Gavrilaș Mureșan, administratorul primei clinici private din județ, nu se „potolește” în apropiere de pensie, ci se pregătește să intre în horă cu dezvoltatorii imobiliari. Acesta vrea să ridice o clădire multifuncțională lângă Poliție.
Administratorul Sanovil este în proces de obținere a autorizațiilor pentru un nou proiect, de data aceasta imobiliar. Gavrilaș Mureșan vrea să ridice o clădire pe strada Gării, colț cu Bălcescu, la doi pași de Inspectoratul de Poliție Județean și de Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Potrivit documentațiilor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului este o clădire ce va avea demisol, parter, trei etaje și un etaj retras sau mansardă. Este vorba despre un spațiu multifuncțional, unde vor fi amenajate spații comerciale, de alimentație publică, birouri, farmacie, spații medicale și spații de locuit.
Acesta a obținut certificatul de urbanism de la Primăria Bistrița, în toamna anului 2020. Conform certificatului de urbanism, folosința actuală a terenului este de construcții și teren (arabil, curți construcții, fâneață). Suprafața pe care o are la dispoziție Mureșan ajunge la 1.448 de metri pătrați.
În zona respectivă regimul maxim de înălțime este de parter și două etaje. Printr-un Plan Urbanistic Zonal, tatăl Sanovilului vrea să schimbe regulile și să construiască P+4. Spațiile construite vor ocupa 45% din teren, aleile carosabile și pietonale 18,9%, parcările 6,5%, iar spațiile verzi amenajate 30%.
Mureșan a pus mâna și pe halele de lângă Piața Decebal
Acest teren nu este singura achiziție a lui Gavrilaș Mureșan. Medicul a achiziționat și halele de lângă Piața Decebal, deținute de Ioan Moldovan, care deține Hotel Coroana de Aur și a deținut până de curând și Hotel Castel Dracula.
Deocamdată nu se știe ce planuri are Gavrilaș Mureșan cu aceste hale, cert este că medicul ia în calcul inclusiv un parteneriat public-privat cu Primăria Bistrița, după ce municipalitatea s-a arătat interesată să achiziționeze halele pentru a amenaja spațiul și a muta acolo Piața Decebal.
În ultimii ani, Gavrilaș Mureșan a tot construit. Nu l-a oprit nici măcar anul pandemic, acesta inaugurând de curând un spital de recuperare, în spatele clinicii din Viișoara.
Investiția s-ar ridica la 3,5 milioane de euro, provenind exclusiv din fonduri private. Acesta conține spații dedicate recuperării medicale, dar și o zonă de oncologie și una dedicată îngrijirilor paleative.
De asemenea, Gavrilaș a început de ceva vreme și o extindere a Policlinicii Sanovil de pe strada 1 Decembrie. Pentru ca acest lucru să fie posibil, medicul a achiziționat o bucată de teren și o casă pe care ulterior a dărâmat-o. În 2020, lucrările la acest obiectiv au stagnat, iar acesta nu este încă finalizat.
Gavrilaș Mureșan, care mai practică și acum medicina, fiind ginecolog în propria clinică a activat până în 2006-2007 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. A decis să plece și a pus pe picioare, de la zero, prin credite, prima clinică privată din județ. Aceasta a ajuns să aibă și o policlinică și un lanț de farmacii.
Cât produc firmele lui Mureșan
Murano SRL, firma pe care s-a solicitat autorizația de construire a fost înregistrată încă din 2005 și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Pentru anul 2019, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 661.000 de lei și un profit net de 253.064 de lei. Datoriile totale trec însă de 3,6 milioane de lei. Aceasta are doar doi angajați.
În 2018, firma raporta o cifră de afaceri la jumătate, de 346.906 lei și un profit net de doar 152.993 de lei. Atunci, SRL-ul avea datorii la fel de mari, de 3,7 milioane de lei și doar un singur angajat. Cifra de afaceri a fost mai modestă în 2017, ajungând la doar 160.887 de lei. Profitul, modest și el – aproape 50.000 de lei.
Ansamblul medical pus pe picioare de către Gavrilaș deja de ani buni funcționează pe mai multe firme. Astfel, Clinica Sanovil SRL, pe care funcționează cel mai probabil clinica din Viișoara și policlinica de pe 1 Decembrie, a declarat pentru 2019 o cifră de afaceri de 11,4 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei. Aceasta avea în 2019 datorii totale de peste jumătate de milion de lei și 75 de angajați.
Farmaciile Sanovil funcționează pe altă firmă, care așa se și numește: SC Farmacia Sanovil SRL. Aceasta a raportat o cifră de afaceri de aproape 9 milioane de lei pentru 2019. SRL-ul care are 16 angajați înregistrează însă pierderi de 617.925 de lei. Cu toate acestea în ultimii doi ani s-au deschis noi farmacii în Bistrița. Datoriile firmei se apropie și ele de 1,7 milioane de lei.
Fostul șef al Spitalului, alt medic care se apucă de construcții
Gavrilaș Mureșan nu este singurul medic care s-a apucat de construcții. Și fostul șef al Spitalului Județean de Urgență, Mircea Gelu Buta s-a îndreptat spre acest domeniu, după ce a renunțat la șefia unității medicale.
Firma în spatele căreia s-ar afla Mircea Gelu Buta vrea să ridice un bloc cu 4 etaje plus mansardă în Subcetate. Acesta ar urma să aibă locuință și un supermarket la subsol.
Și acesta a cerut o „derogare” de la reguli printr-un Plan Urbanistic Zonal, în condițiile în care în zonă se pot construi doar clădiri cu 2 etaje plus mansardă. Inițial, acesta a vrut să construiască un bloc cu 6 etaje, însă din cauza obiecțiilor vecinilor a fost nevoit să renunțe la două etaje.
Pentru acest proiect, Mircea Gelu Buta s-a asociat cu Florin Larionesi, un dezvoltator imobiliar care deja are ridicate astfel de blocuri în cinci județe și două țări.
„Campeador Residence este diviza de proiecte rezidențiale din Grupul Campeador, o afacere de familie, cu o experiență de peste 13 ani pe piața construcțiilor din România. În cadrul acestei entități s-au dezvoltat proiecte rezidențiale în Cluj, București, Timișoara și Viena”, se precizează pe site-ul oficial al dezvoltatorului imobiliar.
Campeador SRL, înregistrat în 2010, a raportat pentru anul 2019 o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de lei și un profit net de 8,5 milioane de lei. Aceasta are 39 de angajați și datorii totale de 33 de milioane de lei.
În 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei și un profit de peste 4 milioane de lei. Atunci avea 33 de angajați și datorii totale de 34 de milioane de lei. Aproape la fel au stat lucrurile și în 2017, când Campeador SRL raporta o cifră de afaceri de 30,8 milioane de lei și un profit de 5 milioane de lei. Datoriile nu erau atunci atât de mari, ajungând doar la 22 de milioane de lei.
Andreea Moldovan