Șandru Gabriel Marius, fost consilier județean sălăjean – subaltern pe linie politică al ministrului de Interne Lucian Bode – și partener de afaceri cu omul de afaceri din Câmpia Turzii, Gligor Dandoci, este pe cale să scape de o condamnare definitivă de 8 ani și jumătate pentru evaziune fiscală. Șandru a primit o condamnare definitivă la începutul anului trecut într-un dosar în care procurorii au descoperit că deschidea firme, pe mai multor persoane fără adăpost, pe care le implica într-un circuit evazionist. Luna aceasta, Curtea de Apel Cluj a admis, în principiu, o cerere de contestație în anulare a sentinței de condamnare.
În cadrul unei ședințe de judecată în care omul de afaceri Gabriel Șandru încearcă să scape de o condamnare pentru evaziune fiscală primită la începutul anului trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis o cerere de contestație în anulare a sentinței.
”În temeiul art. 431 Cod procedură penală, cu trimitere la art. 426 lit. b C.proc.pen., admite în principiu contestaţia în anulare promovată de contestatorul apelant-inculpat Şandru Gabriel Marius împotriva deciziei penale nr. 68/A/21 ianuarie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosar nr. 2285/84/2015.În temeiul art. 430 Cod procedură penală respinge cererea de suspendare a executării Deciziei Penale nr. 68/21 ianuarie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosar nr. 2285/84/2015, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare” arată soluția pe scurt a judecătorilor FIRICEL Luminiţa-Maria și GÎLCĂ Mihai-Iulian.
Dacă, ”admiterea în principiu” a acestei contestații va deveni o admitere ”în fapt”, atunci decizia de condamnare a fostului politician și om de afaceri va fi anulată, iar Șandru va fi eliberat din închisoare.
Șandru Gabriel Marius a fost consilier județean sălăjean, subaltern pe linie politică al ministrului de Interne, Lucian Bode, și partener de afaceri cu Gligor Dandoci, un om de afaceri cunoscut în zona Câmpia Turzii.
După ce a fost condamnat, Șandru a mai depus cereri de contestație în anulare anul trecut, dar i-au fost respinse. Completul de judecători format din MARIAN Mihăiţă Lucian și LUPEA Adina Daria, de la Curtea de Apel Cluj au respins prima cerere, dar el a reformulat-o. La a doua judecare cererea a ajuns la PURICE Delia și MOLDOVAN Daniela Anca, judecători în cadrul Curții de Apel Cluj. Inițial, au admis cererea în principiu, dar rezultatul final al sentinței a fost de respingere a solicitării.
Boschetari recrutați să fie administratori de firme
Potrivit procurorilor, în perioada 2005 – 2006, Gabriel Șandru a omis înregistrarea în contabilitate a veniturilor realizate, cauzând un prejudiciu de 285.153 lei (din care 156.284 lei TVA, iar 128.869 lei impozit pe profit). În calitate de director general al SC CONSGRUP AMG, în perioada 2006- 2007, a înregistrat cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, cauzând un prejudiciu de 415.008 lei (din care 225.290 lei TVA, iar 189.718 lei impozit pe profit), în această infracțiune fiind absorbite și actele de complicitate executate de același inculpat, în calitate de administrator al unei alte firme, constând în întocmirea facturilor fiscale fictive, folosite apoi la CONSGRUP AMG S.R.L.
Din dosarul de evaziune fiscală reiese că în cadrul afacerilor controlate de Șandru erau recrutați oameni ai străzii care deveneau administratori ai firmelor care au făcut parte din circuitul de evaziune
Unul dintre martorii dosarului povestește că în cursul anului 2005 a fost abordat de către mai multe persoane de etnie rromă din Hîrlău, care i-au propus să preia o societate comercială. Martorul a declarat că a acceptat cererea menționată anterior și că a semnat niște documente la Camera de Comerț și Industrie din Iași. De asemenea, acesta a mai arătat că nu știe ce a semnat întrucât nu știe să scrie și nici să citească, însă a fost informat că a devenit administratorul S.C.Helius Tot S.R.L., fără a primi însă vreun document al acestei societăți. Din aceeași declarație a mai rezultat că el trăiește pe stradă, din cerșit, nu a derulat niciodată nicio activitate comercială în cadrul societății Helius Tot S.R.L. și că nu îl cunoaște pe Gabriel Șandru.
În cadrul aceluiași dosar, omul de afaceri a încercat să se disculpe, afirmând că nu s-a ocupat de administrarea societății și de evidențele contabile ale acesteia. Însă, facturile emise de către societate în care au fost consemnate veniturile realizate sunt scrise de către Șandru, toate operațiunile bancare ale societății din perioada 2005-2006 derulate prin contul societății deschis la Raiffeisen Bank au fost efectuate de către el, la fel ca și gestionarea livrărilor de mărfuri și lucrări prestate de către societate.
Fără circumstanțe atenuante
În cadrul sentinței de condamnare s-a arătat că nu s-a justificat reținerea de circumstanțe atenuante, ”neputându-se constata nici un bun comportament al inculpatului anterior săvârșirii faptelor, raportat la mențiunile înscrise în fișa sa de cazier judiciar, chiar dacă acesta nu a suferit condamnări, a fost cercetat și i s-au aplicat două sancțiuni administrative tot pentru infracțiuni de natură economică, dar nici un comportament bun pe parcursul desfășurării procesului penal, inculpatul prin comportamentul său contribuind în mod semnificativ la tergiversarea soluționării cauzei, apreciindu-se de altfel că își exercită abuziv drepturile procesuale și fiind chiar amendat de către instanță. De asemenea, raportat la gravitatea sporită a activității infracționale reținute în sarcina inculpatului, la perseverența infracțională a acestuia și lipsa totală de respect față de valorile sociale ocrotite de legea penală, la care s-au adăugat alte împrejurări de fapt în favoarea inculpatului, de natură a determina coborârea pedepsei sub minimul special prevăzut de lege. (…) Un aspect legat de săvârșirea faptei și care în opinia judecătorului sporește gravitatea faptei și implicit periculozitatea inculpatului, justificând aplicarea unei pedepse orientate spre maximul special prevăzut de textul incriminator a fost reprezentat de modul efectiv în care inculpatul a acționat, astfel cum a fost el redat cu ocazia expunerii stării de fapt, în esență, prin folosirea propriilor societăți pentru obținerea unor avantaje patrimoniale determinate din diminuarea obligațiilor către stat, dar și prin folosirea unor persoane cu condiție materială precară și lipsite de pregătire, pentru a putea ascunde activitatea infracțională desfășurată”, se arată în motivare.
A cerut achitarea
În cadrul primei contestații, care a fost respinsă, Șandru a cerut rejudecarea cauzei și achitarea sa pentru ambele fapte de evaziune fiscală ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale și înlăturarea formei agravante a infracțiunii. El a achitat prejudiciul ca urmare a instituirii sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor sale imobile, că prejudiciul cauzat este situat sub limita de 50.000 euro, respectiv, 100.000 Euro si că sunt incidente astfel pentru ambele fapte dispozițiile art. 10 din lege, înlăturarea măsurilor asiguratorii sau menținerea acestora în măsura dovedirii prejudiciului.
În motivarea respingerii contestației, Curtea de Apel Cluj a arătat că ”în mod corect prima instanța a reținut că, în cauză, nu se poate adopta o soluție de achitare, astfel cum a solicitat inculpatul instanta de fond si în apel întrucât probele administrate în faza de urmărire penală și în faza de cercetare judecătorească confirmă acuzațiile formulate, respectiv participarea inculpatului la întreaga activitate infracțională pentru care a fost trimis în judecată”.
Conexiuni cu lumea interlopă
Gabriel Șandru are o serie de conexiuni cu lumea interlopă. Pot fi amintite nume precum Serghei Gribenco și Serghei Gorbunov. Cei doi au fost judecați și condamnați pentru atacul asupra unei case de schimb valutar din Brașov. În urma jafului a fost împuşcat mortal un trecător care a încercat să sară în apărarea angajaţilor de la casa de schimb valutar.
Istoricul infracțional al lui Serghei Gribenco a început la Judecătoria Zalău, cu un proces pe care i l-au intentat mai multe firme. Acuzațiile au fost de înșelăciune, după ce au primit de la el cecuri fără acoperire pentru marfa livrată. Din cercetări a rezultat atunci că Gribenco a păcălit cinci societăți comerciale din Zalău, Sibiu și Pitesti prin intermediul unei firme la care deținea acțiuni, SC Nord Vest Transilvania SRL Zalau, societate la care era acționar și Gabriel Șandru.
Potrivit anchetatorilor, firma avea încheiat un contract comercial cu SC Silcotub SA Zalău pentru livrare de țeavă și alte produse finite, în baza căruia Șandru Marius Gabriel s-a prezentat la Silcotub SA împreună cu Gribenco, care s-a prezentat drept Turcanu Ghenadie, delegatul firmei pentru viitoarele livrări de mărfuri. Identitatea folosită era una falsă.
Răzvan Robu