Peste aproximativ două săptămâni se împlinesc trei ani de când Alina Monda, Virgil Claudiu Coman, Cornelia Baciu, Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean şi Olimpia Varga au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Scopul grupului, spun anchetatorii, a fost reprezentat de sustragerea de la plata obligaţiilor faţă de bugetul statului şi însuşirea bunurilor şi sumelor de bani din patrimoniul societăţii.

Metoda principală care a dus la prejudicierea bugetului de stat este una consacrată: utilizarea unor facturi şi chitanţe care reprezintă plata unor servicii niciodată efectuate în fapt, metodă aducătoare de bani prin recuperarea TVA de la stat de către firma „plăteşte” nişte servicii prestate de o altă societate comercială.

Acest circuit se învârte, în majoritate, în jurul unor contracte de lucrări de construcţie pe care Dalmera Construct SRL, firmă deţinută de Alina Monda şi soţul său – Virgil Claudiu Coman, le-a încheiat cu o firmă din Braşov – SC Maurer & Kasper SRL. Mai departe însă, Dalmera Construct a subcontractat lucrările de construcţie firmei Asturlemn SRL (firmă manevrată bună vreme de Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean ), dar asta doar în acte. Astfel că în final, Dalmera Construct SRL şi-a putut însuşi sume ilegale de bani, pretinzând că i-a plătit subcontractorului nişte servicii, însă banii nu au ajuns vreodată în conturile sau în mâna acestuia, başca s-a mai recuperat şi TVA-ul.

Capul reţelei era Virgil Claudiu Coman, cel care a pus în mişcare rotiţele  – Cucolaş-Iedean şi Baciu – să îi facă rost de facturi fiscale şi chitanţă, fără să aibă la bază operaţiuni reale.

După mai bine de un an şi jumătate, perioadă în care dosarul s-a aflat o bună bucată de timp în camera preliminară, iar mai apoi au avut loc amânări peste amânări din diverse motive, unele dintre acestea fiind legate şi de faptul că trei dintre inculpate – Cornelia Baciu, Carmen Lucreţia Iedean şi Olimpia Varga – au fost trimise în judecată şi în alte dosare şi, mai mult, între timp condamnate, în vara acestui an instanţa a reuşit să audieze primii martori în acest dosar.

 

Le-a mirosit a… „răcoare” şi au căutat un paravan

În 2010, inspectorii fiscali au începută să facă verificări cu privire la activitatea Dalmera Construct SRL din Ocniţa şi încet, încet aveau să descopere toate artificiile la care au apelat Monda şi Coman pentru a face rost de bani. După câteva verificări încrucişate cu alte firme ale căror nume apăreau pe facturile Dalmera Construct cei de la Finanţe aveau să-şi dea seama că de fapt acolo totul era de ordin penal şi drept urmare, în octombrie 2010, au depus o plângere penală la Parchet pe numele firmei lui Monda şi Coman.

Cu toate că ştiau că nu vor veni zile bune pentru ei, grupul infracţional nu s-a astâmpărat. Coman, ajutat de Cornelia Baciu, a încercat să înstrăineze Dalmera Construct SRL, însă în acelaşi timp să deţină controlul prin utilizarea actelor false în ideea de a face rost de bani mai departe. Deşi în mod normal, atunci când nu mai ai nevoie de un lucru, îl vinzi, Coman nu a procedat aşa. Din contră, a dat bani. Doar providenţa i-a ajutat pe cei care au preluat SRL-ul să nu fie astăzi, alături de Coman, Monda, Baciu, Cucolaş-Iedean, şi Varga în boxa acuzaţilor.

Potrivit actelor de la dosarul cauzei, Coman a înstrăinat, la finele anului 2010, Dalmera Construct SRL unei bistriţence – Georgeta Bucunea, pe care Cornelia Baciu o cunoscuse în vara aceluiaşi an prin intermediul concubinului acesteia – Mircea Lobonţ. Bărbatul mai fusese căsătorit şi o ştia de câţiva ani pe Baciu. Culmea, culmilor însă, omul ştia că se numeşte Ana Moldovan şi nicidecum Cornelia Baciu şi aşa i-o prezentase şi partenerei sale de viaţă. Ulterior, cele două femei au mai dat una peste alta prin oraş şi au mai stat de vorbă. Pe la jumătatea lunii noiembrie, Georgeta Bucunea a dat naştere unui copil, însă cum Baciu a aflat de eveniment s-a prezentat la uşa apartamentului femeii, evident nu cu mâna goală. Au mai urmat câteva vizite de-ale Corneliei, iar la un moment dat i-a propus proaspetei mămici să preia o firmă. Şi nu era vorba să intre în posesia firmei contra unei sume de bani, ci din contră, primea bani, circa 1500 de euro. Era vorba de Dalmera Construct SRL. Motivul, unul cusut cu aţă albă, dar nu a fost sesizat de Georgeta Bucunea: Coman intenţiona să se mute în Braşov, unde avea să-şi înfiinţeze acolo o firmă de construcţii, astfel că în condiţiile respective el nu putea să figureze cu două societăţi comerciale. Voalat însă, Coman i-a dat de înţeles Georgetei Bucunea că firma are oarecare probleme, afirmând că ar fi de ordin civil, nicidecum penal.

