Roberto Hasnăș, condamnat cu suspendare pentru fapte de corupție, a cerut o recalculare a pensiei la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, după ce, în urma scandalului a cam ieșit pe ușa din dos a IPJ Bistrița-Năsăud și a profitat de faptul că avea vârsta necesară pensionării anticipate. Instanța a spus însă NU unei pensii mai mari, iar decizia a rămas definitivă.
După cum arăta și Gazeta de Bistrița, în vara anului trecut, fostul șef de la Rutieră Roberto Hasnăș, ieșit din sistem acum câțiva ani, pe ușa din dos, în urma unui scandal de corupție ce zguduia instituția din temelii, cerea o pensie mai mare.
Chema în judecată Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, cerând o recalculare a pensiei sale.
Hasnaș a solicitat instanței obligarea Casei de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne la actualizarea pensiei de serviciu de care acesta beneficiază prin echivalarea soldei de funcție cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care nu include sporuri și alte adaosuri, în valoare de 1.450 de lei, începând cu data de 1.02. 2017.
Fostul șef de la Rutieră cerea actualizarea pensiei cu rata indicelui de inflație. Perioada la care se referea Hasnăș este începutul anului 2017 și până în prezent. Acesta a susținut la proces că solda de funcție a sa este de doar 987 de lei, sub 1.450 de lei, care reprezintă limita obligatorie garantată în plată începând cu 1 februarie 2017. Hasnăș încasează pensie încă din anul 2015.
Lupta în prevederi legale! Cum s-a apărat MAI
Legea cadru nr 153/ 2017, la care face referire Hasnaș specifică faptul că solda de funcție/salariul de funcție reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, corespunzător funcției îndeplinite, care nu poate fi mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată.
Pe de altă parte MAI spune că în vara anului 2017, adică la câteva luni de la prevederea amintită de Hasnaș a intrat în vigoare o ordonanță de urgență, care precizează că cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, în fiecare an, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Mai mult, Casa de Pensii Sectorială susține că trebuia să cheme în judecată angajatorul, în speță Inspectoratul de Poliție Județean, care este singura instituția în măsura a întocmi situația soldelor și sa salariilor lunare brute:
„În privința calității procesuale pasive a pârâtei s-a relevat că reclamantul nu a chemat în judecată și unitatea angajatoare, singura instituție în măsură a întocmi situația soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, actualizate, în conformitate cu prevederile art. 12 din Ordinul MAI nr. 30/2016. Pensia militară de stat nu poate fi stabilită/actualizată decât în vaza documentelor transmise de către angajator. Având în vedere cele prezentate, modificarea (actualizarea) situației cu salariile lunare brute realizate în funcția de bază este atributul exclusiv al structurii financiar contabile din unitatea angajatoare, pârâta neputând încălca normele impuse de lege, prin utilizarea altor date decât cele transmise de unitatea angajatoare, așa cum solicită reclamantul”, au susținut reprezentanții MAI la proces.
Instanța a spus NU recalculării pensiei
Instanța a respins însă excepția lipsei calității procesual pasive invocată de Casa de Pensii Sectorială a MAI. Decizia a venit la finalul anului trecut și a rămas definitivă, nefiind atacată de niciuna din părțile implicate. De asemenea, instanța a respins și cererea de recalculare a pensiei a lui Roberto Hasnăș:
„Tribunalul reține că nu pot fi admise pretențiile deduse judecății privind actualizarea pensiei de serviciu de care beneficiază reclamantul prin echivalarea soldei de funcție cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care nu include sporuri și alte adaosuri, în valoare de 1.450 lei, începând cu data 01.02.2017, potrivit H.G. nr. 1/2017, pentru că, pe de o parte, analizarea nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată față de cuantumul salariului de funcție al polițiștilor se impune dar fără excluderea din salariul de funcție a sumelor compensatorii tranzitorii aferente sporurilor care nu se mai regăsesc în actuala reglementare, iar pe de altă parte, nu se poate reține că prevederile legale incidente în cazul actualizării pensiilor militare impun ca aceasta să aibă la baza de calcul salariul minim brut pe economie indicat în H.G. nr. 1/2017. În final, se impune a se preciza că prin decizia de recalculare anterior indicată emisă în cazul reclamantului acesta beneficiază de o pensie militară de stat ce depășește în mod evident cuantumul salariului minim brut pe economie stabilit prin H.G. nr. 1/2017. Având în vedere considerentele anterior arătate, tribunalul va respinge excepțiile invocate de către pârâtă, iar pe fondul cauzei, va respinge acțiunea dedusă judecății formulată de reclamant ca fiind neîntemeiată”, se arată în motivarea sentinței.
