Doar în acest an, gimnaştii din Bistriţa au adus peste 60 de medalii la nivel naţional şi alte zece la nivel internaţional.
Unul din produsele de bază ale gimnasticii bistriţene, Marius Berbecar a cucerit o medalie de aur şi o alta de argint la nivel mondial.
Din păcate, toate aceste performanţe vin şi pe fondul unor condiţii de pregătire cât se poate de improprii. Unul din antrenorii principali ai secţiei de gimanstică de la LPS-CSM Bistriţa, profesorul Liviu Pop spune că una din marile probleme cu care se confruntă componenţii lotului naţional de juniori de gimnastică artistică masculină este lipsa de vizibilitate în sala de antrenament, lipsa de becuri putând duce la grave accidentări: „ Stăm aşa şi o să mai stăm până se va întîmpla o nenorocire. Abia, poate atunci, cei de la Direcţie de Sport sau alţii vor observa că existăm şi vom putea să facem un sistem de iluminat performant”. Probelema iluminatului sălii de antrenament a fost ridicată de vicepreşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Dan Grecu. El ne-a precizat că deşi există performanţă la Bistriţa, autorităţiile dar şi factorii direct răspunzători nu ridică un deget pentru a rezolva problema sistemului de iluminat, a celui de aerisire, cât şi pentru înlocuirea suprafeţei pe care se fac exerciţiile la sol.
„Aşteptăm reacţia celor de la Direcţia de Sport sau a altora, dar nu mai putem să ne permitem prea mult acest lucru. Lucrurile merg din rău în mai rău. Ei chiar nu înţeleg că în sala respectivă se antrenează lotul naţional de juniori. Pentru numele lui Dumnezeu e vorba de cei mai buni gimnaşti din România, în timp ce un bec costă 140 de lei. Voi ajunge să mă plâng la Comitetul Olimpic”, explică Liviu Pop.
– Marius Berbecar: copilul de aur al gimnasticii bistriţene
Marius Berbecar a fost antrenat ani la rîndul de profesorul Liviu Pop. Este produsul integral al gimnasticii bistriţene, al unei gimnastici care se chioreşte atunci când se antrenează. Doar în această toamnă, numele lui Marius Berbecar a făcut furori în sportul mondial. Nu e simplu deloc să obţii o medaie de aur şi una de argint la tot atâtea competiţii de nivel planetar:
Gimnastul bistriţean Marius Berbecar: argint mondial la Glassgow
Marius Berbecar a fost notat cu 15.350 în finala de la paralele, care a fost câştigată de slovenul Mitja Petrovsek, cu 15.450. Berbecar a fost singurul gimnast român, care a urcat sâmbătă pe podium la Cupa Mondială de la Glasgow, colegii săi prezenţi în finale la cal cu mânere, sărituri şi sol, nereuşind clasări mai bune decât locul patru.
În finala de la sărituri, Marius Berbecar a obţinut locul 4, cu nota 15.662, ia Cristian Băţagă s-a clasat pe locul 8, ultimul, cu nota 14.737, proba fiind câştigată de chilianul Gonzales Sepulveda (15.937).
La cal cu mânere, Ovidiu Buidoşo s-a clasat pe locul 7 (13.525), finala revenindu-i britanicului Loius Smith (15.550), iar în finala de la sol, Vlad Cotună a fost al 7-lea, cu nota 14.800. Proba a fost câştigată de Alexander Shatilov (Israel, 15.375).
La concursul de la Glasgow, care are o vechime de 13 ani, au participat gimnaşti din 31 de naţiuni, printre care şi cei patru componenţi ai lotului României, însoţiţi în Scoţia de antrenorul Marius Urzică.
Glagow Grand Prix s-a derulat doar pe aparate, fără individual compus, urmând ca din 2011, etapele de Cupă Mondială să se desfăşoare doar cu concurs de individual-compus, nu finale pe aparate ca şi până acum.
– ''DTB-Pokal''
Gimnastul Marius Berbecar s-a clasat pe primul loc în finala de la sărituri, din cadrul concursului internaţional de gimnastica ''DTB-Pokal'' de la Stuttgart, penultima etapa de Cupa Mondiala. Berbecar, calificat cu prima notă în finală, şi-a onorat statutul de favorit şi a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului cu 15,937 puncte (15,975 prima săritură, 15,900 a doua). Bistriţeanul a fost urmat în clasament de olandezul Jeffrey Wammes (15,925) şi de ucraineanul Andrei Isaiev (15,825). Berbecar a fost singurul sportiv român, din cei 4 prezenţi la Stuttgart, care s-a calificat într-o finală.
A.C.