Lăsat în paragină de ani de zile, fostul restaurant de la gară a fost pus la pământ săptămâna trecută de ultimul său proprietar. Este vorba despre medicul Gavrilă Mureșan, care deține grupul Sanovil și care vrea să ridice în locul fostei crâșme o clădire cu spații pentru birouri și magazine.
Medicul și omul de afaceri Gavrilă Mureșan, care deține grupul Sanovil continuă să se extindă și să construiască. În apropierea gării, acesta pregătește două clădiri, după ce a cumpărat o clădire lăsată în paragină și un teren cu niște chioșcuri lângă Policlinica de stat.
Prima clădire de care s-a apucat este fostul restaurant de lângă gară, care este părăsit de ani de zile, devenind un focar de infecție și un loc preferat de oamenii străzii.
Săptămâna trecută, constructorul la care a apelat Mureșan a început să dărâme pereții fostului restaurant, pentru a face loc unei clădiri cu spații pentru birouri, administrative și comerciale. Se pare că momentan se pregătește terenul pentru lucrări, care urmează să înceapă abia în luna aprilie.
Autorizația de construcție a fost eliberată la începutul acestei luni, iar constructorul își propune să ridice noua clădire în cel mult 36 de luni, adică până în aprilie 2026. Clădirea a fost proiectată de arhitecta Olariu Cristina, nora fostului adjunct de la poliție Liviu Olariu. Lucrarea va fi executată de Aszoll Construct, o firmă din Bistrița cu 10 angajați și o cifră de afaceri care nu trece de un milion de lei.
Proiectul prevede schimbarea destinației, etajarea clădirii existente pentru realizarea de spații comerciale, de servicii și administrative. Clădirea ar urma să aibă un regim de înălțime P + 1 etaj. Întrucât nu a fost nevoie de „schimbarea” regulilor cu un plan urbanistic zonal, care necesită timp de așteptare după hârtii, stampile și semnături, proiectul de lângă gară pare să avanseze mai repede decât altele pe care le are în plan Mureșan.
Clădirea de lângă policlinică, în stand by de ani buni
Aceasta nu este singurul proiect pe care îl pregătește Mureșan în zonă. Omul de afaceri a cumpărat o parcelă de teren care desparte policlinica de stat de Inspectoratul de Poliție Județean. Pentru proiectul în cauză a fost nevoie și de un plan urbanistic zonal.
Folosința actuală a terenului este „construcții – casă regim parter, bucătărie de vară și atelier, două anexe și teren” în suprafață de 1.448 de metri pătrați, cu acces din strada Gării și strada Nicolae Bălcescu.
Mureșan își dorește să construiască acolo un spațiu multifuncțional cu demisol/subsol, parter, trei etaje, la care se adaugă și un etaj retras. Acolo ar urma să fie amenajate spații comerciale, de alimentație publică, birouri, o farmacie, spații medicale și locuințe de serviciu.
Imobilul ar urma să se întindă pe 2.500 de metri pătrați, suprafață desfășurată. Accesul auto va fi realizat din strada Bălcescu. La demisol ar urma să fie amenajate 16 locuri de parcare, o zonă tehnică și una pentru depozitarea selectivă a deșeurilor.
La parter, vor exista spații comerciale (farmacie, spații alimentație publică, spații medicale). La nivelurile 1 și 2 vor fi amenajate birouri și spații medicale. La nivelurile 3 și la cel retras vor fi construite 6 apartamente, care vor funcționa ca locuințe de serviciu pentru angajații Sanovil.
Se pare că Mureșan ar fi fost împiedicat în acest proiect tocmai de acest PUZ, prin care vrea să schimbe regulile și să construiască P+4, într-o zonă în care regimul de înălțime este de parter + două etaje.
Gavrilă Mureșan a achiziționat și halele din apropierea pieței Decebal, unde pregătește alt proiect. La un moment dat se lua în calcul un parteneriat public-privat cu Primăria Bistrița, însă această posibilitate a fost rapid abandonată. Mureșan nu a vrut nici să vândă halele municipalității.
Se pare că atât halele de lângă Piața Decebal, cât și fostul restaurant de lângă gară au fost achiziționate de la Ioan Moldovan. Acesta a deținut Agroinvest și Combis, dar și hotelurile Coroana de Aur, Hotel Castel Dracula și Hotel Codrișor, care toate au fost vândute, când acesta, sufocat de datorii, și-a cerut insolvența în grup a societăților sale.
Mureșan face concurență dezvoltatorilor imobiliari?!
În ultimii ani, Gavrilaș Mureșan a tot construit. Nu l-a oprit nici măcar perioada pandemică, acesta inaugurând chiar în 2021 un spital de recuperare, care a fost amenajat în spatele clinicii sale din Viișoara.
Investiția s-a ridicat la 3,5 milioane de euro, provenind exclusiv din fonduri private. Acesta conține spații dedicate recuperării medicale, dar și o zonă de oncologie și una dedicată îngrijirilor paleative.
Gavrilaș a extins și Policlinica Sanovil de pe strada 1 Decembrie, după ce a cumpărat o bucată de teren în apropiere și o casă pe care a pus-o la pământ pentru a face loc policlinicii extinse.
Murano SRL, firma cu care operează Mureșan când vine vorba despre construcții și care și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a raportat pentru anul 2022 o cifră de afaceri de jumătate de milion de lei și un profit de 200.000 de lei. Datoriile firmei se apropiau de 5 milioane de lei.
Firma are doar un angajat. De altfel, de-a lungul timpului, SRL-ul a avut maxim 3 angajați. Aceasta se folosește de alte firme pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele. Cea mai mare cifră de afaceri a fost înregistrată în 2020, când a ajuns la 670.893 de lei. Cel mai mare profit a fost înregistrat în 2019 – 253.000 de lei. Datoriile au început să treacă de 3 milioane de lei încă din anul 2018.
Altfel stau lucrurile când vine vorba despre firma principală prin care operează Mureșan. Clinica Sanovil SRL a raportat pentru anul 2022 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și un profit net de 5,8 milioane de lei. Datoriile ajungeau ce-i drept la cel mai mare nivel de la înregistrare: aproape 10 milioane de lei. Numărul de angajați se apropia de 100, cel mai mare înregistrat de SRL în ultimii ani.
Atât cifra de afaceri, cât și profitul au fost în continuă creștere în ultimii ani. În 2021, cifra de afaceri ajungea la 18 milioane de lei, iar profitul trecea de 6,3 milioane de lei. Datoriile erau de doar 683.000 de lei. În 2020, cifra de afaceri era de puțin peste 16 milioane de lei, iar profitul ajungea la 4,7 milioane de lei.
Firma este completată de o alta, Farmacia Sanovil SRL, care în 2022 a raportat o cifră de afaceri de 15,3 milioane de lei și un profit de 747.000 de lei. Datoriile ajungeau și în acest caz la 6,6 milioane de lei. În 2021, firma raporta o cifră de afaceri de 13,3 milioane de lei. Singurul an în care a înregistrat pierderi a fost 2019, când a ieșit pe minus cu peste 600.000 de lei.