Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud a primit, în comodat, pentru un an, un aparat de plasmafereză Aurora din partea unei companii private din București. Marți a fost deja recoltată plasmă de la primul donator, un bărbat din Năsăud care a fost depistat cu CoVid-19 și s-a vindecat. Plasma urmează să fie folosită doar pentru pacienţii în stare critică din Spitalul Judeţean de Urgență Bistrița, numai cu acordul acestora.
„Sunt foarte bucuros să vă anunţ că de astăzi funcţionează, la nivelul judeţului nostru, un nou tratament pentru bolnavii de CoVid prin actul de caritate făcut de domnul Florin Hozoc, directorul general al companiei Besmax Pharma Distribution. Avem cu titlu gratuit un aparat de plasmafereză Aurora care colectează plasmă convalescentă. Cu sprijinul colegilor noştri de la Centrul de Transfuzii, cu colegii doamnei doctor Beudean, această plasmă colectată va fi trimisă către Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar colegii noştri din SJU Bistriţa vor putea trata cu succes oameni care sunt în situaţie critică„, a spus preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.
Plasma colectată de la donatori vindecați de COVID-19 se folosește la pacienții aflați în stare critică, în secții de Anestezie și Terapie Intensivă și doar cu acordul acestora.
De la un donator poate fi colectată cantitatea de aproximativ 600 de ml de plasmă, cantitate cu ajutorul căreia pot fi tratați trei pacienți.
„În primul rând avem nevoie de pacienţi internaţi, cu un test pozitivla CoVid şi două teste negative pe PCR. În al doilea rând, trebuie să treacă minimum 14 zile de la însănătoşire, de la externare. Sunt cotactaţi de către noi dacă vor să vină să doneze sânge. Cei care vor să doneze pot să vină din două în două săptămâni”, a explicat dr. Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii de la Bistriţa.
Primul donator a fost deja prezent azi la Centrul de Transfuzii, fiind un bărbat din Năsăud.
„Trebuie să-i verificăm din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să trimitem sânge la Institutul de Hematologie Bucureşti pentru a se face un set de analiză, facem inclusiv kit-ul de anticorpi la SARS-COV-2. Pe baza acestor buletine de analize plasma poate fi livrată pentru salvarea pacienţilor”, a mai spus dr. Adina Beudean.
„Punerea în funcțiune a acestui aparat nu a fost simplă, a fost chiar mai complicată decât în cazul aparatului Real Time PCR, nu la Bistrița, ci în întreaga Românie”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care a mai precizat că un astfel de aparat costă aproximativ 20.000 de euro.
Odată cu acest aparat, au fost primite gratuit și 100 de kituri necesare pentru procedura de colectare de plasmă sanguină.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, la prima rectificare bugetară vor fi alocate fonduri suplimentare Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru achiziționarea altor kituri de acest fel, dar și pentru achiziționearea de kituri clasice necesare pentru testarea populației pentru CoVid-19.
Până astăzi, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Bistrița sunt internați 5 pacienți depistați pozitiv cu CoVid-29, iar alți 74 sunt internați la secția Boli Infecțioase. De asemenea, 17 pacienți cu CoVid-19 sunt internați la Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud. Alți 120 de pacienți care s-au infectat cu noul coronavirus au fost declarați vindecați și externați, iar 18 au decedat.