria Bistrita insa spune ca asociatia a beneficiat de amanari de la plata in mai multe randuri si ca peluza a mai fost pusa sub sechestru anii trecuti.
Oficialii clubului spun ca situatia economica dificila le-a creat probleme: „Clubul are niste datorii istorice fata de stat. Stiti cum se spune, si de moarte scapi, dar de Fisc nu scapi, nici intr-un caz. Datoriilor vor fi platite, dar acum toata lumea stie ca nu sunt bani. Intr-o perspectiva viitoare, clubul va achita datoriile”, a declarat vicepresedintele ACF Gloria 1922, Constantin Sanduta.
Jean Padureanu: “Avem o datorie la stat si niste penalitati, iar Fiscul vrea sa vinda peluza! Nici nu stiu ce va face eventualul cumparator cu peluza, e o situatie comica… Trebuie sa trecem prin toate fazele crizei economice, inclusiv prin cea a ridicolului”, a comentat presedintele Jean Padureanu.
Ce bani a primit Gloria in ultimii ani?
In 2008, presedintele clubului Gloria Bistrita a solicitat printr-o adresa Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud alocarea sumei de un milion de lei, in baza contractului de asociere semnat in 2005 de conducerea clubului cu aceasta institutie. Suma ceruta nu a fost aprobata in totalitate, deoarece pentru activitatea de sport in 2008 au fost prevazuti per total 700.000 de lei. Astfel, Clubului Gloria Bistrita i-au fost repartizati 600.000 de lei, iar 100.000 de lei au revenit si altor ramuri sportive – handbalul, boxul si gimnastica. De asemenea, din partea Consiliului Local Bistrita, gruparea din parcul municipal a primit suma de 2,4 milioane de lei, bani necesari pentru rezolvarea infrastructurii stadionului. De asemenea, in 2007, Gloria Bistrita a mai primit de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud alti 700.000 de lei pentru instalatia de nocturna. Reamintim faptul ca lucrarile la instalatia de nocturna, cat si cea de sonorizare si tabela de marcaj a stadionului, au costat circa 800.000 de euro, cea mai mare parte din suma, circa 80 la suta, reprezenta bani publici, atat de la bugetul Consiliului Local Bistrita, cat si de la cel Judetean.
Jean Padureanu – tot mai aproape de retragere
Jean Padureanu isi pregateste retragerea din fotbal. Presedintele Gloriei Bistrita spune ca va lasa destinele echipei pe mana unor conducatori mai tineri, pe care ii invata cum sa conduca Gloria. Padureanu sustine ca nu are prea multe regrete la retragere, nici macar ca este considerat intemeietorul “cooperativei”. Oficialul bistritean afirma ca a intrat atunci intr-un carusel condus de altii, altfel echipa risca sa retrogradeze.
“De aproximativ un an si jumatate-doi incerc si reusesc sa introduc la club baieti mai tineri, care sa preia stafeta. Ca pensionar, daca nu ma sclerozez, o sa mai vin pe la club, o sa le spun parerea mea, o sa stau cu baietii la o bere.
Ce regrete am? Am avut incredere in oameni in care nu trebuia sa am, dar nu au fost multi. Nu ma supar ca mi se zice “parintele cooperative”. Daca toata lumea merge intr-o directie si cineva incearca sa se intoarca, pierde. Eu am mers in acea directie, am facut parte din pluton. Daca iesi afara din pluton, te impusca. Asa era vremea atunci”, a declarat Jean Padureanu.
Alin Cordos