Ministerul de Interne a semnat un acord cadrul cu firma CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL pentru achiziția de stații radio TETRA produse de Motorola. Din firmă face parte Sergiu Anton care, până de curând, a fost șeful Centrului pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) din cadrul Serviciului Român de Informații. 

Ministerul Afacerilor Interne a semnat mai multe contracte cu SC CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL pentru furnizarea de stații radio TETRA care vor fi folosite de Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și alte structuri subordonate. Astfel, au fost semnate cu această firmă trei acorduri cadru în valoare de 85.856.758 lei, fără TVA, și două contracte subsecvente în valoare de 57.133 lei și 5.098 lei, fără TVA.

Nu este singurul contract câștigat de această societate cu instituțiile publice. Pe parcursul acestui an firma câștigat contracte în valoare de 50.239.570 lei, iar anul trecut a câștigat contracte de 27.600.892 lei, fără TVA, plus unul de 6.807.000 euro încheiat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale prin procedură competitivă cu negociere, adică fără licitație.

Firma le aparține oamenilor de afaceri Călin Stefan Cătălin Radu (80% din acțiuni), Sergiu Anton (10% din acțiuni), Butan Vasile (4%), Militaru Laurentiu Gabriel (3%) și Necula Doru Vlad (3%). Pe anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de peste 43 milioane lei, un profit de 1,1 milioane și 60 de angajați.

De departe, cel mai interesant acționar al acestei firme este Sergiu Anton. A fost angajat în cadrul SRI până în 2009. În 2007, Traian Băsescu l-a avansat în gradul de general de brigada cu o stea.

După ce a plecat din SRI, a fost director general al Soft Business Union SRL (2011-2014) și CEO al Seran Technologies, începând cu 2014.

În 2019 a fost cooptat în cadrul SC CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL după ce acționarul majoritar al acestei companii i-a cesionat pachetul de 10% din acțiuni și l-a numit administrator pe o perioadă de trei ani, însă anul acesta a renunțat la funcție, nu și la pachetul de acțiuni.

”Începând cu data de 21.08.2020 încetează mandatul de Administrator al dl Anton Sergiu (…) ca urmare a cererii acestuia de renunțare la mandatul de Administrator. Începând cu data de 21.08.2020, se numește în calitatea de Administrator dl Călin Ștefan- Cătălin-Radu”, arată o notă a Monitorului Oficial.

Soft Business Union SRL, cealaltă societate condusă de Sergiu Anton, a încheiat cu Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă parteneriate în cadrul unor proiecte cu fonduri europene în valoare de aproape 100 milioane lei.

În urmă cu peste 10 ani, din acționarul SC CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL făceau parte și Bogdan Chirieac împreună cu soția lui, Doina.

Afacerile dintre licurici și Marele Licurici

Un alt acord al companiei Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații este încheiat cu compania americană Circinus. Interfața acestei companii din SUA este Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru Trump în campania electorală și cel care l-a invitat pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea la petrecerea de învestire a fostului preşedinte american. 

Potrivit NY Times, autoritățile SUA au percheziționat biroul din California de Sud al lui Broidy și au ridicat documente care-l privesc de la un fost partener de afaceri și de la comitetul care a pregătit inaugurarea actualei președinții. A fost cerut și ajutorul autorităților din România pentru investigarea asociaților cu care Broidy a colaborat pentru a obține contracte în sfera informațiilor militare, a căror valoare potențială ar fi putut urca până la 65 de milioane de dolari. Ei au inculpat totodată patru persoane care au colaborat cu dl Broidy la planuri de influențare a administrației, inclusiv în favoarea unor interese din Asia, Orientul Mijlociu și Europa. Deși acuzațiile împotriva a trei dintre asociații dlui Broidy nu au legătură cu colaborarea lor cu el, cei mai mulți au fost chestionați în privința relațiilor pe care le-au avut cu americanul, conform mai multor surse apropiate anchetei pe care le citează NYT.

În paralel, compania Circinus are un acord oficial cu Romarm care se referă la “dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României”. Pentru Ministerul Apărării realizarea unui sistem C4ISR este unul din programele prioritare majore de înzestrare a Forțelor Armate. C4ISR se referă la Comandă, Control, Comunicaţii, Computere, Informaţii, Supraveghere şi Recunoastere, iar in lista programelor majore de inzestrare de circa 9,3 miliarde de euro intocmita de MApN si aprobata de către Parlament. În aprilie 2017, proiectul a fost trecut cu titulatura „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR” cu o valoare estimată la circa 180 de milioane de euro.

Anul acesta, reprezentanții Circinus Defence SRL au depus cerere pentru radierea companiei, însă trebuie menționat faptul că sediul social al Circinus se află la aceeași adresă cu societatea Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL care, în ultimii doi ani a câștigat contracte de aproximativ 100 milioane lei din bani publici.

Această este distribuitorul oficial al produselor Motorola în România. Anul acesta, Motorola a furnizat pentru IGPR 12.000 de camere portabile.

Rețeaua care te duce în SUA

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost în ianuarie 2017 în SUA, alături de premierul de la acea vreme Sorin Grindeanu, pentru a participa la evenimentele de învestire a preşedintelui Donald Trump. Invitaţia a fost făcută atunci de Elliot Broidy, care era vicepreşedinte al comitetului de investire a preşedintelui Statelor Unite. La dineul informal din săptămâna inaugurării care a avut loc la Trump International Hotel de lângă Casa Albă, Broidy i-a făcut cunoştinţă lui Trump cu doi politicieni din România. The New York Times a menţionat anul trecut că unul dintre ei era Liviu Dragnea care între timp a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

Potrivit Associated Press, numele lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea se regăsesc într-o anchetă care îl vizează pe vicepreşedintele Comitetului de investire al lui Donald Trump, Elliot Broidy, acuzat că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini.

BOX

Ce acorduri a avut compania Circinus:

– Systematic: companie care a livrat soluții IT pentru Forțele Terestre Române, NATO, etc;

– Rockwell Collins: provider de soluții de înaltă integritate pentru clienți comerciali și militari;

– Centrul Pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL: specializată în echipamente de telecomunicații, furnizor de sisteme și servicii integrate;

– Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Informatică;

– Q-East și Digital Data Services: companii IT;

– Romarm și Electromecanica;

– Quality Business Solutions.

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Nopoi ce ati fi vrut … ” sa pompam sange in fantani „… ? ( adica ” sangele apa nu se face ” … ), dar daca este in folosul tuturor, este OK , desi cu ” smecherii de Bucursti „… m-as mira …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.