Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, acuzat de Agenția de Integritate că are o diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între venituri și averea reală. Ioniță ar fi dobândit suma în perioada în care era șef aș Direcției Anticorupție din Ministerul de Interne.

„Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.157.736 Lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către Ioniță Alexandru Cătălin, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcției publice”, conform unui comunicat transmis, miercuri dimineață, de ANI.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Cătălin Ioniță , împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice, scrie Gândul.ro.


„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. Ioniță Alexandru Cătălin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, adaugă sursa citată.

Cătălin Ioniță a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată
Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat că este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010 – atunci când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 București –, Catalin Ioniță „a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoana îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafață respectiva, promițând în schimb că îi vă determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.

Cătălin Ioniță declara, la acea vreme, că nu își face probleme, fiindcă este nevinovat, cariera să fiind „impecabilă”.

„Cariera mea este impecabilă și voi merge până în pânzele albe să îmi dovedesc nevinovăția. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege și de la morală și voi demonstra acest lucru. Dincolo de surprinderea pe care o am, am determinarea să clarific aceste aspecte”, spunea fostul șef al Poliției Române.

La o zi după prima să citare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță revenea la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie menționat că, la sfârșitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul în care Cătălin Ioniță a fost cercetat penal pentru trafic de influență și fals în declarații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.