Astăzi, la împlinirea a 70 de ani de la deportarea a mii de evrei din judeţul Bistriţa-Năsăud, în municipiul Bistriţa s-a desfăşurat un ceremonial de comemorare a Zilei Holocaustului în România. Evenimentul a avut loc la Monumentul Deportaţilor ridicat în faţa Centrului Multicultural Sinagoga Bistriţa.

„Puțină lume știe de Ziua Holocaustului, printre tineri e chiar subiect tabu. Tinerii nu știu ce este un progrom, masacru, Holocaust, exterminare. Au auzit de Auschwitz, dar nu pot să-l definească. În 9 octombrie 1941 a început exterminarea evreilor în lagărele din Transnistria. Holocaustul nu reprezintă doar problema evreilor, ci a tuturor românilor. Epurarea etnică a afectat atât evreii și țiganii, cât și populația românească. Holocaustul a lăsat urme adânci în conștiința noastră”, a precizat Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor.

„Și aici la noi s-au întâmplat lucruri pe care logica firească refuză să le catalogheze. Faptul că s-a declanșat un progrom împotriva evreilor, o minte sănătoasă refuză să accepte așa ceva. Mulți din cei vinovați au reușit să corupă mințile tinere, spunându-le că nu a fost așa ceva. În plan local, lumea spunea că doar nemții au făcut, la noi a fost bine. Știm cine sunt vinovații: primarul de atunci, șeful Poliției de atunci, șeful acelui lagăr din Dealul Târgului. Nu numai ei au fost vinovați. Unii oameni i-au ascuns pe evrei și și-au riscat viața, dar au fost și unii care au pârât autorităților. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, numai așa ne vom putea privi în ochi. Comunitatea evreilor din Bistrița este redusă la câteva persoane. Avem datoria să păstrăm ceea ce au realizat evreii din Bistrița, nu numai din punct de vedere material, Sinagoga, case, dar și acel spirit gospodăresc, organizatoric, flexibilitatea comercială, care s-au imprimat în societatea bistrițeană. Sinagoga este un punct prin care memoria evreilor bistrițeni se transmite la fiecare cetățean amator de cultură. Deraieri ca acelea nu trebuie să mai existe niciodată. Aduc un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului”, a completat Ovidiu Crețu.

La eveniment au mai fost prezenți prefectul Ioan Țintean, senatorul Dorin Dobra, vicepreședintele CJ Dorin Popescu , subprefectul Ovidiu Frenț, viceprimarul George Avram, consilierul local Alexandru Toniuc, președintele Camerei de Comerț și Industrie-Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, directorul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, directorul APM BN, Sever Roman. După discursuri, oficialitățile au depus coroane de flori la Monumentul Deportaților de pe str. General Grigore Bălan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.