Hasnăș s-a pensionat anticipat la 48 de ani
Fostul șef al Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș avea 48 de ani când a cerut pensionarea anticipată. Alături de fostul șef al IPJ Bistrița-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureșan, și fostul șef al Poliției Năsăud – Leon Cloșcă a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnaş şi Leon Cloşcă au fost acuzați de procurorii DNA că ar fi muşamalizat mai multe accidente rutiere care au avut loc pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi că ar fi luat mită costând în produse şi maşini precum şi de faptul că ar fi intervenit în mai multe dosare penale în favoarea unor apropiaţi.
Printre cazurile de accidente rutiere muşamalizate se numără şi cel produs de agentul Leon Fetti, şeful Postului de Poliţie Dumitra. Leon Fetti a lovit cu maşina personală o fată de 8 ani care se juca în staţia de autobuz din apropierea casei. Deoarece în momentul producerii accidentului şeful de post se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, acesta a apelat la ajutorul şefului Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, dar şi la şeful Poliţiei Rutiere – Roberto Hasnaş şi la şeful IPJ BN – Ioan Ovidiu Mureşan.
În 2019, după 4 ani de procese, s-a pronunțat instanța în cazul polițiștilor. Astfel, Ioan Ovidiu Mureșan a fost condamnat pentru abuz în serviciu (5 acte materiale) la 2 ani și 8 luni de închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani.
Roberto Hasnăș a fost condamnat la de 3 ani închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Acestuia, instanța i-a reținut în sarcină 30 de acte materiale de abuz în serviciu.
Fostul șef de la Rutieră a băgat bani în ce știa mai bine să facă: șoferia. Acesta a deschis o școală de șoferi, pe care în prima fază a trecut-o pe numele fiului său și a numit-o Roby Star Drive.
SRL-ul a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 161.650 de lei și un profit net de doar 3.432 de lei. De altfel profitul raportat nu a trecut de 7.500 în ultimii ani. Cel mai mare profit a fost înregistrat în 2016 – 37.956 de lei.
CE FEL DE TUPEU .COMUNIST ARE DUPA CE ARE BANI ADUNATI DIN -FURTURI SI PE AMENZI -PERMISE DE CONDUCERE .ARE ACUM SI O PENSIUNE -ARE CASA AVERI. MAI VREA SA SUFOCE STATUL CU PENSIE MARE ESTE FARA DE RUSINE ACEST -SECURIST CARE FACEA DRAGOSTE CU FETELE TINERE SA PRIMEASCA PERMISELE DE CONDUCERE .CE AMENDA AR PUTEA PRIMI ACUM EL DE LA STAT PRIN ACEASTA FORTARE SA PRIMEASCA PENSIE .ALZI AU MUNCIT GREU SI EL SE JUCA LA PARIURI PE NET CU COLEGUL LUI .PRIMEA -SALAR -SCHPAGA -AMENZI SI NIMENI NU STIA CE AFACERI MURDARE FACEA .(cu un salar de -MILITEAN – acum 20 de ani nu putea sa construiasca casa vila .DAR DANSU A REUSIT SA FACA .