„(…) cea în cauză (n. r. – Moldovan Ana, alias Baciu Cornelia) mi-a spus că are un cunoscut pe nume Claudiu care este un om serios şi care doreşte să predea o societate comercială în schimbul acelei sume de bani (n. r. – 1.500 euro) cu condiţia semnării unor documente de preluare la Registrul Comerţului.

La aproximativ o săptămână de la acea primă discuţie, Moldovan Ana m-a chemat la locuinţa sa, loc în care am întâlnit un bărbat care mi-a fost prezentat cu numele de Claudiu. Cred că la acea vizită eram împreună cu concubinul meu Lobonţ Mircea.

În acele împrejurări, Claudiu mi-a propus să preiau firma sa spunându-mi că el intenţionează să îşi constituie o firmă de construcţii în Braşov, situaţie în care nu poate figura cu 2 societăţi comerciale. Cel în cauză a şi făcut oferta pentru preluarea societăţii, promiţându-mi suma de 1.500 de euro. Eu i-am spus celui în cauză că am copil mic şi l-am întrebat dacă nu sunt probleme cu firma, acesta răspunzându-mi că societatea nu are probleme. Mi s-a citit declaraţia dată în cursul urmăririi penale la date de 6 august 2012 pasajul legat de discuţiile purtate cu numitul Claudiu în vederea preluării societăţii comerciale în care s-a consemnat motivarea făcută de acesta pentru predarea firmei, constând în existenţa unor procese în instanţele civile, cu precizarea că el va răspunde pentru tot ce se întâmplase anterior predării firmei către mine şi arăt că toate aceste aspecte sunt reale. La această discuţie a participat şi numita Moldovan Ana (n. r. – Cornelia Baciu)”, a declarat Bucunea în faţa instanţei.

 

Au vrut „s-o facă” pe Bucunea şi i-au furat buletinul. Voiau o nouă ştampilă

Totodată femeia povesteşte că în final ea a preluat firma, motiv pentru care a primit cei 1.500 de euro promişi, în mai multe tranşe, şi a intrat în posesia documentelor firmei, pe care le-a depozitat acasă într-un dulap, aflat pe balconul locuinţei. La scurt după ce a devenit patroana Dalmera Construct SRL, Georgeta Bucunea avea să constate într-o bună zi că nu îşi găseşte buletinul în locul unde îl lăsase, în acelaşi dulap de pe balcon. După câteva zile însă a reapărut subit. Exact acolo unde îl căutase şi anterior. În tot acest timp, Ana Moldovan, alias Cornelia Baciu, o vizitase de câteva ori şi umbla prin apartamentul Georgetei ca la ea acasă se pare. Însă faza cu buletinul a început să îi dea de gândit şi avea să descopere că de fapt Baciu şi Coman voiau ca de fapt ea să fie doar un paravan pentru ei.

„Ulterior preluării documentelor firmei, având nevoie de actul meu de identitate, l-am căutat în dulapul în care se aflau şi documentele SC Dalmera Construct SRL fără să îl găsesc. După preluarea acelor acte, eu am fost vizitată în continuare de Moldovan Ana la domiciliu, ocazie cu care aceasta a ieşit în mai multe rânduri pe balconul locuinţei.

După alte câteva zile mi-am găsit buletinul de identitate cu toate că anterior nu se afla acolo.

În aceeaşi perioadă de timp i-am relatat unei fete pe nume Claudia (…) despre faptul că am preluat părţile sociale ale unei societăţi comerciale. Anterior auzisem de la mai multe persoane că cea care a intermediat această preluare nu se numea Moldovan Ana, ci Baciu Cornelia. În discuţia avută cu Claudia, i-am pomenit acesteia şi de persoana intermediară, ocazie cu care aceasta mi-a spus că o cunoaşte pe Baciu Cornelia, că aceasta se ocupă cu «prostii», atenţionându-mă să fiu foarte atentă «să nu ajung în puşcărie cu copil mic». I-am spus celei în cauză episodul cu actul meu de identitate, cu faptul că nu l-am găsit o perioadă de timp, la care aceasta mi-a spus să fiu atentă întrucât este posibil ca Baciu Cornelia să îşi fi însuşit actul meu şi să îşi facă ştampilă”, a declarat în instanţă Bucunea.

Speriată de probabilitatea ca Baciu să fi fost cea care a stat la baza dispariţiei misterioase a buletinului său de identitate, Georgeta Bucunea a început să facă pe detectivul, astfel că a luat la rând toate atelierele din oraş care confecţionau ştampile. Şi în final a aflat şi adevărul – Baciu, într-adevăr îi sustrase din locuinţă actul de identitate şi îl folosise pentru confecţionarea unei alte ştampile, cea originală fiind acasă la Bucunea, depozitată în alt loc faţă de cel în care erau actele firmei. Drept urmare, Georgeta Bucunea s-a dus aţă acasă la Baciu şi i-a cerut ştampila nou confecţionată în numele ei. Iniţial, Baciu nu a recunoscut că ar fi făcut aşa ceva, însă în final a cedat şi i-a predat Georgetei Bucunea şi noua ştampilă. Din acest punct, drumurile celor două s-au despărţit. După mai multă vreme, abia când procurorii intraseră pe fir şi a fost chemată la audieri, Georgeta Bucunea şi soţul ei aveau să afle despre faptul că firma pe care o preluaseră fusese anterior controlată de inspectorii fiscali, şi că Virgil Claudiu Coman retrăsese din conturile firmei sume considerabile de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.