Leoni Wiring Systems România, cu sediul principal în Bistriţa, este implicată într-un scandal de proporţii după ce persoane necunoscute, deocamdată, au jefuit compania de circa 40 de milioane de euro. Banii au fost transferaţi în conturile unei firme de directoare financiară, care se pare că a căzut în plasa unor hackeri ce au clonat e-mailurile unor directori ai companiei, singurii în măsură să dea undă verde atunci când este vorba de transferuri de sume semnificative de bani în cadrul unor tranzacţii. Primele informaţii arată că banii ar fi ajuns în conturile unei firme din Cehia.

 

La sediul companiei din Bistriţa au descins, săptămâna trecută procurorii bistriţeni care au luat la puricat documentele firmei. Fiind vorba de o sumă foarte mare, ancheta a fost preluată de DIICOT.

Frauda a fost descoperită de oficialii Leoni în urmă cu circa trei săptămâni, la patru zile de la incident fiind postat şi un anunţ oficial pe site-ul principal al companiei. Autorii fraudei, neindentificați până în prezent, au folosit acte de identificare și documente false pentru a recruta fonduri de 40 milioane de euro către conturi din străinătate, potrivit companiei. Leoni nu a dat detalii suplimentare, însă a precizat că infrastructura IT și securitatea datelor stocate de companie nu au fost afectate.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (…) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial în data de 16 august.

Totodată, Leoni a precizat că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate, iar Consiliul de Administraţie a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens.

De asemenea, compania a mai anunţat că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului, dar şi faptul că a fost depusă o plângere penală la Poliţie pentru a fi demarată o anchetă în acest caz.

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel material. Efectuarea operațiunilor Leoni este în conformitate cu previziunile”, s-a mai precizat în comunicatul de presă.

Anunţul a afectat acţiunile Leoni, care s-au depreciat cu 7,7% în urma publicării comunicatului, ajungând la 32,84 euro/unitate.

Plângerea penală a fost înaintată de oficiali Leoni, organelor de cercetare penală, în aceeaşi zi în care s-a anunţat şi frauda de circa 40 de milioane de euro, aspect confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prim procurorul adjunct Angela Sîngeorzan.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului Bistriţa-Năsăud, este vorba de o fraudă de 37.380.250 de euro şi întrucât valoarea este foarte mare, iar avocaţii companiei se referă în plângere la constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, fals în înscrisuri private şi orice altă infracţiune care ar rezulta din anchetă, cauza a fost declinată DIICOT.

Acum, procurorii Antimafia anchetează, deocamdată IN REM, fără a fi vizată o persiană anume, modul în care au fost sustrase cele circa 40 de milioane de euro. La începutul săptămânii trecute, anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul din Bistriţa al companiei, de unde se coordonează activitatea şi al celorlalte două sucursale din România, Arad şi Piteşti. De la sediul companiei din Bistriţa au fost ridicate, potrivit surselor noastre, documente şi au fost audiaţi martori. Printre aceştia s-au aflat inclusiv managerul general Marius Cotor, dar şi directorul financiar Carmen Marica.

Potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial,  se presupune că în spatele acestei fraude de proporţii ar sta o nişte hackeri. Aceştia au clonat practic e-mailurile câtorva directori de la sediul central din Germania al companiei Leoni şi au cerut şefei Departamentului financiar de la filiala românească din Bistriţa, Carmen Marica, să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont.

Comunicarea prin intermediul e-mail-ului era o procedură des folosită de către mai marii companiei, chiar şi atunci când era vorba despre transferul unor sume importante.

Respectând protocoalele şi ordinele, directorul financiar Carmen Marica a transferat zecile de milioane de euro în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Nu este exclus însă ca hackerii să aibă contacte în interiorul companiei, întrucât aceştia cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni. Prin urmare, odată clonate e-mailurile originale ale managerilor de la sediul central din Germania care puteau da ok-ul transferurilor sumelor de bani, teoretic, directorului Carmen Marica i-ar fi fost greu să bănuiască faptul că avea de a face cu altcineva decât superiorii săi. Cu toate acestea, anchetatorii verifică totuşi dacă nu cumva  managerul financiar, care avea responsabilitatea transferului banilor, avea sau nu cunoştinţă că în spatele adreselor de e-mail se află alte persoane şi nu superiorii săi din Germania, şi astfel să fi colaborat cu bună ştiinţă cu autorii fraudei.

marius cotor

Surse neoficiale susţin că banii ar fi ajuns într-un cont din Cehia, la o firmă numită Amboseli, care este de fapt o firmă de recrutare a forţei de muncă. În numele acestei firme au apărut anunţuri de angajare, pe unele site-uri din România: „Agentia amboseli ofera locuri de muñca pentru bărbați si femei la o fabrica de cabluri auto in orasul plzen(cehia). se ofera 85 de coroane net pe ora, asigurare medicale si asigurare socială plătită de angajator, cazare gratuite si transport la locul de munca gratuit pentru cei ce nu vor fi cazați in oras. contract legal de munca pe perioada (…)”, stă scris pe ieftine.eu, care preia de pe olx.ro.

Nu este exclus ca autorii fraudei să se fi folosit şi de numele acestei firme din Cehia pentru a-şi duce planul diabolic la îndeplinire. Dar cum autorii acestei fraude încă nu au fost identificaţi, acest aspect este doar o pistă care trebuie verificată de anchetatori.

Pe de altă parte, presupuşii hackeri nu au ales întâmplător sediul din Bistriţa, fiindcă de aici este coordonată întreaga activitate din România a producătorului german şi prin urmare, angajaţii de aici aveau acces la sume foarte mari de bani pentru efectuarea plăţilor.

Niciun oficial al Leoni de la Bistriţa nu a confirmat faptul că fraudarea s-a făcut prin intermediul filialei româneşti a companiei, deşi, culmea, plângerea a fost depusă la Poliţia din Bistriţa, înainte de a ajunge la procurorii de la Parchetul Bistriţa-Năsăud şi mai apoi la DIICOT.

Mai mult, potrivit Adevărul, când au început să circule zvonuri cu privire la percheziţiile efectuate la sediul din Bistriţa, reprezentanţii Leoni au încercat neoficial să convingă reprezentanţii mass-media că este vorba despre o verificare standard, care are loc în toate unităţile de producţie ale companiei, în urma acestui incident.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.