Florin Cuc
Gavrilă Ghilea este vicepreşedinte al PSD Bihor şi patronul mai multor firme de construcţii „specializate” pe lucrări de anvergură pe bani publici. În ultimii ani, prin manevre politice, firmele lui Ghilea au „câştigat” cele mai grase licitaţii pentru executarea unor lucrări publice, ajungând să înregistreze o cifră de afaceri de peste o sută de miliarde de lei pe an. S.C. „Construcţii Bihor” a fost, printre altele, şi executantul în cazul sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Controlului financiar de Stat Bihor. Lucrările de proastă calitate au făcut ca la scurt timp după recepţia clădirii, în construcţie să iasă la iveală tot felul de defecte ascunse cu stângăcie, fapt ce a generat un litigiu între instituţie şi executant. În ce mod s-a terminat acesta, puteţi afla din cele de mai jos.
Gavrilă Ghilea nu o duce rău deloc. Altfel nu ar fi deţinătorul a nu mai puţin de şapte firme de construcţii – Concivia, Conor, Constar, Construcţii Bihor, Carolina Const, Oviserga Prest şi Betomat. SRL-uri foarte productive.
Calitate după ureche
În temeiul contractului de antepriză numărul 9381/21.10.1991, încheiat între DGFPCFS Bihor şi S.C. Construcţii Bihor S.A, firma care este acum a lui Ghilea s-a obligat să ne construiască sediul instituiţiei din strada Dimitrie Cantemir nr. 2-4, având trei corpuri.
O dată cu recepţia preliminară, care s-a concretizat pprin procesul verbal numărul 15048/17.11.1997, s-au constatat o serie de defecte de construcţie, care, în opinia finanţiştilor, „se datorează culpei executantului”. Pereţi crăpaţi, porţiuni de tavan prin care intra apa la fiecare ploaie şi alte asemenea „bucurii” au fost observate de angajaţii DGFPCFS Bihor la scurt timp după recepţionarea lucrărilor. Conform clauzelor contractuale, acestea trebuiau remediate în termen de 90 de zile de la încheierea procesului verbal de constatare. Dar noul patron, care este şi vicepreşedinte al PSD Bihor şi, actualmente, al Consiliului Judeţean Bihor, bazându-se pe relaţiile sale politice şi nu numai, cu bunul simţ ce-l caracterizează, a refuzat să execute reparaţiile la care societatea se obligase prin contract.
Tribunalul face dreptate…
Pentru neexecutarea lucrărilor de reparaţii, D.G.F.P. Bihor a promovat în septembrie 1998 o acţiune la Tribunalul Bihor având drept obiect tocmai reparaţiile pe care S.C. Construcţii Bihor ar fi fost obligată să le execute datorită „calităţii” muncii propriilor oameni la ridicarea edificiului.
Împotriva pârâtei S.C. Construcţii Bihor S.A.
Prin Sentinţa Civilă nr. 40/LC/1999, Tribunalul Judeţean Bihor a admis în totalitate acţiunea aşa cum a fost ea promovată, obligând pârâta să execute lucrările de reparaţii la clădirea Direcţiei Generale a Finanţelor, cu precizarea că în caz de neexecutare, reclamantei putea executa lucrările de reparaţii cu o altă societate, pe cheltuiala firmei lui Ghilea.
Curtea de Apel face sluj la PSD
S.C. Construcţii Bihor a declarat apel. În faza de judecată a apelului, a intervenit între părţi o tranzacţie care a fost consfinţită prin Decizia numărul 221/C/1999, a Curţii de Apel Oradea. Prin decizie se consemnează faptul că S.C. Construcţii Bihor S.A se obliga să execute lucrările de reparaţii până la data de 01.12.1999, urmând ca, la data terminării lucrărilor, să se întocmească un proces verbal de recepţie. D.G.F.P. Bihor îşi rezerva dreptul ca, în condiţiile în care executantul nu îşi va respecta obligaţiile, să îl acţioneze în instanţă. Însă nici până în prezent firma mahărului pesedist nu şi-a executat obligaţiile. Ba mai mult, în cursul lunii mai 2001, şi tencuiala de la corpul A s-a dezlipit, fiind executată necorespunzător.
