Firma administrată de fostul prefect Cristian Florian s-a ținut departe de contractele cu statul câțiva ani buni și s-a concentrat pe construcții civile, în mediul privat. Finalul de 2020 îi aduce însă un generos contract cu statul român, mai exact cu Agenția Națională pentru Locuințe pentru un bloc în Lechința.

Lechința va avea un bloc ANL pentru tinerii din comună care nu își permit să își cumpere o locuință. Acesta este finanțat prin Agenția Națională pentru Locuințe, care a și găsit zilele trecute un câștigător pentru licitația organizată pentru proiectarea și construcția imobilului.

Pe proiect a reușit să pună mâna Terra Nostra 2001, firmă condusă de fostul prefect al județului, Cristian Florian, care pare că s-a retras de tot din viața politică și publică odată cu mentorul său, Ioan Oltean.

Terra Nostra 2001 s-a asociat pentru această licitație cu CML.ro și cu ArhiCris Logistic, câștigând licitația cu suma de 1,99 de lei plus TVA. S-a bătut cu firme din Bistrița, Botoșani sau Maramureș. Printre cei care și-au încercat norocul la această licitație se numără cei de la Record.

Potrivit caietului de sarcini, cele trei firme câștigătoare vor proiecta și ridca un bloc de locuințe care va avea patru niveluri. 16 apartamente vor fi amenajate în imobil.

Cine este Cristian Florian?

Cristian Florian are 43 de ani și a fost prefect al județului Bistrița-Năsăud în perioada 2009-2012, numărându-se la acea dată printre cei mai tineri prefecți din țară. Din administrația locală, Cristian Florian ajunge direct în Parlamentul României, prinzând un mandat de senator în perioada 2012-2016.

Deși nu s-a remarcat cu proiecte legislative sau măcar cu interpelări, Cristian Florian a reușit o premieră la nivel național: a fost primul parlamentar care cerea indemnizație de șomaj.

Se întâmpla în anul 2017. Acesta susținea la acea dată că nu și-a găsit un loc de muncă după finalizarea mandatului și a cerut indemnizație de șomaj. Culmea, acesta deținea acțiuni la firmele familiei, pe care, le-a și preluat ulterior.

În ultima declarație de avere, depusă la finalizarea mandatului de senator, Cristian Florian nota faptul că deținea la acea dată o casă și un apartament în Bistrița. În bancă avea doar câteva mii de lei pe mai multe carduri de credit. De asemenea, datora unei bănci 9.000 de lei.

Cristian Florian a fost susținut și propulsat în politică de Ioan Oltean și, se pare, s-a retras cam în același timp din viața politică și publică.

Firma lui Florian a mai pus mâna pe contracte cu statul

În perioada 2008-2014, Terra Nostra 2001 și FASC SRL, firmele familiei lui Florian puneau mâna pe 7 contracte cu diferite primării din Bistrița-Năsăud, dar și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și cu Primăria Cluj-Napoca.

Terra Nostra 2001 SRL, care acum ridică blocuri reabilita școala din localitatea Matei pentru aproape un milion de lei, dar și școala și grădinița din Mălin,  sau centrala termică a școlii din Pietriș. A făcut 30 de locuințe sociale la Budești, dar și instalația de alimentare cu energie electrică a satului Țagu, care aparține tot de Budești.

De la Primăria Cluj-Napoca a prins un contract de aproape 190.000 de lei pentru lucrări de reparații și amenajări interioare a unor spații ale Casei de Cultură a Studenților.

Pe vremea când era prefect, Cristian Florian era inclusiv cercetat pentru înșelăciune și spălare de bani de Parchetul General. În același dosar era cercetată și mama sa, Florian Silvia. Despre acest dosar nu pare să se mai știe nimic.

Retras din viața publică, Cristian Florian conduce cel puțin una dintre firmele familiei: Terra Nostra 2001 SRL, la care avea acțiuni încă de când activa în administrație.

