carte și statuie

Unul dintre fiii primarului Gheorghe Bălăjan a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, după ce, la începutul lunii iulie a anului trecut, a lovit un jandarm care se afla în exercițiul funcțiunii, în comuna Cetate. Bărbatul a fost arestat la domiciliu, iar la finele lunii iulie a fost trimis în judecată.

Incidentul s-a petrecut, în noaptea de 7 iulie anul trecut în localitatea Satu Nou, comuna Cetate, unde Bălăjan jr. locuiește (fără documente legale), de acolo făcând naveta la Dumitra, unde este profesor de sport la școala gimnazială din localitate.

Alcoolul bată-l vina!

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în ziua respectivă, Bălăjan jr. a desfășurat de dimineață activități gospodărești la distileria din localitate, alături de un bărbat din localitate, M.A. Până la distileria respectivă, dumitreanul s-a deplasat cu autoturismul său. Activitățile “gospodărești” au durat până după ora 23.00, iar mai apoi, deși consumase alcool, Bălăjan jr. a urcat la volanul autoturismului, intenționând să ajungă la domiciliul din localitate. În urma sa se afla și M.A., tot la volanul unui autoturism, care nu avea luminile de întâlnire aprinse. La un moment dat, au dat nas în nas cu autospeciala de poliție, care a trecut pe lângă mașina condusă de fiul primarului de Dumitra, însă l-a oprit pe M.A. În loc să meargă acasă, Bălăjan jr. a oprit a oprit autoturismul pe partea dreaptă și a coborât, urmărind de pe trotuar ce se petrece cu ocazia controlului. După un timp, echipajul de poliție a plecat de la autoturismul lui M. A, și și-au văzut mai departe de drum.

M.A., când a ajuns în dreptul lui Bălăjan jr. i-a spus ce s-a întâmplat și că a fost amendat de polițiști, după care a plecat spre casă. Fiul primarului a mai rămas o vreme în zonă, iar mai apoi a urcat iar la volan și a pornit și el spre casă. Numai că, după vreo 20 de metri i-a apărut în față autospeciala de poliție cu girofarurile pornite și i-a blocat calea.

Unul dintre agenții de poliție a coborât din mașină și i-a cerut actele la control, întrebându-l totodată dacă a consumat băuturi alcoolice, însă Bălăjan jr. a negat. Numai că, polițiștii l-au pus să sufle în etilotest, iar rezultatul a fost pozitiv: 0,35 g/l.

S-a crezut la tac-su acasă și a făcut figuri

După acest moment, polițistul a mers în autospecială ca să redacteze procesul-verbal de sancționare, iar Bălăjan jr. a rămas în mașina lui o vreme. Apoi însă, bărbatul a mers la mașina de poliție și a aflat că îi va fi reținut permisul pentru 90 de zile. Atunci a început cu rugămințile, însă a fost refuzat, așa că s-a întors la autoturismul său, a luat cheile din contact și le-a dus polițiștilor spunându-le să îi mute ei mașina fiindcă el pleacă acasă.

“Aflând acestea, inculpatul l-a rugat pe agentul de poliție să înțeleagă situația dificilă în care se află, fiind profesor de sport și că depinde permisul de conducere. Fiind refuzat, inculpatul s-a întors în autoturism, a oprit motorul și a așteptat încă 5 minute, după care a luat cheia din contact, a ieșit din habitaclu, s-a apropiat din nou de echipajul de poliție și le-a oferit cheia mașinii pentru a o muta aceștia, fiindcă el pleacă acasă. Și astfel a pornit la pas spre domiciliu. După un minut au coborât și agenții de ordine publică, care îl somau să oprească și care au început să alerge după inculpat. Inculpatul a luat-o la fugă pe o distanță de aprox. 200 m, și ajuns la domiciliu a intrat în curte, a închis portița cu cheia și a așteptat acolo”, arată procurorii în rechizitoriu.

Dacă s-ar fi oprit aici, mai avea o cale de scăpare, însă fiul primarului de Dumitra era pus pe scandal.

“La scurt timp s-a urcat pe poarta de acces și i-a observat pe cei doi lucrători de poliție în fața imobilului său, de unde l-a auzit pe polițist vorbind la telefon, iar inculpatul a reacționat spunând «Nu ți-e rușine să vorbești așa față de mine!» Inculpatul și organele de ordine publică au mai schimbat câteva replici, după care, inculpatul a reacționat impulsiv, adresându-le injurii, precum «Du-te Dracului!» «Ce îți trebuie bă, slăbănogule!» «Dacă intrați în curte, vă omor!», adresându-se persoanei vătămate (n. r. – jandarmului care se afla împreună cu agentul de poliție care i-a întocmit lui Bălăjan jr. procesul verbal de sancționare)”, se mai arată în rechizitoriu.

A încercat să-și fure permisul de la polițist și a ajuns în cătușe

Ulterior acestei scene, organele de poliție au plecat spre autospeciala aflată la 200 m, somându-l pe Bălăjan jr. să revină pentru redactarea documentelor de sancționare contravențională. După circa 10 minute, răstimp în care soția l-a calmat, bărbatul i-a rugat pe doi vecini să-l însoțească la mașina de poliție. Acolo, a aflat că perioada de suspendare a permisului s-a mărit la 120 de zile, fiindcă nu a urmat dispozițiile polițistului rutier de a rămâne la fața locului. A început iar o ploaie de rugăminți din partea lui Bălăjan jr., iar când i s-a dat să semneze procesul verbal să îl semneze, a refuzat. În acel moment, polițistul a pus suportul de care era prins procesul verbal, dar și permisul lui Bălăjan jr., pe volan autospecialei ca să consemneze refuzul semnării documentului de către cel sancționat, însă fiul primarului a vârât brațul drept pe fereastră, a încercat să înhațe permisul de conducere, iscându-se astfel o îmbrânceală, împrejurare în care l-a prins pe polițist de zona centrală a cămășii.

“Întrucât nu a reușit să smulgă permisul de conducere, inculpatul și-a retras brațul, gest prin care l-a lovit pe agentul de poliție P. L. peste palmă, cauzând proiectarea telefonului mobil al acestuia pe carosabil, ca în cele din urmă, inculpatul să plece în fața autospecialei.

Cei doi polițiști au coborât și au încercat să-l încătușeze, dar inculpatul s-a opus, întrebându-i pe un ton intimidant și cu glas ridicat dacă vor să-l bată și strigând către localnici să vină că polițiștii vor să-l bată. În încercarea de a-l imobiliza prin încătușare, organele de ordine publică l-au prins de brațe și, în îmbrânceala generată, inculpatul a fost poziționat la pământ, dar a opus rezistență pentru a nu fi încătușat, context în care l-a agresat pe subofițerul de jandarmi, persoană vătămată B. B.N., prin lovirea și strângerea cu putere a brațului drept pe partea interioară, și rupând scaiul de formă circulară, care era cusut de tricoul uniformei, pe brațul drept al persoanei vătămate”, au arătat procurorii.

Leziunile suferite de jandarm nu au fost grave, însă suficiente pentru a-l acuza pe Bălăjan jr. de ultraj.

“De față se mai aflau martorii RRA și CMA, persoane care-l urmaseră pe inculpat de la domiciliu și au văzut întreg incidentul. La fața locului s-au prezentat mai multe persoane, printre care martorii A.D. și A.D. precum și (…) localnici, totalizând un număr de aprox. 15 persoane care puneau presiune pe organele de poliție să renunțe la acțiunea de imobilizare a inculpatului agresiv. În aprox. 10 minute, la fața locului s-au prezentat alte echipaje de poliție care au aplanat conflictul și l-au condus pe inculpat la sediul unității de poliție, în vederea derulării cercetărilor”, s-a mai precizat în rechizitoriu.

Bălăjan jr. a fost audiat a doua zi, el recunoscându-și faptele.

Fiindcă el și-a recunoscut faptele, atunci când a fost trimis în judecată, i s-a aplicat procedura simplificată, astfel că sentința venit rapid, fiind condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 3 ani. Totodată, bărbatul trebuie să execute 100 de zile de muncă în folosul comunității și este obligat să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

De neiertat

“Împrejurările și modul de comitere a faptei ce constituie obiectul prezentei cauze, motivul care l-a determinat pe inculpat să acționeze într-o asemenea manieră, denotă o periculozitate relativ crescută, având în vedere că se afla aflat sub influența băuturilor alcoolice.

Inculpatul și-a justificat conduita prin aceea că se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu știa ce face, dar cu toate acestea, consumul voluntar de alcool nu este de natură a-l exonera sau a-i atenua, în această cauză, răspunderea inculpatului.

Rezultă așadar că mobilul comiterii faptei nu este doar total nejustificat, ci chiar revoltător, respectiv împiedicarea forțelor de ordine să își facă datoria în condițiile stabilite de lege, respectiv împiedicarea acestora cu privire la aplicarea de sancțiuni. Acesta a demonstrat că este capabil să reacționeze violent la cel mai mic impuls în condițiile în care persoana vătămată a asigurat sprijin lucrătorului de poliție la procedura desfășurată împotriva inculpatului.

Acest gen de fapte au o rezonanță deosebit de puternică în rândul cetățenilor și, rămase nesancționate, sunt de natură a leza grav autoritatea forțelor de ordine, în speță, a lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române, până la punctul în care nu ar mai putea să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod corespunzător. Jandarmii reprezintă o categorie de funcționari vulnerabilă întrucât se află în prima linie când vorbim de menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice în virtutea dispozițiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Pentru aceste motive ei trebuie să se bucure de o protecție juridică sporită, adaptată la condițiile lor de muncă; protecție care se referă atât la conținutul normelor legale, cât și la modalitatea de aplicare a acestora.

Aceste considerente trebuie privite și în condițiile în care, la nivel național, societatea a cunoscut o explozie a numărului de fapte de ultraj împotriva forțelor de ordine comise într-o manieră deosebit de gravă, care au dus la decesul ori vătămarea corporală gravă a victimelor. (…). Astfel, doar aplicarea cu fermitate a legii penale în privința faptelor de ultraj va asigura protecția tuturor celor din teren care participă menținerea ordinii și liniștii publice”, a motivat instanța pedeapsa aplicată lui Bălăjan jr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.