Președintele României a promulgat legea privind identificarea operatorilor economici, potrivit careia, atât persoanele juridice, cât și cele fizice, vor fi identificare în Registrul Comerțului prin încă un cod de înregistrare.

Noul cod unic de identificare (EUID) va permite contribuabililor să fie identificați în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmează să facă parte și Registrul Comerțului din România.

Noul cod va fi primit atât de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice care se înregistrează la ONRC pentru a desfășura activități economice sub formă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Codul EUID, care se va implementa din 2017, va include:
-elementul de identificare al României,
-elementul de identificare al registrului național în Uniunea Europeană
-numărul persoanei din Registrul Comerțului

Totodată, dacă va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de înregistrare la nivel European va conține și alte elemente, care nu sunt însă specificate în reglementările promulgate de Președintele României.

Actul normativ mai stabilește că identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, documentul pe care orice firmă sau persoană fizică îl primește la înmatricularea ca operator economic în Registrul Comerțului. Documentul conține, în prezent, numai numărul de ordine din registrul comerțului și codul unic de înregistrare fiscală atribuit de Ministerul Finanțelor.

Prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, ONRC urmează să pună la dispoziția publicului documentele și informațiile referitoare la profesioniștii din toate țările membre ale Uniunii Europene, înregistrați în Registrul Comerțului.

Noua lege actualizează și structura actuală a Registrului Comerțului, care va fi împărțit în trei categorii:
-un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți, companii naționale și societăți naționale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizații cooperatiste, societăți europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevăzute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare în România;
-un registru pentru înregistrarea persoanelor juridice societăți cooperative și societăți cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare în România;
-un registru pentru înregistrarea persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale sș întreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare în România.

Legea nu se va aplica imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial, ci va intra în vigoare peste aproximativ doi ani, în 17 iulie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.