A început judecata pe fond a doctorului Gheorghe Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN), acuzat de procurorii bistriţeni de comiterea unor infracţiuni de corupţie.

Dinică a intrat în vizorul oamenilor legii din cauza unor controale efectuate de aceştia la o societate comercială – SC Dany & Cos SRL, al cărui administrator – Vasile Duca – era suspectat de infracţiuni de evaziune fiscală. Necazul lui Dinică a pornit se pare din cauză că acesta „a picat” pe o interceptare a telefonului lui Duca, moment în care angajatul DSVSA îl anunţa pe omul de afaceri că urmează să fie controlat de oamenii legii.

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au finalizat ancheta cu privire la faptele doctorului Gheorghe Dinică în luna august când au decis să îl trimită în judecată. Angajatul DSVSA BN este acuzat de:

  • luare de mită,constând în faptul că în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, cu atribuţiuni de control, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 41 ocazii), a pretins şi a primit sume de bani şi diverse produse, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu vizând efectuarea de controale inopinate, anunţând în prealabil verificările şi neluând măsuri de sancţionare;
  • folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase,constând în faptul ca în aceeaşi calitate, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 15 ocazii), a transmis reprezentanţilor societăţilor comerciale unde urmau a fi efectuate controalele, informaţii, favorizând remedierea unor eventuale deficiente;
  • abuz în serviciu,constând în faptul că în calitate de medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, la data de 05.02.2015, a folosit ambulanţa în interes personal, cauzând un prejudiciu de 167 lei;
  • fals intelectual,constând în faptul că în aceleaşi împrejurări, a încheiat acte necorespunzătoare adevărului, pentru a justifica folosirea ambulanţei în interes personal;
  • tentative la abuz în serviciu,constând în faptul că în aceeaşi calitate, în aceeaşi perioadă, a încercat să folosească, cu o altă ocazie, ambulanţa în interes personal.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Gheorghe Dinică a făcut pe binefăcătorul unor administratori de societăţi comerciale sau al unor persoane fizice autorizate de prin 2013. Pe lista anchetatorilor figurează nume de pe piaţa producătorilor de produse de panificaţie binecunoscute în judeţ, precum SC Bachiş SRL, SC Gama SRL, SC Auto-Valmar SRL, pe care Gheorghe Dinică, în calitate de angajat al DSVSA BN, i-a anunţat despre iminentele controale care urmau să aibă loc. Nu sunt doar aceste nume pe listă, fiindcă aceasta este mult mai lungă.

De pe urma „binefacerilor”, Dinică a beneficiat de diverse sume de bani, nu foarte mari, şi de produse de panificaţie sau alimentare.

 

Cum a intrat în vizorul procurorilor

Activitatea sa de culise a dat de bănuit procurorilor în 2014, pe când Duca Vasile, administratorul SC Dany & Cos SRL, era anchetat „pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, deţinerea şi comercializarea de produse accizabile (alcool) în afara antrepozitului fiscal şi spălare de bani”.

„Pentru probarea faptelor în acest dosar s-a solicitat şi s-a obţinut mandat de supraveghere tehnică, iar între măsurile de supraveghere a fost şi aceea de interceptare a convorbirilor şi comunicărilor telefonice ale numitului Duca Vasile.

Tot în acelaşi scop, organul de cercetare penală a organizat în cursul lunii martie 2014 activităţi de control la magazinele SC Dany & Cos SRL Bistriţa, împreună cu organe de control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Într-una din echipele de control a fost cooptat şi inculpatul Dinică Gheorghe, care însă în două rânduri anterior controlului a purtat discuţii cu Duca Vasile şi l-a avertizat cu privire la controalele ce se vor efectua în magazinele unităţii sale.

