De curând, jurnaliştii de la econtext. ro au întocmit un top al judeţelor unde inspectorii de la Protecţia Consumatorului au aplicat cele mai multe amenzi firmelor găsite cu nereguli.
Conform clasamentului, judeţul nostru se situează pe locul 30, cuantumul amenzilor aplicate în perioada ianuarie-aprilie 2011 fiind de 438.400 lei.
În total, Comisariatele Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat în perioada menţionată un număr de 38.909 de controale, aplicând cu această ocazie, pentru deficienţele constatate, amenzi de peste 44 milioane de lei.
Cel mai amendat a fost municipiul Bucureşti, unde companiile au primit sancţiuni în valoare de 4,26 milioane lei. Firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov au primit în total amenzi în cuantum de 4,91 milioane de lei. Pe locul doi în top se situează judeţul Prahova, unde comisarii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi de 4,91 milioane lei. Pe locul trei pe podium se află judeţul Braşov, unde au fost aplicate sancţiuni în valoare de 3,19 milioane lei.
Bucureştiul, campion la controale
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor continuă să-i controleze şi să-i amendeze, acolo unde este cazul, pe proprietarii firmelor din ţară. O parte dintre cei din urmă îşi plătesc în scurt timp sancţiunile, dar există şi multe cazuri în care aceştia contestă amenzile în instanţă, urmând ca judecătorii să decidă cine are dreptate.
Anul acesta, în primele patru luni, cel mai mare număr de controale efectuate de angajaţii Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor a avut loc în municipiul Bucureşti – 2.634 de controale. Pe locul doi, potrivit econtext.ro, s-a clasat judeţul Arad, unde comisarii au desfăşurat 1.563 de controale. Următoarele două locuri din top sunt ocupate de judeţele Prahova şi Cluj, cu câte 1.423 de controale fiecare.
De asemenea, peste 1.000 de controale au fost efectuate în judeţe precum Iaşi (1.389 de controale), Suceava (1.338), Mureş (1.376), Bacău (1.349), Constanţa (1.333), Alba (1.293), Hunedoara (1.1.62), Braşov (1.296) şi Argeş (1.110). La polul opus se situează judeţul Sălaj, unde au fost executate doar 448 de controale.
În Bistriţa-Năsăud, amenzi de peste 400.000 lei
În ceea ce priveşte valoarea amenzilor aplicate pe fiecare judeţ în parte, situaţia se schimbă parţial. Cel mai amendat rămâne în continuare municipiul Bucureşti, unde firmele au primit amenzi de 4,26 milioane de lei. Al doilea loc în top este ocupat de judeţul Prahova, unde comisarii Protecţiei Consumatorului au dat sancţiuni pentru neregulile depistate în valoare de 4,06 milioane de lei.
Pe locul trei se află judeţul Braşov, urmat de Arad, Constanţa, Bihor, Argeş, Hunedoara, Brăila şi Sibiu. Bistriţa-Năsăud se clasează pe locul 30, valoarea amenzilor aplicate în perioada ianuarie-aprilie fiind de peste 400.000 de lei.
Pe ultimul loc al topului se clasează judeţul Covasna, unde amenzile au avut o valoare de 96.300 de lei. Penultima poziţie este ocupată de judeţul Botoşani, sancţiunile aplicate firmelor totalizând 182.100 de lei. Şi judeţele Sălaj, Buzău şi Maramureş au primit amenzi sub pragul de 300.000 de lei, respectiv 232.800 lei, 256.450 lei şi 262.550 lei.
Tot la coada clasamentului se situează şi judeţele Gorj (318.000 lei), Harghita (337.700 lei), Vâlcea (376.500 lei ) şi Olt (380.900 lei).
Sancţiuni peste sancţiuni
Produsele neetichetate, produsele expirate şi impropriu depozitate sau practica comercială incorectă la unele promoţii expuse la comercializare la raft sunt doar câteva dintre neregulile depistate de comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud (CJPC BN) în urma controalelor efectuate în 2011.
Nici comercianţii de flori nu au scăpat de controalele comisarilor. În primăvară, angajaţii CJPC BN au luat cu asalt Piaţa Decebal şi au verificat 18 operatori economici. Dintre aceştia, zece au fost comercianţi de flori, de plante de grădină şi diverse materiale destinate întreţinerii acestora.
Din cauză că nu aveau afişată denumirea firmei, preţul produselor şi etichete care să conţină recomandări şi riscuri, toţi cei zece au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei.
De curând, spaţiile de joacă din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost controlate de inspectorii CJPC BN. În urma a 10 controale efectuate, au fost încheiate 10 procese verbale de constatare, dintre care opt cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.800 lei şi două cu avertisment.
Controalele s-au desfăşurat la spaţii de joacă din municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi, comunele Galaţii Bistriţei, Teaca, Şintereag, Lechinţa şi Feldru, precum şi la spaţiul de joacă de lângă Staţia de distribuţie carburanţi Bistriţa nr. 1. Principalele nereguli constatate au fost lipsa plăcuţelor de avertizare dar şi hinte sau leagăne defecte.
„În oraşul Beclean la spaţiul de joacă Harry Potter amplasat în Parcul central al localităţii, toboganul de 3,5 m şi toboganul spirală sunt fără plăcuţe, iar toboganul de 2,5 m şi cele două carusele au aplicate plăcuţele, dar acestea au toate informaţiile şterse. În oraşul Năsăud, la spaţiul de joacă de lângă Palatul de Justiţie, toboganul de 2,5 m, două hinte cu câte două leagăne, toboganul spirală şi tamburul rotativ – nu mai au ataşate plăcuţele, iar alte trei tobogane spirală, două balansoare şi câte un leagăn şi un tobogan de 3,5 m deşi au aplicate plăcuţele , pe acestea nu mai există nicio informaţie din cele prevăzute de legislaţie a fi la îndemâna utilizatorilor”, se precizează într-un comunicat remis presei de Dina Suciu, şefa CJPC BN.
Nereguli au fost depistate şi la Sângeorz Băi, unde complexul de joacă cu două căsuţe, tobogan şi hintă cu două scaune are hinta cu frânghii în loc de lanţuri, cum a fost iniţial. De asemenea, una dintre cele trei hinte cu câte două leagăne are lanţurile inegale la cele două scaune, iar toboganul spirală are jgheabul spart în trei locuri, două spărturi fiind pe părţile laterale ale jgheabului, în zona de alunecare a mâinilor şi cea de-a treia pe fundul acestuia.
Aparate de joacă defecte au fost găsite şi la Teaca sau Feldru, dar şi în comuna Lechinţa.
„În urma celor 10 controale au fost încheiate 10 procese verbale de constatare contravenţie, dintre care opt cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.800 lei şi două cu sancţiunea contravenţională avertisment. Pentru abaterile constatate la toţi cei 10 operatori economici controlaţi care prestează serviciile de agrement cu deficienţe s-a dispus măsura interzicerii utilizării echipamentelor până la eliminarea deficienţelor consemnate în documentele de control”, mai precizează Dina Suciu în comunicatul remis redacţiei.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro