Furnizorul de apă și canal, Aquabis dă peste 35% din cifra sa de afaceri dintr-un an pentru a-și asigura curentul pentru 12 luni. 22,5 milioane de lei a pus la bătaie compania pentru achiziționarea, prin licitație, a curentului electric.
Aquabis, furnizorul de apă și canal din Bistrița-Năsăud se pregătește să cumpere curent pentru anul 2023. Compania ar avea nevoie de 7.540 de MWh de energie electrică, pentru care este dispusă să scoată din vistierie 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Pentru ce are nevoie de atâta curent Aquabis? Acesta va alimenta stațiile de tratare apă potabilă și stațiile de canalizare ape uzate și pluviale, dar și stațiile de pompare apă brută și apă potabilă, stațiile de pompare ape uzate și pluviale sau puncte de măsură parametri tehnologici.
„Compania Aquabis Bistrița are în operare în acest moment un număr de 245 de locuri de consum: mici și mari consumatori, nivele de tensiune în punctele de delimitare: 20 Kv, 0,4 Kv, și 0,230 KV. Numărul locurilor de consum este în continuă creștere, datorită preluării în concesiune a unor noi sisteme de alimentare cu apă potabilă și canalizare, respectiv a finalizării unor programe fazate de investiții pe termen mediu. (…) După finlizarea/receționarea lucrărilor de investiții Program POS Mediu, preconizate pentru anul 2023, numărul locurilor de consum cu punct de delimitare pe 20 KV, 0,4 KV va crește”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
35% din cifra de afaceri de pe un an merge pe curent
Activitatea de furnizare a energiei va cuprinde: citire, facturare, încasare a energiei electrice conform contractului de furnizare, intermedierea relației beneficiar – operator de rețea, investigarea și soluționarea la termen a sesizărilor și reclamațiilor primite de la beneficiar, informarea în scris a consumatorului în cazul unor modificări a cadrului legislativ aplicabil și a tarifelor reglementate de ANRE.
De asemenea, câștigătorul licitației va fi responsabil de furnizarea de informații privind istoricul de consum, la cererea consumatorului sau de furnizarea de energie electrică în cadrul contractului semnat, fără modificarea prețului de bază, pentru locurile de consum preluate în concesiune în perioada derulării contractului de furnizare a energiei electrice.
Pentru anul 2021, Aquabis a raportat o cifră de afaceri de 58,5 milioane de lei, un profit de 4,8 milioane de lei și datorii de 42,8 milioane de lei. În 2021, compania avea 452 de angajați. La un calcul simplu, realizăm că doar curentul pe care îl achiziționează Aquabis reprezintă peste 35% din cifra de afaceri raportată anul trecut.
În 2020, Aquabis a raportat o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei și un profit de 3,4 milioane de lei. Datoriile treceau însă de 57 de milioane de lei. În 2019, cifra de afaceri trecea de pragul de 50 de milioane de lei, ajungând la 51,5 milioane de lei. Culmea, în 2019 profitul ajungea la 6,9 milioane de lei, cel mai mare înregistrat în ultimii ani.
Aquabis are în derulare un proiect gigant de 265 de mil euro
Proiectul gigant la care lucrează furnizorul de apă Aquabis are o valoare de 265 de milioane de euro și este finanțat din fonduri europene. Acesta include nu mai puțin de 134 de localități, care aparțin de 54 de unități administrativ teritoriale. Este inclus și municipiul Bistrița, dar și celelalte trei orașe. Prin proiect vor fi prelungite rețelele de apă și canalizare și vor fi reabilitate cele vechi.
Aquabis îi are pe cap, în acest proiect, pe cei de la JASPERS (Joint Assistance to Support Projects în European Regions), un organism care oferă suport la proiectele mari finanțate din fonduri europene. Organismul nu doar că oferă suport, ci propune și modificări.
Pentru a putea face licitațiile și a putea derula proiectele, Aquabis a ales să se apuce de proiectele la care JASPERS nu a cerut clarificări. Printre proiectele întârziate se numără și cel care vizează extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Bistrița.
Probleme sunt și la Colibița, unde Aquabis face eforturi susținute să asigure alimentarea cu apă și canalizarea. La finalul anului trecut, furnizorul de apă și canal a scos la licitație extinderea alimentării cu apă la Colibița, un contract în valoare de 4,7 milioane de lei. Câștigătorul acestuia a fost Aqua Flow Construct, în asociere cu SC Global Ports`s Services SRL.
Lucrările presupun o captare nouă de suprafață, conductă nouă de aducțiune în lungime de 559 de metri, o gospodărie nouă de apă formată din două rezervoare de înmagazinare, o stație de tratare dimensionată pentru un debit de 4,83 l /secundă și o stație de pompare echipată cu două pompe active și una de rezervă. De asemenea, lucrările presupun și extinderea rețelei de distribuție în lungime de 3.639 de metri, 55 de cămine de brașamente, 3 stații de pompare apă potabilă noi pe rețeaua de distribuție și 10 cămine vane.
Proprietarii de la Colibița pun bețe în roată
Aquabis baga și 8 milioane de lei în rețeaua de canalizare din zonă. Operatorul a organizat în luna mai o licitație publică pentru contractul respectiv. Proiectul presupune extinderea rețelei de canalizare din Colibița, pe malul drept, cu 2.333 metri. În total, pentru prelungirea rețelelor de apă și canal, Aquabis cheltuiește peste 12 milioane de lei.
Stația de epurare inclusă în acest proiect va deversa apa tratată în râu. Este vorba despre o stație de epurare modernă, de ultimă generație, care va funcționa automat și va fi urmărită 24 din 24 de ore.
Toate investițiile vizează partea dreaptă a lacului și localitatea Mița. Asta în timp ce cea mai văduvită zonă când vine vorba despre utilități este malul stâng. Culmea, Aquabis a avut disponibilitatea să investească și acolo dar s-a bătut de refuzul proprietarilor din zonă, care refuză să lase furnizorul să lucreze pe terenul lor. De asemenea, cei care mai vând teren în zonă nu vor să îl dea celor de la Aquabis, pe motiv că se va devaloriza dacă acolo apare o stație de tratare.
„Rămâne partea mal stâng și asta nu din cauza noastră și nici a Consiliului Județean care inițial alocase fonduri și pentru malul stâng. Ne-am plimbat cu Primăria de la Bistrița-Bârgăului și Tiha Bârgăului prin pădure pe acolo, pe malul stâng ca să găsim locații pentru stația de epurare. Ca și sursă de apă am găsit, dar n-a vrut nimeni să vândă teren în apropiere de lac sau coada lacului să amplasăm stația de apurare, pe motiv că pe urmă scade valoare terenului în zonă. A fost multe promisiuni, multe negocieri, multe întârzieri, d-asta s-a întârziat atât de mult cu licitațiile pentru că a trebuit să mergem cu amândouă odată”, a explicat directorul Aquabis, Ion Șandru, într-o conferință de presă.
Printre cei care au pus bețe în roate operatorului s-ar număra inclusiv Uniunea Comunelor Grănicerești. Se pare că Uniunea revendică un drum pe malul stâng, iar reprezentanții acesteia n-au vrut nici în ruptul capului să permită lucrările acolo.
Scris de ANDREEA MOLDOVAN