
Frasinul se asociază cu unul dintre cei mai mari constructori din țară, Construcții Erbașu, și intră în lupta pentru super-contractul de 100 de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură la Baza Aeriană NATO de la Câmpia Turzii. Asocierea formată din cei doi constructori se luptă cu alte companii importante din țară pentru acest contract.
5 constructori se luptă pentru contractul de 100 de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură la Baza Aeriană NATO, de la Câmpia Turzii. La licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară Sibiu, s-au depus 5 oferte: PORR Construct, asocierea Leviatan Design, Mishras Build, Ubitech Construcții SRL, Copraag Entrepreneur, Confid, Asocierea Strabag –ACI Cluj, Asocierea CON-A Operation, UTI Construction and Facility Management și asocierea Construcții Erbașu (lider) Concelex și constructorul bistrițean Frasinul.
Contractul de modernizare pentru aerodromul militar este estimat la 446 de milioane de lei și are finanțare din fonduri bugetare. Lucrările se vor întinde pe nu mai puțin de 8 ani.
Proiectul presupune realizarea facilităților minime necesare operării în condiții de siguranță a unei escadrile dotată cu aeronave de luptă multirol și dezvoltarea facilităților existente pentru asigurarea sprijinului logistic necesar.
Prin realizarea obiectivului de investiție se va asigura dezvoltarea infrastructurii existente și aducerea acesteia într-o configurație care să corespundă standardelor actuale, toate elementele de infrastructură existente la această dată urmând a fi integrate în noul proiect. Vor fi realizate și construcții noi, care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi.
Condiții stricte de securitate pentru constructor! Caietul de sarcini, la secret!
Constructorii care participă la licitație o fac, deocamdată, în orb. Specificațiile tehnice pentru execuția lucrărilor sunt anexe la caietul de sarcini, care este casificat „secret de serviciu” și va fi transmis în a doua etapă numai candidaților calificați și selectați în prima etapă.
Accesul pe șantier al antreprenorului care va pune mâna pe licitație se va asigura abia după aprobarea unei anexe de securitate și încheierea protocolului cu unitatea militară care administrează cazarma 1833 Câmpia Turzii. Accesul pe șantier al altor persoane se realizează tot în baza unui protocol încheiat cu unitatea militară.
„Căile de acces din cazarma 1833 Câmpia Turzii, precum și rețelele de utilități care vor deservi pavilioanele nou propuse sunt realizate și se află în perioada de garanție. Antreprenorul va fi responsabil pentru repararea oricăror daune aduse căilor de acces și generate de folosirea necorespunzătoare a acestor căi de către antreprenor, precum și asigurarea garanției de bună execuție pentru partea de cale de acces afectată și reparată”, se mai arată în documentele licitației, făcute publice.
Printre altele, constructorii trebuie să ceară de la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat eliberarea unei autorizații de securitate, să își ia un angajament de confidențialitate. De asemenea, operatorii economici trebuie să semneze declarații pe proprie răspundere că nu au fost condamnați în ultimii 5 ani pentru participarea la activități ale unei organizații criminale, corupție, fraudă, infracțiuni teroriste sau spălare de bani.
„În ultimii doi ani nu am îndeplinit în mod defectuos obligații contractuale, din motive imputabile mie, cum ar fi încălcarea obligațiilor în domeniul securității informației sau al securității aprovizionării într-un contract anterior și nici nu am adus prejudicii beneficiarilor contractelor. Nu s-a stabilit pe baza oricăror mijloace de probă că nu prezint capacitatea necesară pentru a evita riscurile și amenințările la adresa securității naționale”, se mai precizează într-una din declarațiile ce trebuie semnate de participanții la licitație.
Participanții la licitație care primesc caietul de sarcini sunt obligați să restituie în 15 zile toate documentele considerate clasificate pe care le primesc și să păstreze confidențialitatea informațiilor la care au avut acces. Aceștia sunt obligați ca tot în termen de 15 zile să șteargă orice informații clasificate deținute în telefoane sau laptopuri.
Licitația a ajuns deja în instanță
Deși licitația a fost lansată abia în luna decembrie 2024, aceasta a fost deja contestată și a ajuns în instanță. Leviatan Design, unul dintre constructorii care participă la licitație a înregistrat dosarul chiar luna trecută la Curtea de Apel Alba Iulia.
Instanța a venit deja cu o soluție luna aceasta la început și a dispus suspendarea judecății până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul unui dosar arbitral aflat pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Asta după ce anterior, la câteva zile după înregistrarea dosarului, instanța respingea cererea de suspendare a procedurii de atribuire formulată de Leviatan Design.
Se pare că constructorul respectiv câștigase deja o licitație acum 4 ani, pentru faza I a proiectului. Atunci, Ministerul Apărării Naționale lansase o licitație pentru realizarea infrastructurii a zonei operaționale faza I, în timp ce licitația actuală vizează faza a II-a a proiectului. Contractul pentru faza 1 a licitației avea o valoare de 493 de milioane de lei.
Constructorul susține că licitația pentru faza a doua a proiectului ar viza aceleași lucrări ca și cele desfășurate în urma câștigării licitației pentru prima fază a proiectului:
„Petenta susține că există astfel o condiție bine justificată pentru suspendarea procedurii, pentru că atât timp cât există posibilitatea și scenariul plauzibil să se deruleze două proceduri identice cu același obiect există un prejudiciu iminent și un caz temeinic justificat pentru a suspenda procedura, cel puțin până la clarificarea situației și a dreptului invocate de petentă. Se arată că, în prezenta cauză, petenta a încheiat un contract inițial pentru o execuție de lucrări identică cu cea care formează obiectul licitației restrânse demarate în prezent de către petentă”, susținea firma care a contestat licitația.
Baza 71 Aeriană este una de importanță strategică inclusiv pentru NATO. Aici sunt operate 15 aeronave multirol F-16, utilizate mai ales pentru misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO. Aici au loc periodic și exerciții sub egida Alianței Nord-Atlantice. Tot aici, Armata SUA are o structură echipată cu drone MQ-9 Reaper, capabile să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome.
Constructorul Frasinul are experiență în această zonă, realizând mai multe pavilioane pentru Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, lucrare finalizată în decembrie 2023. Pentru cele patru obiective construite în mare secret de Frasinul, constructorul a primit 16,5 milioane de euro.