Mircea Radu a pierdut funcţia de director al al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj. În circa un an şi jumătate, perioadă în care el a ocupat această funcţie, Radu s-a remarcat prin amendarea unor firme mari pe numele cărora clujenii au făcut plângeri la Protecţia consumatorului. De numele fostului şef al CJPC se leagă şi o serie de acuzaţii şi plângeri penale, în care Mircea Radu este acuzat de evaziune fiscală şi distrugere de bunuri.

Ştefan Trandafir

Mircea Radu a fost pus în funcţia de director al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj în vara lui 2008 în urma unui contract de management. După circa jumătate de an de la numirea lui, Protecţia consumatorilor Cluj a început să se facă remarcată printr-o serie de amenzi date marilor firme care asigură diferite servicii. Radu s-a făcut remarcat prin faptul că a sigilat uşile filialelor clujene ale companiilor E-on Gaz sau UPC, ori a dat amenzi usturătoare unor firme mari precum RDS, instituţii bancare sau supermarketuri.
Cu toate acestea, în paralel, Mircea Radu este acuzat, de dinainte de a deveni şef la Protecţia consumatorilor Cluj, de scandaluri de evaziune fiscală sau distrugere. De profesie inginer economis, până să ocupe această funcţie publică, Radu a lucrat în domeniul publicităţii fiind acţionar în cadrul mai multor firme care cuprin în titulaura lor sintagma “New Look Media”. Cu preponderenţă, Mircea Radu I-a avut ca parteneri de afaceri pe Horea Lenghel, cu care a mai păstrat legăturile de afaceri şi după ce a fost numit director laCJPC Cluj, şi pe Ioan Gabriel Pop, care I-a făcut lui Radu mai multe plângeri penale, acuzându-l de fraudă.
De asemenea, Mircea Radu şi partenerul lui de afaceri Horea Lenghel, mai sunt acuzaţi că au distrus o casă pe care au închiriat-o pentru a o folosi drept sediu al unei firme pe care o patronau împreună. Doctorul Constantin Negrea, proprietarul imobilului, le-a închiriat celor doi o casă pe strada Robert Koch nr. 3. În 2008, conform unor plângeri penale, Radu şi Lenghel i-ar fi cerut permisiunea proprietarului să pună geamuri termopan, însă echipele de muncitori au fost puse să facă modificări interioare majore, afectând structura de rezistenţă a imobilului şi făcîndu-l, în momentul de faţă, de nelocuit. Chiar dacă în acest caz există dovezi clare de legătură între distrugerea imobilului şi cei doi parteneri de afaceri, Lenghel şi fostul şef de la Protecţia consumatorilor, instituţiile de urmărire penală nu au dat nicio rezoluţie.

Sarabanda plângerilor penale

O altă acuzaţie gravă care li se aduce lui Mircea Radu şi lui Horea Lenghel este evaziunea fiscală. Acuzele vin din partea unui fost partener de afaceri, Ioan Gabriel Pop, care, pe de altă parte, şi el este ţinta unor denunţuri penale venite, în contrapartidă, din partea celor doi. Dacă dosarele în care Radu şi Lenghel sunt acuzaţi se mişcă extrem de greoi, dosarele în care lui Pop i se aduc acuzaţii se derulează vizibil mai repede. Conform lui Pop, Finanţele clujene ar fi stabilit o evaziune de aproape două milioane de lei la o firmă la care Radu este acţionar, iar el se consideră prejudiciat cu peste un milion de euro. Acuzele vehiculate în cadrul acestui trio sunt de abuz în servicu contra intereselor persoanelor, fals intelectual la legea contabilităţii, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea bunurilor sau a creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia pentru a favoriza o altă societate şi abuz de încredere.
“La momentul de faţă, societăţile în care sunt acţionar nu mai au niciun fel de active, pentru una dintre ele a început procedura falimentului, iar cealaltă se află în stare de insolvabilitate. Întreg patrimoniul acumulat de societăţile pe care le-am fondat şi în care am investit 10 ani de muncă şi sacrificii a fost înstrăinat în mod ilegal şi abuziv. În urma adunării generale a asociaţilor care a avut loc în data de 04.04.2008, în cadrul căreia mi-am anunţat intenţia de a diviza societăţile la care sunt asociat împreună cu cei doi infractori (Mircea Radu şi Horea Lenghel, n.red.), aceştia au înfiinţat o nouă societate folosind aceeaşi denumire şi adresă cu cele ale societăţii New Look. În mai puţin de o lună de zile Lenghe Horia şi Radu Mircea erau asociaţi ai societăţii nou înfiinţate New Look Advertising şi au procedat la trasferarea contractelor societăţii la sunt asociat în favoarea societăţii nou înfiinţate”, arată Pop. Pentru ca afacerile cu iz penal să nu iasă din “tradiţia” sistemului Justiţiei româneşti, Pop acuză organele de urmărire penală de tergiversare în 10 dosare în care i se aduc grave acuzaţii penale fostului şef de la Protecţia Consumatorilor Cluj.
“În dosarul 556/P2008 am solicitat extinderea cercetărilor împotriva lui Rau Mircea Dan, aducând probe în acest sens, însă se întârzie nejustificat de mult începerea urmăririi penale, cu toate că probele demonstrează că cei doi au acţionat împreună în desfăşurarea activităţii infracţionale”, mai explică Pop.

“Haiducie” cu marile firme

Printre ultimele acţiuni întreprinse de Protecţia consumatorului Cluj sub conducerea lui Mircea Radu se numără cele care vizau Instituţii financiare Nebancare (IFN). Cei de la CJPC Cluj au făcut controale la şase Instituţii Financiare Nebancare (IFN) din Cluj, iar la trei dintre acestea a descoperit abateri. În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare de 5000 de lei.
Anul trecut, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, CJPC a sigilat birourile şefilor de la E-on Gaz Cluj, după ce, în prealabil, dăduse acestei companii amenzi de 30.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, legate de redactarea noului contract pentru abonaţi.
Cu doar o lună de acţiunea împotriva celor de la E-on Gaz Cluj, cei de la Protecţia consumatorilor au făcut o acţiune similară împotriva operatorului de date UPC Cluj. În acest caz, fostul şef al CJPC Cluj îi acuza pe cei de la UPC de practici incorecte faţă de proprii abonaţi. UPC România a fost amendată de mai multe ori de CJCP Cluj, pentru practici comerciale incorecte, cu sume ce depăşesc 90.000 de lei. Tot în perioada în care instituţia a fost condusă de Mircea Radu, comisarii de la Protecţia consumatorilor au impus companiilor aeriene Wizz Air, Blue Air şi Malev să îşi desemneze reprezentanţi pe regiunile în care oferă servicii, care să poată fi contactat de clienţi în caz de probleme.

Mircea Radu mai este acuzat şi de faptul că, după ce a ajuns la şefia al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj a amendat o firmă care care se ocupă cu livrarea şi montarea de ferestre termopan cu care avusese înainte legături de afaceri. SC Lissim Logistic SRL din Gherla a fost amendată în toamna anului trecut cu 20.000 de lei pentru că la adresa firmei au fost înregistrate o serie de plângeri conform cărora marfa comandată era livrată cu întârziere. Însă, puţini ştiu că SC New Look Media, firmă la care era acţionar Radu Mircea, încheiase un contract de publicitate cu Lissim în valoare de 115.000 de euro. Însă, cei de la Lissim au dat dovadă de “neloialitate” faţă de fostul şef al OPC Cluj şi au încheiat un contract paralel cu SC Team Invest, firmă deţinută doar de Horea Lenghel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.