Ulterior, în cursul lunilor mai-iunie 2014, inculpatul DinicăGheorghe a continuat să poarte discuţii cu administratorii unor societăţi comerciale cărora le-a transmis că urmează să se efectueze controale de către funcţionari din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud, lăsând impresia că asemenea fapte sunt comise pentru a primi de la aceste persoane sume de bani”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

 

Cu informaţii aflate la locul de muncă, poza în protector

Anchetatorii mai spun că în relaţiile de serviciu cu administratorii societăţilor comerciale controlate, Dinică şi-a creat o reputaţie de persoană de sprijin necondiţionat şi care avea disponibilitatea de a asigura o „protecţie informativă”. Mai precis el poza în protectorul administratorilor societăţilor comerciale vizate de control, promiţându-le că va anunţa toate controalele ce se efectuează de către funcţionarii DSVSA BN, indiferent de caracterul acestora, fie ele şi inopinate, efectuate de el sau de colegii săi, dar şi pe cele efectuate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, numiţi de Dinică în convorbirile telefonice „coloraţi”, şi care vizau inclusiv constatarea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Informaţiile cu privire la controalele care urmau să fie efectuate de funcţionarii DSVSA BN, Dinică le afla de la şedinţele de la locul de muncă.

Indulgenţa acestuia faţă de societăţile comerciale controlate rezultă şi din evidenţele DSVSA BN – registrul de contravenţii, unde sunt apar înscrise doar două contravenţii aplicate de Dinică în perioada 2014 – 2015, în timp ce colegii săi figurează cu 3- 5 contravenţii constatate în fiecare lună.

 

S-a folosit şi de Ambulanţă

Procurorii susţin că Gheorghe Dinică s-a oferit chiar să achite taxa pentru controalele efectuate de angajaţii DSVSA BN, iar atitudinea de serviabilitate a acestuia a ajuns să sugereze administratorilor sau rudelor acestora vizate de controale să sune la 112să spună că au anumite afecţiuni, iar el va merge cu echipajul de urgenţă să ridice documentele societăţii supuse procedurii de evaluare.

„Acest comportament al inculpatului Dinică Gheorghe era folosit de acesta pentru a le crea persoanelor controlate sentimente de «îndatorare» şi să le determine pe acestea să-i facă unele «atenţii», sau să-l împrumute cu sume de bani pe care nu le mai restituia.

 

Suta de lei per avertizare

Inculpatul Dinică Gheorghe obişnuia să se deplaseze după controalele pe care le făcea el sau colegii săi la scurt timp (o zi, două zile până la o săptămână) şi solicita sume de bani, uneori invocând probleme legate de cheltuieli cu autoturismul (avarii, asigurare, alimentarea cu carburanţi), datorii la jocuri de noroc, cheltuieli pentru fiica sa, susţinând că doreşte sume de bani, uneori cu titlu de împrumut, alteori cerea produse de panificaţie sau patiserie, pentru perioada sărbătorilor sau pentru zilele de naştere a soţiei şi fiicei sale, fiind evident că inculpatul se baza pe relaţiile sale de serviciu «cultivate» în modalitatea descrisă mai sus. Bunurile primite de inculpat erau recompense pentru serviciile pe care acesta le făcea: anunţarea controalelor, indulgenţă la viitoarele controale, în sensul că nu lua măsuri de sancţionare contravenţională sau de altă natură legate de funcţionarea unităţilor controlate sau sfaturi profesionale pe care le oferea administratorilor societăţilor comerciale şi la care era obligat conform atribuţiilor de serviciu”, precizează procurorii în rechizitoriu.

Suma de care Gheorghe Dinică a beneficiat pentru fiecare anunţ cu privire la controalele care urmau să fie efectuate este de 100 lei, iar totalul varia în funcţie de numărul acestora. Astfel, unii administratori i-au plătit lui Dinică sume care variau între 200 lei până la 800 lei care vezi doamne erau sub formă de împrumuturi. Împrumuturi pe care acesta nu le-a mai restituit vreodată. Pe lângă bani şi produsele de panificaţie şi patiserie însă, Dinică a primit pomi de Crăciun, miei, ţigări, ciocolată, ulei, zahăr, fursecuri.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Dinică şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, beneficiind în 41 de rânduri de sume de bani,produse de panificaţie, patiserie, bunuri alimentare, dar şi alte bunuri care nu i s-ar fi cuvenit legal, în perioada 2011 – 2015. Totodată s-a folosit de informaţii care nu erau destinate publicităţii de 105 ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.