Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) va cheltui curând din bugetul propriu aproximativ 900.000 de lei (nouă miliarde lei vechi) pentru „reparaţii curente clădire garaje şi birouri”.
Suma alocată pentru reparaţia clădirii care adăposteşte garajele şi o serie de birouri ale instituţiei vine după ce Consiliul Judeţean a mai alocat din 2008 încoace sume importante de bani pentru modernizarea clădirii dar şi pentru celebra de acum Cruce de la Piatra Fântânele.

Chiar dacă este criză încă, administraţia judeţului Bistriţa-Năsăud plănuieşte ca în curând să înceapă noi lucrări pe banii publici. Pe 6 octombrie, CJ BN va atribui prin licitaţie, lucrările de reparaţii curente ale clădirii ce adăposteşte garajele instituţiei dar şi câteva birouri. Valoarea lucrărilor este estimată la 880.803 lei, în lei vechi peste 8,8 miliarde.

Liviu Rusu, preşedintele CJ BN, continuă seria investiţiilor îndrăzneţe, dar nu foarte urgente pentru instituţia pe care o conduce. După ce s-a renovat clădirea în care funcţionează Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, lucrare prevăzută la o valoare de aproximativ 1,4 milioane lei (14 miliarde lei vechi), acum se intenţionează demararea lucrărilor de renovare a clădirii care adăposteşte garajele instituţiei, valoarea fiind una foarte apropiată. Cu toate că în decursul a doi ani preţurile au mai crescut, dimensiunile celor două imobile sunt incomparabile.
Dar pe ce va fi cheltuită suma prevăzută pentru reparaţia garajelor? În momentul de faţă la parterul imobilului se regăsesc şase încăperi pentru garaje auto, o încăpere folosită pentru spălarea autoturimelor, o încăpere pentru reparaţii curente a autoturismelor dotată cu un elevator, un grup social, magazie, hol şi casa scării. La etaj există opt încăperi pentru birouri, un grup socvila, hol şi casa scării. Tot la etaj se află şi două balcoane, de o parte şi de alta a clădirii.
Potrivit memoriului tehnic, lucrările propuse sunt în cea mai mare parte de desfacere a pardoselilor existente şi înlocuirea acestora cu granito-gresie antiderapantă şi antiacidă în garaje şi atelier auto, gresie în grupurile sociale şi parchet în birouri. Pereţii vor fi gletuiţi în garaje, în spălătoria auto şi grupurile sanitare aceştia vor fi placaţi cu faianţă, iar în birouri vor fi placaţi cu gips carton şi gletuiţi. Piesele de tâmplărie vor fi şi ele înlocuite. Astfel, uşile de acces auto vor fi înlocuite cu uşi automatizate la garaje şi atelierul de reparaţii auto, vor fi montate uşi şi ferestre de tip PVC la grupurile sanitare şi magazie, iar pentru birouri uşile şi ferestrele existente vor fi înlocuite cu tâmplărie din lemn stratificat (stejar). În ceea ce priveşte balcoanele, acestea vor fi acoperite şi închise cu tâmplărie de lemn stratificat şi geam termoizolant. De asemenea, şarpanta din lemn şi învelitoarea clădirii vor fi înlocuite complet, iar pardoseala podului va fi izolată cu vată bazaltică.
Cât priveşte exteriorul imobilului, potrivit aceluiaşi memoriu tehnic, aici se are în vedere refacerea tencuielilor la faţade, consolidarea şi refacerea unor pereţi exteriori, izolarea termică, tencuirea şi zugrăvirea pereţilor exteriori. De asemenea, soclul clădirii va fi reparată şi tencuită cu BAUMIT, iar burlanele şi jgheaburile vor fi şi ele înlocuite. Totodată, stocatura din scândură ce apare la nivelul podului va fi înlocuită cu scândură jeluită şi fălţuită din lemn de brad, tratat ignifug şi hidrofug cu baiţuri şi lacuri speciale.
De menţionat că suprafaţa desfăşurată a imobilului este de circa 400 de metri pătraţi.

Iniţiativa conducerii CJ BN nu a rămas fără ecou în rândul opoziţiei, cu atât mai mult cu cât după spusele consilierului judeţean social-democrat Daniel Suciu această investiţie nu a trecut prin Consiliul Judeţean şi nici nu a fost specificată la documentele ultimelor „corecţii” ale bugetului din august. „Eu nu ţin minte să fi aprobat în vreo şedinţă de Consiliu Judeţean suma de opt miliarde pentru reparaţii garaje. Doar dacă nu au alocat această sumă din bugetul aparatului propriu, al aparatului. Însă oricum suma mi se pare imensă pentru nişte garaje. Clădirea este de zece ori mai mică decât cea a Consiliului Judeţean”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul judeţean social-democrat Daniel Suciu.
De unde anume s-au alocat banii necesari pentru reparaţiile imobilului care adăposteşte garajele şi câteva birouri ale instituţiei ne-a lămurit directorul economic al CJ BN, Viorel Tiniş. „Este o lucrare capitală a unei clădiri proprietate privată a Consiliului Judeţean. Ele au fost prinse iniţial la aprobarea bugetului, dar au fost prinse per total cheltuieli de reparaţii, din bugetul propriu al nostru, al Consiliului”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Viorel Tiniş.

Pe lângă reabilitarea clădirii Consiliului Judeţean din anii trecuţi, multe discuţii aprinse a iscat şi alocarea unor sume de bani pentru amenajarea Crucii de la Piatra Fântânele, înaltă de 31 de metri. Iniţial, pentru acest obiectiv, realizat printr-un parteneriat între CJ BN şi Mitropolia Clujului, au fost alocaţi circa 250.000 de euro în vederea construirii soclului, însă în final valoarea investiţiei a fost de circa 1,5 milioane euro.
De altfel, cu această investiţie de la Piatra Fântânele, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a figurat şi pe lista Raportului Curţii de Conturi pe 2010, caz în care inspectorii financiari contabili au depistat în urma controlului 138.000 de lei, care nu puteau fi justificate:
,,Consiliul Judeţean a înregistrat cheltuieli fără temei legal ocazionate de confirmarea şi acceptarea la plată a unor lucrări de montaj a structurii metalice a obiectivului de investiţii în condiţiile în care execuţia lucrărilor în cauză nu a fost probată cu documente justificative”, scriu inspectorii în raport.
De altfel, lista decontărilor cu probleme a Consiliului Judeţean a fost lungă: 775.000 de lei din majorarea nelegală a preţurilor pe parcursul unor lucrări de investiţii peste preţul prevăzut în contract, 130.000 de lei din lucrări plătite, deşi proiectantul a renunţat la ele, plus alte 473.000 de lei din majorarea preţurilor peste contractul iniţial la lucrări de drumuri. Per total, inspectorii Curţii de Conturi au constatat la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, plăţi decontate nelegal pentru lucrări de investiţii şi reparaţii în sumă 1.552.691 lei.


Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.