Oficial, SRL-ul este condus de Florian Silvia, mama fostului senator și prefect. Cristian Florian apare ca asociat cu 99%, iar mama sa administrator, cu 1%.

Anul 2019 pare să fie cel mai bun din istoria societății comerciale. Cel puțin asta sugerează raportările financiare ale firmei. Pentru anul trecut, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei, un profit net de aproape 1,8 milioane de lei și datorii de un milion și jumătate de lei. În 2019, SRL-ul avea 10 angajați.

Asta după ce în 2018, firma avea o cifră de afaceri de doar 32.717 lei și datorii de aproape două milioane și jumătate de lei. În 2017, anul în care Cristian Florian se declara șomer, Terra Nostra 2001 înregistra o cifră de afaceri de 171.438 de lei și pierderi de jumătate de milion de lei. Datoriile treceau și atunci de un milion de lei și avea doar 4 angajați.

În 2016, cifra de afaceri înregistrată era de doar 80.300 de lei, iar pierderile treceau de 100.000 de lei. În 2015, firma înregistra o cifră de afaceri de 676.618 și pierderi de 37.663 de lei.

Mama fostului prefect a mai înființat la mijlocul anului 2018 încă două societăți comerciale: Zona Verde ZV SRL și Ideea Rezidential BN SRL, care au ca obiect de activitate fabricarea produselor din beton pentru construcții. Niciuna dintre cele două firme nu are depus bilanț contabil.

Pregătește două blocuri la ieșire din oraș

În ultimii ani, societatea comercială s-a axat pe proiecte private. Momentan, aceasta pregătește două blocuri la ieșire în oraș, aproape de Pensiunea Morariu. Potrivit unei documentații făcute publice pe site-ul oficial al Agenției pentru Protecția Mediului, SC Terra Nostra 2001 SRL a solicitat emiterea acordului de mediu pentru construirea a două clădiri cu locuințe și spații comerciale, în regim D+P+ 4 etaje.

„Prin proiect se propune realizarea a două imobile de locuințe colective, cu un total de 81 de apartamente în regim de înălțime D+P+ 4E, iar la unul dintre demisoluri se propune realizarea unui spațiu comercial”, se arată în documentația publicată pe site-ul APM BN.

Vor fi amenajate spații verzi pe mai bine de 1.000 de metri pătrați și drumuri și alei pe aproape 500 de metri pătrați. Lângă clădiri vor fi amenajate 38 de locuri de parcare, pe 456 de metri pătrați, iar în subteran 18 locuri de parcare la o clădire și 22 de locuri de parcare la cealaltă.

Primul imobil conține la demisol 18 locuri de parcare, la care se adaugă și boxe pentru depozitare, 7 apartamente la parter și câte 6 apartamente la fiecare etaj, în total 24 de apartamente la etaje.

Cel de-al doilea imobil este mai mare și include 22 de locuri de parcare la demisol și un spațiu comercial, cu tot cu spațiu de depozitare și elemente adiacente necesare. La parter sunt 10 apartamente desfășurate pe 730 de metri pătrați, la fel și la fiecare etaj. În total, în acest bloc vor fi 50 de apartamente.

Cristian Florian a primit undă verde de la Primăria Bistrița, cu un certificat de urbanism, pentru această construcție încă din toamna anului trecut.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. De parca ar fi singurul… Problema se pune invers : cunoasteti macar un singur caz in care contracte cu statul au fost atribuite in mod cinstit ? Uitati-va la toti cei care pun mana pe contracte din bani publici; toti din aceeasi mafie postrevolutionara, toti foarte cunoscuti, toti smecheri si intangibili, toti deasupra legilor si toti…niste paraziti care sug banii publici si ingroasa buzunarele celor din administratie desemnati sa vegheze la bugetul statului. Si asta se intampla din 1990 incoace. Toata lumea stie dar nimeni nu face nimica…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.