Misiunea Fundaţiei „Inocenţi” este aceea de a oferi sprijin copiilor şi familiilor acestora aflaţi în nevoie, pentru a avea o viaţă mai bună.

Fundaţia are scop umanitar şi e constituită ca persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, fără caracter politic sau religios, cu caracter non-profit şi deserveşte copii şi familiile acestora, fără a face nici un fel de discriminare legată de naţionalitate, sex, religie, apartenenţă politică.

Începutul – Romanian Children’ s Relief

Romanian Children’ s Relief şi-a început activitatea în primăvara anului 1990 după ce, într-un ziar din afara ţării a apărut un documentar însoţit de imagini, în care era prezentată situaţia grea în care se găseau copiii orfani din România după revoluţia din 1989 şi, de asemenea, starea în care se găseau la vremea respectivă secţiile de pediatrie ce se confruntau cu o epidemie de SIDA.

În urma citirii articolului din presă, un grup de oameni în New England, SUA, s-au adunat în primăvara anului 1990 şi au pus bazele organizaţiei Romanian Children’ s Relief (RCR). Această organizaţie este non-profit, non-guvernamentală şi cu baza în Statele Unite ale Americii, iar în anul 1998, RCR a înfiinţat Fundaţia „Inocenţi”, o organizaţie înregistrată legal în România.
Primul transport de ajutoare a fost trimis de RCR către România în anul 1990.
Astăzi, angajaţi profesionişti români lucrează la RCR/Fundaţia „Inocenţi”, în spitale, orfelinate, în programul adresat asistenţilor maternali şi în familii biologice.

Investiţii de milioane de dolari în specialişti

De-a lungul anilor trecuţi din 1990 până acum, RCR / Fundaţia „Inocenţi” a investit peste două milioane de dolari în proprii specialişti, în servicii de sprijin a sistemului de asistenţă maternală, în transporturi cu ajutoare (în special medicamente şi echipament medical), în materiale de suport pentru activităţi cu caracter educaţional, în programe de schimb cultural şi educaţional, în taxe de şcolarizare şi nenumărate ore de instruire şi training profesional în domeniul dezvoltării copilului, pentru profesioniştii din domeniu.

Bugetul acestei organizaţii depăşeşte suma de 230.000 de dolari pe an şi este obţinut din donaţii, sponsorizări şi din granturi, sumă cu ajutorul căreia sunt susţinuţi financiar toţi angajaţii fundaţiei şi cei peste 100 de voluntari în România. Trebuie menţionat faptul că suma se dublează dacă la cele enumerate se adaugă serviciile de instruire şi traininguri, sprijinul oferit familiilor şi angajaţilor, dar şi alte materiale trimise în România.

Voluntariat la nivel de membrii ai Consiliului Director

Membrii Consiliului Director, atât partea americană cât şi cea română, lucrează voluntar, iar aşteptările fundaţiei sunt acelea de a recruta noi voluntari în echipa deja formată şi de a-i implica în ajutorarea copiilor aflaţi în dificultate şi a familiilor acestora.

Foarte important de reţinut este că Fundaţia „Inocenţi”, nu este o agenţie de adopţie sau o organizaţie cu implicaţii religioase.
De la creare şi până în prezent organizaţia a fost martora unor situaţii dramatice în ceea ce priveste situaţia copiilor abandonaţi din Romania, fiind una din primele organizaţii de caritate care a ajutat la schimbarea acestei situaţii, asigurând suport individualizat fiecarui copil.

Copii abandonaţi tot mai mulţi

Numărul de beneficiari a crescut de la an la an, de la câteva zeci de copii pe an, la peste 1200 şi numărul este în creştere. Principalele categorii de beneficiari sunt copiii abandonaţi, instituţionalizaţi şi post-instituţionalizaţi, iar mai recent, copiii cu deficienţe.

Din perspectiva rezultatelor profesionale, Fundaţia „Inocenţi” a avut şi continuă să aibă rezultate de excepţie, singurul aspect care a umbrit însă activitatea acestora, reprezentându-l deprecierea brutală a cursului de schimb a USD faţă de leu, ceea ce a făcut ca la un moment dat aceştia să piardă mai bine de un sfert din bugetul alocat la acel moment.
Pentru anii care urmează, fundaţia doreşte să îmbunătăţească şi să diversifice serviciile pe care le prestează în acest moment, iar ca perspectivă strategică, doresc să-şi focalizeze atenţia şi resursele pe servicii de intervenţie timpurie, în special pentru copii cu vârste mici.

Depistarea cazurilor

Cazurile copiilor sunt supravegheate în general de doctori sau asistenţi sociali, iar Fundaţia se sesizează din oficiu doar atunci când sunt copii fără însoţitor sau aflaţi în dificultate, în Departamentul Pediatrie al Spitalului Judeţean Bistriţa – fiecărui caz în parte i se alocă, în medie, o oră de documentare.

Copiii identificaţi cu nevoi speciale beneficiază de un program de 4 ore / zi la Camera de Joc, iar sesiunile de intervenţie sunt desfăşurate în mod egal de către toţi specialiştii.

Servicii oferite de specialişti

Evaluările – serie de probe în diverse arii (emoţional, motor, limbaj, gândire)- în urma cărora se acţionează în funcţie de nevoia copilului realizând un plan de intervenţie – reevaluările se fac o dată la trei luni.

Grupurile de suport oferă activităţile de informare a mamelor cu privire la alimentaţia şi dezvoltarea neuro-motorie a noului născut, sugarului, copilului preşcolar, şcolar şi adolescent.
Stimularea neuro-psiho-motorie şi afectivă constă în terapie ludică – jocuri în grup sau individual adresate copiilor: jocuri educative, jocuri de autocunoaştere, jocuri de creativitate, jocuri de strategie, etc.
Grupul de discuţii se desfăşoară în funcţie de nevoile grupului: informare, suport, dezvoltare parentală, evaluări, grupuri de suport.
Terapia ludică presupune jocuri în grup sau individual, adresate copiilor: jocuri educative, jocuri de autocunoaştere, jocuri de creativitate, jocuri de strategie, etc.

Parteneri şi colaboratori

În sprijinul Fundaţiei „Inocenţi” Bistriţa au venit o serie de parteneri şi colaboratori, printre care RCR, Romanian Children’ s Relief, Spitalul Judeţean Bistriţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Autoritatea de Sănătate Publică, scopul acestora fiind pe de o parte acela de a oferi servicii specializate copiilor, în special celor spitalizaţi pe perioade lungi de timp pentru a se putea dezvolta normal si armonios, iar pe de altă parte de a informa şi consilia mamele în vederea întăririi capacităţilor parentale. Printre obiectivele urmărite este şi acelea de a preveni apariţia hospitalismului la copii sau reducerea consecinţelor acestuia, stimularea dezvoltării cognitive a copilului mic pe diverse căi – activităţi de literatură şi educaţie timpurie – şi reducerea numărului de copii abandonaţi în spital.


Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.