Bugetarii nu vor mai beneficia de majorări salariale în acest an, potrivit unei OUG adoptate de Executiv.
Nu demult, Emil Boc, cot la cot cu preşedintele Traian Băsescu, şi liderul PSDD, Mircea Geoană, anunţau creşteri ale salariilor şi pensiilor, cu 5%. Acum, însă, şi-au dat seama că nu au bani.

Salariile mari din sistemul bugetar vor fi îngheţate pentru „un anumit număr de ani”, iar salariile mici vor fi majorate într-un ritm accelerat, pentru a se ajunge la un raport de la 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim, a anunţat, în 22 aprilie, după şedinţa de guvern, premierul Emil Boc.
„Raportul între salariul minim şi salariul maxim din sistemul public va fi de 1-15, nu cum este acum de 1-70, sau chiar 1-100. Legea salarizării unice va permite eliminarea acestor discrepanţe uriaşe”, a explicat Boc.
Patru zile mai târziu, Executivul a anunţat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede că niciun salariu din sectorul bugetar nu va fi majorat până la sfârşitul acestui an.
Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementează salarizarea în sectorul bugetar. Executivul amână pentru a treia oară punerea în aplicarea a unui act normative adoptat de Guvernul Tăriceanu.

Efort susţinut pentru a se plăti salariile şi pensiile

Practic, Guvernul a aprobat un act normativ care prin care se prelungeşte până la finele acestui an aplicabilitatea OUG 1/2009, prin care acesta prelungise termenul de aplicabilitate a actelor normative care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar până la 31 martie 2009, ceea de fapt înseamnă îngheţarea salariilor pentru toţi bugetarii până la finalul acestui an.
Odată cu anunţul făcut de premierul Emil Boc, imediat după şedinţa de guvern în care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă privind îngheţarea salariilor până la finele anului 2009, acesta a declarat că „vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile”, folosind de fiecare dată sintagma „salariu de bază” şi nu „venituri”, care includ şi sporurile primite. Totodată, Executivul a dat primele semne că intenţionează să concedieze parte din bugetari.
Potrivit unui document intern al Guvernului, inspectoratele şcolare vor trebui să concedieze din profesori. Ordinul trimis deja în ţară prevede ca de la 1 mai: „fiecare unitate de învăţământ va trebui să scadă numărul de posturi cu 2% (…) decizia în privinţa orelor/posturilor vă revine”.

Legat de această problemă, inspectorul general al ISJ BN, Mihai Mureşan, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că deocamdată nici un ordin în acest sens, ci doar o adresă prin care inspectoratele şcolare trebuie să aibă în vedere, în urma rectificării bugetare, să se încadreze în sumele existente, până la sfârşitul anului. „Oricum s-au făcut reduceri la noi în judeţ la începutul anului, circa 65 de posturi. Suntem la multe capitole sub încadrare”, a mai precizat Mureşan.

Boc se explică

„În acest an cheltuielile cu salariile şi pensiile sunt mai mari decât cheltuielile din anul 2008, când am avut o creştere economică de 7,8% şi, din nefericire, am fost lăsaţi cu un deficit de 5,2%. Pentru că anul trecut au avut loc creşteri fie de pensii, fie de salarii începând cu diverse luni ale anului şi în 2009 plătim toate aceste majorări care au avut loc la pensii şi la salarii şi, de aceea, vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile şi să găsim soluţii pentru creşterea lor”, a spus premierul.

Alături de Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat şi el motivul adoptării acestei ordonanţe care priveşte îngheţarea salariilor din sectorul bugetar: „criza financiară”.
Ca să mai îndulcească puţin momentul Emil Boc a precizat că, în măsura în care Guvernul, sprijinit de economie va avea resurse financiare, atunci se va putea discuta despre majorări salariale. „În condiţiile în care acordul cu FMI şi CE va aduce rezultatele scontate, în condiţiile în care economia se va relansa începând cu perioada următoare şi evident, din economiile pe care le vom face la Bugetul de Stat, prin restructurarea agenţiilor guvernamentale, a altor structuri ale aparatului de stat pentru ca în cadrul Guvernului să găsim resurse financiare în special pentru majorarea salariilor mici şi pentru susţinerea pensiilor mici”, a mai arătat Boc.

Sindicatele ripostează

Decizia de îngheţare a salariilor până la sfârşitul anului acesta, fără o speranţă prea mare de a fi majorate măcar cele mici, a dus la o reacţie dură din partea sindicatelor. Astfel, Confederaţia “Cartel Alfa” va decide săptămâna aceasta, în cadrul Comitetului Confederal, acţiunile de protest. „Noi înţelegem criza, adică o conservare a puterii de cumpărare, nu o diminuare a acesteia, ceea ce se va întâmpla odată cu îngheţarea salariilor”, a spus preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. „Domnul Boc chiar căuta motiv pentru o nouă revoluţie şi uite că l-a găsit. Este şocantă această veste. Guvernul o să aibă zile grele”, declarat pentru „Gândul”, Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, care a precizat că sindicatele au negociat timp de două luni o lege unitară de salarizare a bugetarilor, s-au convenit nişte principii, iar premierul a fost de acord cu creşterea salariilor mici. „Acum ne trezim că se doreşte de fapt îngheţarea salariilor. Până acum, la Ministerul Muncii au avut loc peste 30 de întâlniri comune cu patronatele şi sindicatele; nu s-a spus absolut nimic despre îngheţarea salariilor în tot sistemul bugetar”, a mai spus Dandea, potrivit sursei citate.

 
Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. Rusine sa va fie.Avem o guvernare de doi bani.Nu e tot una sa ingheti un salariu de bugetar de lux de 10000 lei sa unul de 1000 lei.Bine ca preturile au crescut!sa va fie rusineeeeeeeeeeeee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.