S.C Genel Internatioanal S.R.L. Rebra este în proces de sase ani pentru un teren cu Forest-Silva Nasaud SA, care la sfârsitul anilor ’90 fost declarata falimentara. Implicata în acest scandal este si Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.
Terenul dobândit prin cumparare în anul 2002 de catre S.C Genel International SRL nu a putut fi folosit nici macar o secunda de aceasta firma. Suprafata de 2.100 mp se afla în orasul Nasaud si este înscris în cartea funciara numarul 749, cu nr.topografic 1275, respectiv 1276.
Primul proprietar al acestui teren pe baza înscrierii intiale, (potrivit colii CF evolutive) este Biserica Ag. (n.r. – Augustana) Evanghelica Nasaud. Datorita disparitiei comunitatii germane din Nasaud în perioada 1945-1960 si a desfiintarii Parohiei Evanghelice, cladirea bisericii de pe acest teren a devenit o ruina. Prin dispozitia Consiliului Popular Nasaud si cu acordul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A (de confesiune augustana) din România ca for tutelar, biserica a fost demolata în anul 1980. Dupa declararea falimentului, terenul a fost scos la vânzare în baza dreptului obtinut de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului.
Înainte de faliment
În perioada de dinainte de 1989, functiona în zona o întreprindere de exploatare si transport forestier (IFET), cu sediul central la Bistrita. Directorul general de atunci, Traian Moraru, a profitat de functia care o detinea. Fiind membru marcant în Marea Adunare Nationala a RSR, Traian Moraru a primit în baza unei documentatii false, dupa moda timpului, aprobarea pentru constructia unei cabane în vederea cazarii muncitorilor forestieri, în intersectia strazilor V. Nascu si Tudor Vladimirescu pe un teren „liber de constructii”. Fara a obtine vreun document legal de proprietate prin cumparare sau expropriere, directorul general a „dat nastere cabanei dorite”, fara autorizatie însa. Dupa 1990, aceasta întreprindere s-a transformat în societate comerciala pe actiuni – de Forest-Silva SA. La sfârsitul anilor ’90 firma a dat faliment. Printre multe bunuri ale acesteia scoase la licitatie, a fost pusa în vânzare inclusiv cladirea situata pe terenul Bisericii Evanghelice.
Vânzare terenului, nerecunoscuta
Aflând de acest lucru, în anul 2002 administratorul S.C. Genel International S.R.L, Emil Ioan Nedelea a contactat pe administratorul societatii lichidatoare, Ioan Poenar, pentru a cumpara constructia. Aflati în situatia de a nu-si putea însusi un bun care se afla pe un teren fara titlu de proprietate, în octombrie 2002, SC Genel International S.R.L a devenit proprietarul legal al acestui teren prin cumparare. Ulterior, firma a dorit sa achizitioneze în mod legal constructiile de pe terenul devenit proprietate, însa reprezentantii firmei falimentare au refuzat sa mai vânda constructia. În loc sa vânda prin proceduri legale imobilul, actionarii Forest–Silva au dat în judecata atât pe proprietarii legali ai terenului cât si pe fostul proprietar adica Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. România. În încercarea de a solutiona problema pe cale amiabila, Emil Ioan Nedelea s-a adresat judecatorului sindic Ioan Pâroan. ”Acesta ne-a tratat ca pe niste inamici parveniti si ne-a spus ca suntem în razboi cu interesul sau personal în aceasta afacere. De altfel, ne-a amenintat ca el este mai presus de lege în cazul acesta si ca nimeni nu i se va putea împotrivi, nici macar o instanta de pe teritoriul României nu-i va putea lua proprietatea. Ne-a lasat totodata sa întelegem ca el va interveni la toti colegii magistrati pentru ca noi, proprietari de drept ai terenului sa-l pierdem prin acest proces”, a declarat Ioan Nedelea, administratorul S.C. Genel International S.R.L.
De-a lungul numeroaselor procese S.C Forest-Silva S.A a recurs la diferite motive pentru a convinge instanta ca terenul înscris în cartea funciara nr 749, este în patrimoniul statului nicidecum a bisericii. Reprezentantii firmei au enuntat în diferite documente ca actul de vânzare-cumparare între S.C Genel International S.R.L si Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. România este „nul absolut”. De altfel, acestia mai precizeaza ca Biserica Evanghelica Nasaud ar fi defapt biserica anglicana, iar înstrainarea terenului este interzisa.
Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A din România, reprezentat de juristul Krech Gertrud, raspunde la acuzatiile care se aduc Bisericii Evanghelice, precizând ca terenul situat în Nasaud, în suprafata de 2.187m.p., a apartinut Bisericii Evanghelice C.A.: „Afirmatiile reclamantei privind asa numita Biserica Anglicana Evanghelica este fara suport, gratuita, neprincipala si denota necunoasterea realitatilor istorice si culturale ale tarii noastre”. În ce priveste motivatiile reprezentantilor Forest–Silva S.A, cum ca terenul ar fi înregistrat în patrimoniul Statului sau în patrimoniul vreunei societati, Krech Gertrud sustine ca ”nu exista nici un act translativ de proprietate prin care terenul Bisericii sa fi trecut în patrimoniul Statului”.
Procesele continua
În ceea ce priveste cererea înaintata instantei de catre S.C. Forest-Silva S.A Nasaud, în scopul anularii contractului de vânzare cumparare, juristul Consistoriului precizeaza ca pretul vânzarii înscris în contract este real, suma de 333.716.000 lei fiind achitata de catre S.C Genel International S.R.L la încheierea contractului.
Un alt motiv de care s-a agatat S.C Forest–Silva S.A pentru a nu pierde posesia terenului a fost neplata taxelor si impozitelor de catre proprietarii terenului catre stat.
Explicatia o gasim în O.G. nr.36/2002 privind taxele si impozitele locale, unde se specifica ca, cultele religioase sunt scutite de plata impozitelor si taxelor pentru lacasele de cult si terenurile de orice natura din proprietatea lor.
Chiar daca din acte reiese ca S.C Genel International S.R.L este proprietarul terenului pe care se afla sediul administrativ a S.C. Forest-Silva S.A nicio autoritate abilitata în solutionarea unor asemenea probleme nu a dat înca un verdict final.
Elisabeta Ciuta