Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa –Năsăud (IPJ BN)a tras linie la anul 2009 şi a făcut socotelile. Astfel, dacă anul trecut numărul cazurilor de criminalitate a fost mai redus, cel al accidentelor rutiere cu persoane decedate a prins amploare.

Bilanţul realizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa –Năsăud pe anul care tocmai s-a încheiat a scos la iveală faptul că în judeţul nostru criminalitatea judiciară este cea mai redusă de la nivel naţional. Asta ar fi partea bună a lucrurilor. În schimb, numărul accidentelor rutiere a crescut şi totodată anul 2009 a avut urmări tragice pentru familiile ale căror rude şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie. Şi evaziunea fiscală şi-a cam făcut de cap anul trecut, iar furturile realizate de grupuri organizate s-au extins şi ele. În rândul elevilor, infracţiunile comise în şcoli au scăzut destul de mult iar în ceea ce priveşte infracţiunile la regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, acestea au crescut cu aproape 50%, în special la Legea fondului cinegetic şi protecţia vânatului.  

Criminalitatea judiciară din Bistriţa – Năsăud, cea mai redusă din ţară

Potrivit inspectorului şef al IPJ BN, comisar şef Ioan Sidor Bodescu, criminalitatea judiciară constatată anul trecut în judeţul Bistriţa –Năsăud este cea mai redusă din România, fenomenul fiind trecut prin filtrul procurorului. Astfel, la capitolul de criminalitate constatată, judeţul nostru s-a aflat pe locul 41. „Trebuie să spunem că la 100.000 de locuitori avem o rată de aproape 259 de infracţiuni, adică cea mai scăzută rată a criminalităţii la suta de mii de locuitori din România. Noi suntem pe antepenultimul loc, ceea ce este lucru foarte bun şi dau aici exemplul Clujului care este pe primul loc în ţară la infracţionalitate. (…) De asemenea, în ce priveşte rata infracţiunilor economico – financiare avem o rată peste media pe ţară, suntem pe locul 18, puţin înaintea economiei judeţului şi a posibilităţilor economice”, a precizat Bodescu.
Potrivit raportului întocmit pe anul trecut, criminalitatea gravă este în scădere în ultimii trei ani. Astfel, în 2009, în Bistriţa –Năsăud au fost înregistrate şase cazuri de omor, două de tentativă de omor, 10 cazuri de vătămare corporală gravă, trei de lovituri cauzatoare de moarte, două cazuri de viol cu victime sub 15 ani, în total fiind 23 de astfel de cazuri. Dacă anul trecut, cazurile de vătămare corporală a scăzut la 99 faţă de cele 111 existente în 2008, numărul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe  a crescut cu 7%, mai exact 314 astfel de cazuri.

Evaziunea fiscală a luat amploare

Un al domeniu cu care se confruntă poliţiştii din Bistriţa –Năsăud este cel al evaziunii fiscale. În acest caz, în anul 2009, numărul infracţiunilor a crescut la 116, faţă de 72 înregistrate în 2008, 107 în 2007 şi 86 existente în 2006. Anul trecut au fost cercetate 77 de persoane pentru evaziune fiscală. La acest capitol, IPJ BN ocupă locul 22 la nivel naţional. Tot anul trecut, au crescut constatările de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 500.000 de euro, conform Legii 508/2004.  
Infracţiunile de evaziune fiscală reprezintă 9, 33% din totalul celor economico – financiare constatate. Din totalul dosarelor soluţionate, 21% sunt cu propunere de trimitere în judecată. În ceea ce priveşte legea CEC-ului, în 2009 au fost constatate 101 infracţiuni, reprezentând peste 8% din totalul infracţiunilor economico – financiare. În acest caz, au fost cercetate 89 de persoane.

Accidentele cu morţi au curs gârlă în 2009

Numărul accidentelor de circulaţie a crescut în mod constant în ultimii ani, în întreaga ţară. Astfel, anul trecut, numărul accidentelor rutiere înregistrate în judeţul Bistriţa – Năsăud a fost cu 6% mai mare faţă de cel existent în anul precedent. Totuşi, accidentele grave au fost mai puţine cu 20,74%, scăzând de la 135 în 2008 la 107 în 2009. O scădere a înregistrat şi numărul răniţilor grav, de la 129 în 2008 la 93 anul trecut. O creştere semnificativă a fost însă înregistrată în cazul persoanelor decedate ca urmare a accidentelor rutiere, cu 6% mai mult, fiind înregistraţi 35 de morţi. Potrivit raportului IPJP BN, în topul primelor 10 cauze care determină producerea accidentelor rutiere, s-a remarcat traversarea neregulamentară a străzilor în localităţi şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum. De asemenea, a crescut şi numărul infracţiunile rutiere, fiind o cerinţă dată de victimizarea pe drumul public. „În anul 2009 am avut 926 de infracţiuni rutiere constatate, iar aici suntem pe locul 12 pe ţară, ca şi rată, ceea ce înseamnă că noi combatem bine acest fenomen al nesimţirii în trafic, al conducerii fără permis sau al conducerii cu alcoolemie, conducerii autoturismelor neînmatriculate, părăsirea locului accidentului, cazuri întâlnite deja şi la începutul noului an 2010” a precizat comisarul şef Sidor Bodescu.

Anul trecut s-a furat în grup

Infracţiunile de furt depistate anul trecut reprezintă 20% din totalul infracţiunilor constatate. Acestea s-au diminuat cu 8% faţă de anul 2008 şi au scăzut de la 898 la 828. Dacă furturile din societăţi comerciale s-au diminuat cu 9%, iar cele din autovehicule cu 19%, numărul furturilor din locuinţe a crescut cu 5%, de la 167 la 175, cele din case de vacanţă cu 14%, iar furturile din societăţi comerciale prin efracţie au fost mai multe cu 54%. „La furt, ne clasăm pe locul 41 la nivel naţional, la tâlhărie pe locul 42, iar la infracţiuni stradale tot pe locul 42”, a informat inspectorul şef al IPJ BN, Ioan Sidor Bodescu. Potrivit acestuia, în 2009, numărul furturilor realizate de grupări organizate a crescut, fiind identificate mai multe persoane implicate într-un singur furt cu prejudicii pe măsură. „Am avut patru cauze în care nu doar numărul persoanelor a fost impresionant, ci şi numărul infracţiunilor. Într-un prim caz am avut cercetaţi cinci autori cu 20 de cauze de sustragere de bunuri şi două miliarde de lei prejudiciu. (…) Un alt grup de cinci persoane a efectuat 31 de acte de sustragere, cu un prejudiciu de peste trei miliarde de lei. (…). Ultimul caz cercetat a avut 45 de acte de sustragere cu cinci autori”, a declarat comisarul şef Sidor Bodescu.
Pentru anul 2010, reprezentanţii IJP B-N şi – au propus să continue activităţile prevăzute în planurile de acţiuni generale şi să menţină colaborarea în sistem integrat între structura publică şi cea de investigaţii criminale.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

  1. dl comisar vorbeste de72 respectiv116 evaziuni fiscale ,va rid si copii dl comisar stind pra bine ca in comunele cu multi agenti economici nr evazionistilor e cu mult mai mare,72 are com sant pe putin asa ca sa lasam vorbele goale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.