Direcţia Generală a Finanţelor a solicitat următoarele lucrări: pentru Corpul A – remedierea tencuielilor exterioare, conform soluţiei date dete de proiectant; la Corpul B – refacerea trotuarului de protecţie, iar la Corpul C – repararea tencuielilor la zidul de sprijin.
Reparaţii pe cont propriu
Faţă de solicitările Finanţelor, S.C Construcţii Bihor S.A a depus, cu tupeu, o întâmpinare la data de 08.10.2002, invocând excepţia autorităţii de lucru judecat şi solicitând respingerea acţiunii D.G.F.P. Bihor ca nefondată. La Tribunalul Judeţean Bihor, cauza a fost obiectul dosarului numărul 6482/2002 care, prin Sentinţa Comercială numărul 2395/COM/2002, a respins atât excepţia pârâtei cât şi acţiunea reclamantei, soluţia fiind pronunţată de judecătoarea Maria Cică.
În urma recursului promovat de către D.G.F.P Bihor, în cursul anului 2004 (dosar nr 336/C/2003), Curtea de Apel Oradea a respins acţiunea DGF Bihor ca nefondată, prin Decizia nr 107/C/2003-R. Aşa că Direcţia Generală a Finanţelor, conform comunicatului remis redacţiei noastre, a efectuat pe cont propriu lucrările de reparaţii necesare (remedierea tencuielii exterioare, placaje de travertin, placaje din marmură la treptele exterioare şi trotuare de protecţie cu o altă societate de construcţii – S.C. Constructorul Sălard S.R.L). Valoarea lucrărilor a fost de circa 400.000.000 lei.
Dovezile
În conformitate cu articolul 23 din HG 237/1994, D.G.F.P. Bihor a comunicat S.C. Construcţii Bihor S.A că intenţionează recuperarea acestor cheltuieli. Pe 25 aprilie, S.C. Construcţii Bihor a fost invitată să se prezinte la o întâlnire de conciliere.
Acţiunea D.G.F.P. Bihor se întemeiază pe Expertiza numărul 275/2001, prevederile Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, clauzele de garanţie a lucrărilor prevăzute în contractul de execuţie fiind de 2 ani de la terminarea lucrărilor şi procesul verbal de constatare redactat în comun de investitor şi proiectant.
Conform prevederilor Legii 10/1995, termenul de garanţie este 10 ani pentru vicii ascunse şi pe toată durata de existenţă a construcţiei pentru rezistenţă. Clauzele de garanţie a lucrărilor prevăzute în contract erau de 2 ani de la terminarea lucrărilor. Dar Ghilea se crede, probabil, mai tare ca legea.
Tupeu de „baron PSD”
Gavrilă Ghilea a refuzat să comenteze în vreun fel diferendul cu Direcţia Generală a Finanţelor. „Nu am nimic să vă spun!”, a spus Ghilea. „Construcţia clădirii Finanţelor s-a făcut înainte de a veni eu în firmă. Vorbiţi cu directorul Chirilă (de la S.C. Construcţii Bihor S.A.-n.n.)”.
Contactat pe telefonul mobil, directorul societăţii patronate de Ghilea susţine că firma pe care o conduce nu are de ce să plătească vreun leu la Finanţe.
„Ei au pierdut procesul, există hotărâre judecătorească definitivă! Ce mai vor acum?! De câte ori se schimbă conducerea la Finanţe, o iau de la capăt cu povestea asta. Probabil, nu au oameni pregătiţi care să cunoască legislaţia. Eu ştiu ce scrie în lege! Ei confundă structura de rezistenţă cu finisajele. Nu avem de ce să le plătim ceva. Dar dacă justiţia va decinde că trebuie să le plătim, ne vom conforma”.
Rămâne de văzut când va reuşi Direcţia Generală a Finanţelor să-şi recupereze banii de la firma fruntaşului PSD. Probabil, niciodată. Dincolo de litigiul financiar, rămâne însă „nereparată” onoarea patronului. Pentru care ar fi fost „floare la ureche” să trimită o echipă de meşteri pentru a îndrepta ceea ce alţi colegi ai lor au lucrat prost. Dar, vorba ceea, „de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”.