Foștii senatori și deputați bistrițeni care s-au trezit din nou fără pensie specială după ce prevederea legală a fost abrogată din nou au șanse să primească în continuare până la 11.000 de lei lunar! Asta după ce s-au bazat pe o decizie a Curții Constituționale, care spune că legea nu se poate aplica retroactiv, și au acționat în judecată Camera Deputaților și Senatul.
În febuarie 2021, 357 de parlamentari au votat abrogarea articolelor din statutul deputaților și senatorilor care le permiteau acestora să încaseze, după încetarea activității, între 2.000 și 11.000 de lei, în funcție de numărul de mandate avute. În aceeași lună legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Însă, Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională și i-a repus pe parlamentari în drepturi. În 2023, este votată o nouă variantă, prin care este din nou abrogată pensia specială.
Din nou, în același an, Curtea Constituțională susține că această prevedere legală nu se poate aplica retroactiv, astfel că cei care au beneficiat de această prevedere legală până la intrarea în vigoare a abrogării nu pot fi privați de acest drept.
Foștii parlamentari din întreaga țară nu s-au lăsat și au acționat în judecată Camera Deputaților și Senatul pentru a-și recupera pensiile speciale, mizând pe deciziile Curții Constituționale. Nu au făcut excepție nici parlamentarii din Bistrița-Năsăud…
Lupta parlamentarilor de BN pentru pensiile speciale începe în 2021
În aprilie 2021, foștii deputați Ioan Oltean, Viorel Pupeză, Ioan Țintean, Ioan Sonea și Emil Rus, și foștii senatori Emil Scurtu (decedat recent) și Viorel Ilișiu au dat în judecată Camera Deputaților, respectiv Senatul României, după ce două luni mai devreme li s-au tăiat pensiile speciale, în urma adoptării Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006. Într-un dosar separat, înregistrat tot în aprilie 2021, fostul senator Mircea Mereuță a acționat și el în instanță Senatul României, tot în încercarea de a-și recupera pensia specială.
Cei opt foști parlamentari cereau în instanță anularea ordinelor prin care pensiile speciale le-au fost tăiate și recuperarea sumelor de care nu au mai beneficiat până la soluționarea definitivă a dosarului.
La un an de la înregistrarea dosarelor, timp în care s-a așteptat decizia Curții Constituționale, Tribunalul Bistrița-Năsăud se pronunțe în favoarea parlamentarilor. Curtea de Apel Cluj a menținut această hotărâre.
În 2023 parlamentarii rămân din nou fără pensiile speciale și merg iar în instanță
În 2023, istoria se repetă, iar legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor este votată din nou, fiind promulgată în data de 28 iunie 2023. În ședința din noiembrie 2023, Curtea Constituțională se pronunță cu privire la această lege și spune că nu se poate aplica retroactiv și că va produce efecte doar pentru viitor. Adică foștii parlamentari care deja încasează aceste pensii speciale nu pot fi privați de ele.
Parlamentarii bistrițeni se îndreaptă din nou către instanță și cer anularea ordinelor de încetare la plată a indemnizației pentru limită de vârstă emise pentru fiecare dintre reclamanți, obligarea pârâților la plata indemnizației pentru limită de vârstă începând cu data de 01.07.2023 la zi și în continuare lunar, obligarea pârâților la plata dobânzilor legale aferente fiecărei indemnizații de la data emiterii ordinelor atacate și până la plata efectivă, precum și actualizarea sumelor datorate cu rata inflațiie, precum și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
„În motivare, reclamanții arată că au avut calitatea de deputați, respectiv senatori în Parlamentul României, funcții de demnitate publică în virtutea cărora, la încheierea mandatului și cu întrunirea cerințelor complementare de vârstă avute în vedere de cadrul normativ aplicabil situației acestora juridică, în conformitate cu prevederile articolului 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, au dobândit dreptul la indemnizația pentru limită de vârstă, sumă ce reprezintă un drept la pensie, mai exact o pensie de serviciu, inclusă în sfera drepturilor de asigurări sociale. Au mai arătat că prin ordinele contestate s-a dispus încetarea plății indemnizațiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 192/2023. Potrivit reclamaților Legea nr. 192/2023 este neconstituțională și nu poate conduce la desființarea drepturilor patrimoniale legal câștigate, în legătură cu acest act normativ reclamanții solicitând sesizarea Curții de Conturi cu excepția de neconstituționalitate a Legii nr. 192/2023 în ansamblul său”, se arată în motivarea sentinței Tribunalului București.
Practic, Curtea Constituțională a susținut că retragerea indemnizației pentru limită de vârstă aflată deja în plată afectează integritatea și substanța unui drept legal dobândit. Evenimentele viitoare și incerte de natură normativă nu pot influența negativ dreptul care a fost dobândit și a intrat în sfera matrimonială a persoanei. Neretroactivitatea este o garanție pentru cetățean, o protecție constituțională acordată în beneficiul său. Orice încercare de reconsiderare a modului de valorificare a mandatelor deja exercitate în planul indemnizației pentru limită de vârstă afectează securitatea juridică în componenta garanției de neretroactivitate a legii.
Juriștii Senatului au susținut la proces că „deși au fost stabilite drepturile reclamanților la acordarea indemnizației pentru limită de vârstă la data de 01.07.2023 a intrat în vigoare Legea nr. 193/2023, prin care legiuitorul a decis încetarea plății acestei indemnizații. Prin urmare, pârâtul a emis ordinele de încetare a plății indemnizației pentru limită de vârstă, ordine ce sunt temeinice și legale, întrucât au fost emise în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 192/2023”.
Vara aceasta, în luna iulie, Tribunalul București vine cu o primă sentință în acest caz, după ce dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanțe din țară. Magistrații dau dreptate foștilor parlamentari și le permite să își obțină și pensiile neîncasate din perioada: 01.07.2023- 11.12.2023:
„Tribunalul va dispune obligarea pârâților la plata către reclamanți a indemnizației pentru limită de vârstă începând cu data încetării plății acestei indemnizații, respectiv 01.07.2023, până la data de 11.12.2023, reținând că începând cu data de 12.12.2023, prin Ordinele anterior menționate emise de pârâți la data de 28 și 29.12.2023 s-a dispus reluarea plății indemnizațiilor pentru limită de vârstă pentru viitor”.
Instanța a decis ca, pentru acoperirea integrală a prejudiciului, Senatul și Camera Deputaților vor plăti reclamanților sumele actualizate cu indicele de inflație la data plății efective. Deocamdată sentința nu este una definitivă, fiind deja contestată.
Si de ce la mineri se poate calcula pensia retroactiv?