Fosta Bibliotecă Județeană s-a transformat într-un adevărat focar de infecție și ghenă de gunoi pentru oamenii străzii. Nici interiorul nu arată mai bine… iar perimetrul nu este îngrădit și asigurat, având acces oricine. Nici nu e de mirare, dacă luăm în calcul faptul că SRL-ul care a cumpărat clădirea vrea să o dărâme și cel mai probabil să facă acolo loc unui bloc. Instituțiile abilitate nu i-au dat OK-ul pentru aceste lucrări, astfel că, societatea comercială speră să rezolve problema în instanță.
Situată la doi pași de centrul istoric al orașului, lângă Trezorerie, pe strada Gării, la nr. 2 fosta Bibliotecă Județeană s-a transformat într-un focar de infecție. Perimetrul nu este îngrădit, astfel că pe terenul de lângă are acces oricine. Curtea necosită s-a transformat într-o ghenă de gunoi, fiind depozitate acolo de la haine uzate până la ambalaje, produse de casă stricate și chiar și saltele.
Nici măcar accesul în clădire nu este restricționat, putând intra oricine se încumetă să se plimbe prin casa care este la un pas de prăbușire. Ușa de la intrare a fost luată jos, lacăte fiind doar la geamurile și intrările din spate și asta după ce proprietarul clădirii a fost amendat de mai multe ori și chiar surprinși hoți care furau obiecte din interior pentru a le valorifica la fier vechi. Geamurile atât de la parter, cât și de la etaj sunt sparte.
Proprietarul clădirii are tot interesul să o lase în această stare jalnică, intenția sa fiind să o demoleze, iar locul să îi fie luat de un bloc cu 10 etaje. În 2022, proprietarul clădirii, Actor Assett SRL a fost amendat de Poliția Locală cu 1.350 de lei pentru că nu a avut grijă de clădire.
Cum a ajuns fosta bibliotecă în grija unui SRL
Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a fost bibliotecă decenii bune, încă de prin anii `50. Imobilul a fost revendicat și recuperat în instanță de moștenitoarea proprietarilor, Laura Mocănescu. Se întâmpla în anul 2006.
Proprietara avea obligația să închirieze pentru 3 ani imobilul pentru aceeași funcțiune, de bibliotecă. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud plătea o chirie lunară de 1.500 de euro, pentru a putea garanta funcționarea bibliotecii acolo. Instituția era și prima care putea să cumpere clădirea.
Noua proprietară a cerut pentru clădire nu mai puțin de un milion de euro, însă președintele Consiliului Județean de atunci, Gheorghe Marinescu a precizat că nu sunt fonduri pentru așa ceva, optându-se pentru plata unei chirii lunare.
În 2012, Biblioteca Județeană s-a mutat în casă nouă, pe Alexandru Odobescu, astfel că clădirea de pe strada Gării a fost lăsată de izbeliște. Între timp, însă, clădirea a fost achiziționată de o firmă din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets SRL. Mai apoi, clădirea și terenul au fost întăbulate pe altă firmă: Actor Assetts SRL. Cele două firme au ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară.
Planul era ca în locul clădirii să ridice un bloc cu 8-10 etaje. Intenția a fost făcută publică de Asociația Bistrița Civică, după ce a și depus o petiție adresată administrației locale în încercarea de a stopa proiectul.
„Printr-o adresă depusă la Primărie de actualii proprietari ai imobilului respectiv, se cere demolarea acestui minunat fost obiectiv de cultură care a modelat mii de destine prin citit. Motivul este intenția de a se cere și un PUZ și construirea unui bloc cu 8-10 etaje în imediata apropiere al celui existent tot de 10 etaje de lângă Trezorerie. Merită să încercăm să-i dăm o altă destinație acestei clădiri solide și falnice și care încă nu a suferit distrugeri majore”, au scris în petiție reprezentanții Asociației Bistrița Civică, în petiția respectivă.
Asociația spera să salveze clădirea prin introducerea sa pe lista monumentelor istorice. Acest lucru nu s-a întâmplat încă. Petiția a fost semnată de mai multe instituții publice și asociații din Bistrița. Printre ele se numără Inspectoratul Școlar, Biblioteca Județeană, Direcția de Statistică, Complexul Muzeal, Direcția pentru Cultură și chiar Protopopiatul Ortodox.
SRL-ul speră să obțină dreptul de demolare, în instanță
SRL-ul este deocamdată legat la mâini și la picioare, întrucât nu a primit acordul pentru a demola clădirea nici de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și nici de la Direcția de Cultură.
Firma Actor Assets ar fi cerut de 7 ori aviz de demolare, a făcut cunoscut secretarul general al municipiului Floare Gaftone, într-o ședință de Consiliu Local. Comisia zonală de monumente istorice din cadrul Primăriei Bistrița a respins solicitarea de fiecare dată, cu vot unanim.
La mijlocul anului 2021, societatea comercială în cauză a cerut în instanță eliberarea avizului de demolare. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Cluj, fiind chemați în judecată Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
De atunci au fost efectuate mai multe expertize, iar procesul este departe de a se finaliza. Mai mult, instanța a dispus amânarea judecării cauzei după ce în iunie și-a redus considerabil activitatea, în semn de protest față de proiectul pensiilor speciale. Următorul termen de judecată este 19 septembrie, anul în curs.
Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stip neoclasic. Deși nu este pe lista monumentelor istorice, potrivit istoricului de artă Vasile Duda, clădirea este „o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau. Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului – demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate”.
Includerea unor astfel de clădiri pe lista monumentelor istorice nu face altceva decât să încurce proprietarii care vor să maximizeze profitul cât se poate, iar în acest caz demolarea ar fi cea mai bună variantă.
Societatea comercială care apare ca proprietar al clădirii, Actor Assets SRL are de ani buni cifră de afaceri 0. Ultimul an de activitate este 2017, când SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 36.385 de lei. În 2018, cifra de afaceri era 0, însă profitul era 251.916 lei.
În 2019, societatea raporta cifră de afaceri zero și pierderi de 213.973 de lei, iar un an mai târziu, în 2020, raporta pierderi de aproape 200.000 de lei. În 2021, atât cifra de afaceri, cât și profitul erau 0, semn că activitatea a fost sistată total pe firmă. Firma nu a avut niciodată mai mult de doi angajați.